John Phillips - Phillips 66 (2001)

Rock / Folk
Label: Eagle

1. California Dreamin' (3:13)
  2. Me and My Uncle (3:28)
  3. Babies (4:01)
  4. Slow Starter (3:10)
  5. Average Man (4:11)
  6. She Got She (3:51)
  7. Boys from the South (3:08)
  8. There Is a Place (3:05)
  9. Campy California (3:20)
  10. Gram's Song (3:42)
  11. Whiskey, Wine and Champagne (4:22)
  12. If (3:36)
avatar van Poles Apart
Het laatste album dat "Papa" John Phillips opnam, vlak voor z'n dood in 2001. De titel heeft betrekking op de leeftijd die hij helaas net niet heeft weten te bereiken.

Het is een zeer rustig, ontspannen en kalm album, een waardig afscheid voor de man, Phillips is nooit de beste zanger geweest die op deze aardkloot rondgelopen heeft, maar het was uiteraard wel een begenadigd liedjesschrijver.

Diverse nummers die hij al eerder in z'n loopbaan opnam staan hier nog eens op in nieuwe uitvoeringen, zie "California Dreamin'" en "Me and My Uncle" bijvoorbeeld.

"Gram's Song" is een aardige ode aan wie anders dan Gram Parsons, maar deze plaat is vooral geschikt als achtergrond muziek op een mooie zomerdag, het stoort nergens maar weet je ook nergens echt te raken.

Nee, voor wie echt van "Phillips de solo artiest" wil genieten is "John Phillips (John, The Wolfking of L.A.)" uit 1969 (z'n debuut) de beste keuze. Dat blijft een topper eerste klas.

Het is altijd lastig om zo'n half postuum album te beoordelen. John Philips heeft solo weinig uitgebracht. Het debuut was net na het uiteengaan van de Mama's en Papa's het tweede album werd nooit uitgegeven, pas na zijn dood en dit album is net opgenomen voor het heengaan van deze hippie muzikant. Het heeft daardoor misschien meer muziek geschiedenis waarde dan enkel muzikaal. John Philips neemt sommige oude nummers op, nummers die hij voor anderen heeft geschreven en een enkel nog nooit opgenomen nummer. Bij ieder nummers staat in het hoesje een inleiding over het nummer en dat is best leerzaam. Zo wist ik niet dat John Philips de soundtrack van 'The man who fell to earth" (met David Bowie)had geschreven en het nummer 'Boys from the south' uit deze film prijkt op dit album. Die film denk ik als 15 jarige ooit in een bioscoop bekeken en daarvan diep onder de indruk geraakt
Het is geen muziek waarvan je op het puntje van de stoel gaat zitten, het luistert lekker weg. Het hippie gahalte is nog wel aanwezig, maar voelt wel gedateerd aan.
Toch goed dat dit album gemaakt is en uitgegeven, een waardig afscheid van een begenadigd liesjesschrijver.