NeBeLNeST - ZePTO (2006)

Frankrijk
Avant-Garde / Rock
Label: Cuneiform

1. Pillars of Birth (6:34)
  2. Majnuns (5:42)
  3. The Old Ones (5:48)
  4. The Thing in the Walls (1:48)
  5. Fabric of Reality (3:13)
  6. De Thriumpho Naturae (8:32)
  7. Do What Thou Wilt (10:06)
  8. Station 9 (4:25)
Mssr Renard
NeBeLNeST is een bijzondere en erg eclectische band. Met een sound die ergens tussen King Crimson, Anekdoten, Magma, Soft Machine, Univers Zero en Vander Graaf Generator in zit, betreedt de band muzikale paden die niet al te gemakkelijk. De muziek is moeilijk verteerbaar, op het eerste gehoor erg chaotisch. De talloze tempowisselingen en niet gangbare maatsoorten gepaard met zware riffs, dikke fuzzbasslijnen, duistere synthpartijen en sinistere akkoorden en atonale accenten, maken dat deze muziek wegluistert als een soundtrack voor een science fiction horrorfilm.

De band tapt uit muzikale vaten die niet snel worden gekozen, zoals mathrock, spacerock, RIO, avantgarde en postrock. Tel daarbij op wat elementen uit de wereldmuziek en krautrock en je hebt bijna een geheel eigen stijl. Dit is muziek puur voor de liefhebber, want de gemiddelde muziekluisteraar zal hier gillend van wegrennen. Het is niet helemaal mijn muziek, daarvoor vind ik het te kil, machinaal en teveel gefixeerd op de electrische gitaar en synthesizer, waardoor het te afstandelijk klinkt. Ik waardeer wel de durf, de souplesse, de creativiteit en het virtuoze spel. Ik zet daarom ook hoog in.

Nota bene: ik vind het uiterst opmerkelijk dat deze band zo weinig aandacht krijgt. Maar misschien komt dat nog ooit eens.