Tigran Hamasyan - An Ancient Observer (2017)

Armeniƫ
Jazz
Label: Nonesuch

1. Markos and Markos (5:38)
  2. The Cave of Rebirth (5:39)
  3. New Baroque 1 (1:50)
  4. Nairian Odyssey (11:00)
  5. New Baroque 2 (1:36)
  6. Etude No. 1 (2:08)
  7. Egyptian Poet (2:20)
  8. Fides Tua (4:51)
  9. Leninagone (3:56)
  10. Ancient Observer (5:57)
Ik volg Tigran nu al een tijdje en dit album is gewoon een fijn vervolg op z'n voorgaande albums. Niets meer of minder.
Een virtuoos pianist die jazz en oosters getinte muziek goed met elkaar weet te mengen.

avatar van Gewoon Pim
Ik blijf me verbazen over de ritmische klasse van Tigran. Ongelooflijk hoe hij dat uit zijn vingers krijgt.
Voor mij schuilt daarin ook zijn kwaliteit: het zo toegankelijk maken van ritmisch behoorlijk complexe stukken, gedragen op bijna sprookjes-achtige melodische schoonheid. Zoiets. Deze is in ieder geval heel anders dan Mockroot, die veel minder subtiel gericht was op ritme. Hier ligt dat er meer onder, doordat er slechts gebruik wordt gemaakt van piano en stem. Maar juist dat maakt de emotionele dynamiek des te intenser.

Erg goeie plaat dit!