Oepsje schreef:
Ok, dat 666 gedeelte is misschien wel wat cheesy maar over het algemeen zijn de teksten mijns inziens vrij sterk en zit er een mooi concept achter het album. Wellicht het album eens luisteren en meelezen op rapgenius?!
De teksten zijn het probleem ook niet: het zijn de thema's.
Neem als voorbeeld het nummer God's a Girl? Nou ben ik persoonlijk niet gelovig, maar ik vind dit op zich een redelijk bizarre theorie. En toch zou het prima kunnen kloppen en als interessant onderwerp voor een nummer kunnen dienen. Echter, als je met zo'n theorie aankomt, pas het nummer daarop aan. Leg het idee uit. Het vraagteken staat achter de titel van het nummer alsof het een soort revelatie is. Ab-Soul doet ook alsof hij het licht heeft uitgevonden. Maar dan duik je dieper de teksten in, en dan komen er de volgende zinnen uit, en ik citeer:
"Come have sex with Jesus (Soulo)"
"You know, it's crazy how you know like you know
How Jesus is in the bible, he don't get no pussy at all
A 33 year old virgin, yeah it's crazy"
"Like all the drugs are girls, Mary, Molly
Yeah for real, they're all named after girls"
Om daarna een verse te droppen die totaal niet bij de rest van het nummer past, waarin hij praat over zijn eigen drugsgebruik, "eating rappers up" en "rockstar life, might not make it".
Een ander nummer met precies dezelfde flaws is INvocation. Een nummer met zoveel verschillende ideeën qua thematiek dat het allemaal afgeraffeld wordt. Allereerst heeft het refrein overduidelijk een religieus aspect. Soul rapt over Allah, God en Jesus als ik RapGenius moet geloven. Dan begint de eerste verse over het gevaar van geld en vrouwen om daarna direct over te switchen naar hoe geweldig Soul is als rapper. De bridge is dan ineens een stukje van Bohemian Grove waarin hij rapt:
"Motherfuck the government, motherfuck the system, motherfuck you, I'm just living"
Om daarna in verse 2 weer te braggen over zijn status. In verse 3 komen dan ineens weer religieuze verwijzingen te voorschijn en begint er ook ineens gerapt te worden over drugs. Ik heb dus werkelijk geen idee waar dit nummer over gaat.
En dit is mijn probleem met heel veel nummers. Soul heeft veel met conspiracy theories en "alternatieve" ideeën, maar nergens legt hij ze uit of wordt het ook maar duidelijk wat er mee bedoelt wat. Verwijzingen naar een derde oog, duivelse kunsten, magie en het einde der tijden vliegen je om de oren, maar die worden om de 5 seconden afgewisseld met verhalen over drugs, drugs, drugs en over hoe geweldig Soul wel niet is. Het is allemaal zo verschrikkelijk incohesief. Soulo hopt van idee naar idee en vergeet daarbij vaak een solide, cohesief nummer te schrijven.
Dit album klinkt voor mij niet als het verhaal van een verlicht persoon, maar als het verhaal van een persoon die flink aan de drugs zit en daardoor het verschil tussen realiteit en fantasie een beetje verloren. Soul blijft een goede rapper, maar ik vind hem geen goede songwriter.