Aaron Stout - Queens Live in Caskets (2006)

1 stem

Label: Monotreme

1. The Coronation (4:16)
  2. Space Station (3:29)
  3. Lightspeed (4:22)
  4. Talk Out of Turn (2:09)
  5. Prague and Back (6:01)
  6. First Song for Jaclyn (3:04)
  7. Fountain of Youth (3:41)
  8. The Ballad of Curtis Jones (4:37)
  9. Story of My Life (3:50)
De enige plaat van deze singer-songwriters uit Brooklyn. Drie jaar lang heeft Aaron Stout door Amerika getrokken en heeft hij muziek gemaakt en ook opgenomen in allerlei kamertjes, kelders, zoals hij het zelf benoemt. De liedjes gaan over de vroegere gemoedstoestand van Aaron, die hij zelf een trieste plek noemt. Aaron maakt etherische, lo-fi psychedelische folk met daarbij ook allerlei omgevingsgeluiden. De nummers zijn allemaal wel verschillend, maar rock wordt het nergens.
Stout beschrijft "Fountain of Youth" , halverwege het album als "een gebroken liefdeslied". Het is een vreemde mix van Stout's soulvolle, zachte stem, delicate gitaar en het elektronische muziekinstrument de theremin, met gevonden geluiden. Dit nummer volgt het overheersende thema van de plaat: "een gevoel van verlangen, verlangen naar verlossing, fysiek en spiritueel."
"Fountain of Youth" heeft een meer uitgesproken organische instrumentatie in vergelijking met andere nummers die meer experimenteren met synths en elektronische texturen. Het verwijst naar Stout's reeks muziekhelden uit zijn kindertijd: Michael Jackson, David Bowie en Hank Williams.
Dat bijna niemand van deze muzikant heeft gehoord, is niet zo vreemd. Twee jaar na het uitbrengen van dit album verongelukte Aaron bij een auto ongeluk. Hoe zijn muziek zou evolueren komen we niet te weten. Heel toevallig dit album (not for sale exemplaar) in een platenzaak voor klein bedragje gekocht. En daarna pas op internet naar achtergrond informatie gezocht.
Op zich vind ik dat eigenlijk leuker dan het 450e bericht bij een bekende plaat te schrijven. Hoewel ik dat soms ook wel doe.
Maar dit is een zeer aparte plaat, die ik toch wel waardeer. Beetje neo folk stijl met psychedelische invloeden.