Oidupaa Vladimir Oiun - Divine Music from a Jail (1999)

Rusland
Wereld
Label: Friends

1. How the Shadow Is Clear (2:07)
  2. It Is Echoing All over the World (5:34)
  3. Khaian (1:58)
  4. Have You Seen Kodergen (5:09)
  5. To My Mother (2:44)
  6. It Is Windy in Ovur (2:08)
  7. While THem Is Still Taiga There (1:19)
  8. My Wealthy Taiga (2:25)
  9. I Am Sitting on a Steep Slope (5:33)
  10. Recollecting My All, Homeland (2:18)
  11. Only You (2:55)
  12. A Thin Mountain Ash (5:23)
  13. There Are Many Tears Here Gained (3:55)
  14. I Will Herd (3:08)
  15. My Nightingale (1:41)
  16. The Girl of Tes River (5:29)
  17. Kaldak-Khamar (3:07)
  18. Ah, You, Sweetie (1:09)
avatar van Nagelschip
Een merkwaardig album van een bedenkelijk persoon.

Oidupaa Vladimir Oiun is een Tuvaanse keelzanger, welke de laatste jaren nogal wat jaren in de gevangenis heeft moeten doorbregen. Weinig is over hem bekend, nog minder is over hem te vinden. De laatste tijd heb ik wat heen en weer gepraat met betrouwbare en minder betrouwbare bronnen. De laatste jongen, een Rus, die mij tevens van deze CD heeft voorzien heeft mij het een en ander verteld over Oidupaa.

Oidupaa was een shamaan, tevens een leraar op een middelbare school. Om foute persoonlijke beslissingen mocht hij een aantal jaren in de gevangenis doorbrengen.

Voor zover mij duidelijk is, is hij echter nu gewoon vrij.

In de tijd van zijn gevangen zijn ging echter zijn muziek ook niet ten onder. Dit album maakte hij in zijn tijd van genvangenschap, welgetiteld 'Divine Music From a Jail'.

Naast het hiervoor geschreven, is Oidupaa vooral bekend wegens zijn unieke zangstijl en techniek. Een verbastering van de zogeheten 'kargyraa' techniek. Daarnaast vergezeld hij zich zelf altijd met een russische accordeon.

Een merkwaardig verhaal, dat twee kanten kent. De een zal zijn muziek wellicht op zijn persoonlijke verhaal niet kunnen respecteren, terwijl de ander dat opzij zal kunnen zetten, en zijn muziek wel weet te waarderen.

Goedkeuren kan ik niets, maar zijn muziek is wel erg mooi. Het verteld een hoop, vol emotie. Igor Khoskhendey van Chirgilchin heeft inmiddels Oidupaa's stijl, zogenoemd 'Oidupaa's style' , weten te immiteren, en bracht ook een nummer uit in naam van Oidupaa op hun album.

Daar is Chirgilchin overigens niet uniek in, meerde groepen als bijvoorbeeld Alash namen zijn voorbeeld. Oidupaa is een hele goede artiest, het is heel zonde wat hij gedaan heeft.

4 > 4,5

avatar van noruas
Nagelschip schreef:

Voor zover mij duidelijk is, is hij echter nu gewoon vrij.
(...)

Dit is wat ik gelezen heb: 'In the late 1960’s, he was seen as a threat by the occupying Russian forces as a kind of Charles Manson character for singing protest songs. Falsely convicted on trumped up charges of murder and the corruption of minors, he spent 33 years in the work camps where this album was recorded.'

Lijkt me hoe dan ook wat lastig om het persoonlijke verhaal je dwars te laten zitten bij zo'n vaag en obscuur persoon. Maar het is idd mooie muziek! In het begin even wennen aan de keelzang, die ik trouwens nog nooit op deze manier gehoord heb.