Craig Taborn - Daylight Ghosts (2017)

Jazz
Label: ECM

1. The Shining One (3:34)
  2. Abandoned Reminder (7:46)
  3. Daylight Ghosts (7:36)
  4. New Glory (3:14)
  5. The Great Silence (5:37)
  6. Ancient (8:15)
  7. Jamaican Farewell (5:39)
  8. Subtle Living Equations (4:31)
  9. Phantom Ratio (8:28)
avatar van Negri
Ik denk zeker te weten dat niemand of bijna niemand dit bericht zal lezen. Dat kan me weinig schelen: als er slechts een iemand dit leest en deze plaat luistert, ben ik heel blij. Waarom? Volgens mij is dit een van de beste, zo niet de beste plaat van 2017. Gemaakt door rasartiesten die op een prachtige wijze verschillende genres combineren en daarmee jazz een volledig nieuwe richting insturen. Alle vinkjes worden gezet. Luister naar het nummer 'Ancient': langzaam voltrekt zich rond een stuiterende bas de transformatie van wat men in jazz verwachten kan naar de modernste elektronische muziek. Een klassieker voor liefhebbers.

avatar van Supernormal
Craig Taborn is intussen een gevestigde waarde, ook als bandleider. En dit album werd uitgebracht op het gerenommeerde label ECM... Geloof mij, er zijn hoekjes (albums/artiesten) op deze site die veel minder kans hebben om bekeken te worden.

Zoals zijn stijl het voorschrijft gaat Taborn weer heel hedendaags te werk. Het kwartet bracht dit album vorige week live in de Warande (in Turnhout). Het nummer 'Ancient' dat jij opnoemt was voor mij meteen het beste nummer van hun set en ook van dit album; met Chris Lightcap die een heerlijk ritmische baslijn (combinatie van hoge tonen en diepe basnoten) inzet waarop het nummer begint te bruisen. De hamerende patronen van Craig Taborn en Chris Speed mengen zich vervolgens tot een dense brok geluidsmateriaal. Live pakt het eigenlijk nog beter dan op plaat, vind ik: CRAIG TABORN QUARTET Jazz & Wine Of Peace 2017 Teatro Comunale Cormòns 28 10 2017 - YouTube

De meeste andere nummers zijn iets meer ingetogen en abstract van aard. Na wat opkuis werk in de studio klinken die eigenlijk beter. De elektronica klanken die Dave King er via zijn drumcomputer uitsloeg waren niet altijd een gepaste toevoeging en leken soms nogal willekeurig geplaatst in plaats van nauwkeurig op de tel.

Doordat de muziek van 'Daylight Ghosts' vrij introvert is, vraagt die ook om meermaals opgezet te worden. Als luisteraar hoop je soms dat de muzikanten in dit uurtje misschien net iets vaker een spanningsboog opzetten en wat meer prijsgeven. De muziek zou van mij net iets vaker mogen borrelen, maar het blijft bij meestal bij 'hints' of 'aanzetten tot' iets moois. Niettemin zoekt de bandleider naar vernieuwing en is het een frisse stem in het jazzlandschap.