Les Cowboys Fringants - L'expédition (2008)

1 stem

Canada
Folk / Pop
Label: La Tribu

1. Droit Devant (4:45)
  2. Chêne et Roseau (2:12)
  3. Entre Deux Taxis (3:32)
  4. La Catherine (3:03)
  5. Histoire de Pêche (3:09)
  6. Bobo (3:37)
  7. Rue des Souvenirs (2:50)
  8. Monsieur (3:54)
  9. La Tête Haute (4:32)
  10. Les Hirondelles (4:33)
  11. Tant Qu'on Aura de L'amour (2:45)
  12. La Bonne Pomme (3:29)
  13. Train de Vie (2:47)
  14. Une Autre Journée Qui Se Lève (5:33)
Ik heb deze groep leren kennen aangezien Marie-Annick Lepine erin zit en ik een soloplaat van haar heb Au bout du rang
De Cowboys Fringants (de onbesuisde cowboys) is een groep uit Quebec, Franstalig deel uit Canada. Gestart als een studentenbandje, uitgegroeid tot één van de belangrijke groepen uit Canada. Vanaf 1994 met bijna dezelfde bezetting (enkel de drummer is gewisseld) en hoewel alle leden bijdragen leveren is Jean-Francois Pauzé toch wel degene die de meeste nummer schrijft. De eerste platen heeft de groep zelf uitgebracht, later toch in zee gegaan met een platenmaatschappij. Dit is het zesde album, dat 6 jaar na het grote succes ; 'La Grande Messe' werd uitgebracht. Les Cowboys Fringants is eigenlijk een echte live band, daar komen ze het best tot hun recht en ze hebben heel veel getourd. Eigenlijk was er genoeg materiaal voor een dubbel cd, maar de groep koos ervoor twee albums kort achter elkaar uit te brengen 'L'expedition' in 2008 en Sur un air de déjà vu (La Tribu)' in 2009. Les Cowboys Fringants staan bekend om hun politieke stellingname vanwege de onafhankelijkheid van Quebec en hun standpunt met betrekking tot klimaat. Zo hebben ze een keer een heleboel bomen laten planten ter compensatie van de CO2 uitstoot die gerealiseerd werd door hun tour. De muziek is een leuke mix van folk, country, pop en roots.
Dit zesde album (l'expedition) doet zijn naam eer aan. De muziek waaiert alle kanten uit, over het algemeen wel melancholiek, maar gelukkig ook wat vrolijkere nummers. Tekstueel is het wel wat somber, als het over de liefde gaat is het vaak de verbroken relatie, over het milieu is men ook niet vrolijk.
Maar desondanks een prima album van deze groep die vooral in het Franstalige deel van de wereld omarmd wordt, gezien de meer dan een miljoen verkochte platen.
Dus best leuk om te ontdekken.