Tove K - Paying the Birds to Sing (2016)

1 stem

Noorwegen
Jazz
Label: Grappa

1. This Spring - Prolog (0:51)
  2. Become You (3:48)

7. Holy Love (4:41)
  8. Turning (6:06)
  9. This Spring (4:39)
avatar van Lura
Tove Kampestuen verdeelt haar tijd tussen muziek en acteren. Onlangs speelde ze nog mee in de Noorse TV-serie Meglerne en op dit moment staat ze in het theater. Tove bracht al eerder albums uit, waarop ze in haar moedertaal zingt.

Op Paying the Birds to Sing hanteert ze voor het eerst het Engels. De songs zijn behoorlijk autobiografisch geworden, alhoewel ze zich dit pas realiseerde op het moment dat ze de studio inging. Rond die tijd scheidde ze van haar man en heeft een grote impact op haar en haar songs gekregen.

Op dit album werkt ze voor het eerst samen met Peder Kjellsby. Zijn muziek was al jaren een grote inspiratiebron, vooral diens album Burglar Ballads. Haar grote voorbeeld als zangeres is overigens Beth Gibbons (Portishead), met name Out of Season gemaakt samen met Paul Webb wordt door haar gekoesterd.

Ze moest wel eerst de nodige moed verzamelen om Kjellsby te benaderen voor deze samenwerking. Ze schuift het niet onder stoelen onder banken, dat hij een belangrijke rol heeft gehad op deze cd. Vooral zijn rol als arrangeur is erg bepalend geweest voor het eindresultaat, ze tillen de songs duidelijk naar een hoger niveau.

Daarnaast had Tove de beschikking over de crème de la crème uit de Noorse muziek; Andreas Ulvo, Per Oddvar Johansen, Even Helte Hermansen, Sondre Meisfjord, Sjur Miljeteid, Olav Torgeir Kopsland en Kjetil Grande. Met laatstgenoemde zingt Tove een fraai duet in Save Me. Tove is overigens een buitengewoon goede zangeres.

Paying the Birds to Sing is een bijzonder aangename verrassing, de songs wisten mij zeer snel te overtuigen. Daarnaast is het ook nog eens een album waar je snel naar teruggrijpt. Vooral een album voor de late uurtjes. Zeer warm aanbevolen!

Paying The Birds To Sing is het eerste Engelstalige album van de Noorse Tove K(ampestuen Heyerdahl) en vormt voor mij een eerste kennismaking met haar muziek. In thuisland Noorwegen is zij naast zangeres nog meer bekend als actrice. Tove vervulde rollen in diverse populaire tv-series, zoals in Soria Moria, Future Come From Behind, Sejer, en meest recentelijk Meglerne waarvan het tweede seizoen op komst is.
Deze cd schijnt artistiek nogal af te wijken van haar eerdere werk volgens de info op Tove K’s website. Nu kan ik dat zelf niet beoordelen (haar eerdere cd’s zijn niet beschikbaar op Spotify), maar Paying The Birds To Sing wist mij van begin tot eind aangenaam te verrassen. Tove’s muzikale stijlwisseling legt haar zeker geen windeieren en kan voornamelijk worden toegeschreven aan Peder Kjellsby (FRIKO), die Paying The Birds To Sing bekwaam produceerde. Ook het autobiografische karakter van de teksten is naar ik heb begrepen een nieuw element die Tove toevoegt aan haar muziek. De scheiding van haar man, die kort voor de opnames van het album plaatsvond, had voor haar de nodige impact en zal daaraan niet vreemd zijn.

Aan het album doet een keur aan uitstekende gelouterde Noorse pop- en jazzmuzikanten mee en dat tilt het album mede naar grootse hoogte. Speciale vermelding voor gastmuzikant Kjetil Grande, met wie Tove een prachtig duet zingt in Save Me.
Tove heeft een warme, aangename stem, de negen songs zijn stuk voorzien van prachtige arrangementen en alle teksten en de muziek zijn geschreven door Tove. Trompettist Sjur Miljeteig levert als gastmuzikant op twee nummers, waaronder openingstrack This Sping (prolog), een schitterende bijdrage. De nummers laveren op het snijvlak van jazz en folkpop en vormen een mooi harmonieus geheel dat mij tijdens de diverse luistersessies aangename relaxte uurtjes opleverde.

Paying The Birds To Sing is een prachtig charmant album dat ik een ieder, die deze recensie leest, warm kan aanbevelen.

Deze recensie is ook geplaatst op Muziekwereld: