Jerry Lee Lewis - Killer Country (1980)

Country
Label: Elektra

1. Folsom Prisom Blues (3:40)
  2. I'd Do It Again (2:51)
  3. Jukebox Junky (2:27)
  4. Too Weak to Fight (2:27)
  5. Late Night Lovin' Man (2:57)
  6. Change Places with Me (2:40)
  7. Let Me On (2:55)
  8. Thirty-Nine and Holding (2:55)
  9. Mama, This One's for You (2:54)
  10. Over the Rainbow (3:43)
avatar van heartofsoul
Dit album heb ik ooit op vinyl gekocht, in tweedehands staat, en blij toe - van sommige artiesten kun je eigenlijk niet genoeg in huis halen, al zijn niet alle albums even goed (voorbeelden hiervan zijn voor mij Elvis Presley, Roy Orbison, Frank Sinatra, en vanzelfsprekend Jerry Lee Lewis ); maar dit album is pure klasse. Het is een echt country-album, inclusief fiddle, steel en koortjes - maar wel met een rock and roll drive van heb ik jou daar. Het werd opgenomen voor Elektra in Nashville met producer Eddie Kilroy, met wie hij al eerder samenwerkte, wat toen het album Another Place, Another Time (1968) opleverde. Jerry Lee Lewis' stem klinkt enigszins gesleten, maar ik heb er weinig last van. Echt zwakke nummers staan er naar mijn mening niet op, al vind ik Folsom Prison Blues van Johnny Cash en Mama This One 's For You er wel uitspringen.

avatar van AOVV
Bedoel je dan dat je die twee laatstgenoemde nummers de zwakkere broeders vind, heartofsoul? Of net de sterkhouders?

Voor het overige ben ik het weer met je eens, de sfeer op dit album is erg goed opgebouwd, zal ook wel iets met de producer te maken hebben. Dit was overigens de laatste plaat die Jerry Lee Lewis zou uitbrengen op het Elektra-label. De Nashville-divisie (lees: country) kwam namelijk onder leiding te staan van een zekere Jimmy Bowen, die het niet zo goed kon vinden (een understatement!) met The Killer. Hij probeerde naar verluidt zelfs zijn telefoon af te tappen om belastend materiaal te verzamelen, maar kwam er dan op uit dat de FBI Lewis' telefoon al aftapte. Een sterk verhaal, maar het zou best kunnen kloppen, Jerry Lee's reputatie indachtig.

Zelf vind ik de afsluiter een erg knappe, eigenwijze adaptatie van de bekende klassieker, en wijkt ook Lewis' versie van Folsom Prison Blues erg af van het origineel van Johnny Cash (die vind ik dan weer wat minder geslaagd). Het zijn echter de wat minder bekende songs I'd Do It Again en Change Places with Me die me het meest kunnen bekoren; traag, slepend, bovenal ontroerend.

4 sterren

avatar van heartofsoul
AOVV schreef:

Ik volg gespannen je reeks leerzame beschouwingen betreffende de albums van Jerry Lee, AOVV, die inmiddels een van mijn favoriete rock en rollers is. Om je hierboven gestelde vraag te beantwoorden, die laatste zin in mijn berichtje vind ik bij het teruglezen ook niet zo duidelijk. Ik bedoelde evenwel dat Folsom Prison Blues en Mama, This One's for You er in positieve zin uitsprongen.
Iedere maal dat ik het album beluister springen er echter weer andere nummers uit, wat mede afhangt van mijn stemming. Zo'n sterk album vind ik het, vandaar mijn hoge waardering van 4,5*.

avatar van spinout
Ik kan niet in jullie enthousiasme delen, ik vind de begeleiding nogal matig. Je kunt de al horen dat de jaren 80 eraan komen (dat begin van Folsom Prison is vreselijk). Geen topper voor mij derhalve.