Just Jack - Overtones (2007)

Label: Universal

1. Writer's Block (3:42)
  2. Glory Days (3:39)
  3. Disco Friends (3:00)
  4. Starz in Their Eyes (4:56)
  5. Lost (5:48)
  6. I Talk Too Much (4:16)
  7. Hold On (2:24)
  8. Symphony of Sirens (4:21)
  9. Life Stories (3:52)
  10. No Time (4:27)
  11. Mourning Morning (4:06)
  12. Spectacular Failures (13:09)
  13. Electrickery * (3:07)
  14. Koolaid * (3:15)
avatar van HungUp
Gewoon weg briljant deze muziek!

Mojo Pin
Gezien bij Jools, kon me zeer bekoren!

*Laura*
"Starz in their eyes" is waanzinnig verslavend!

avatar van Discoverme
Alleen Jack, dat u het even weet! Dat de 27-jarige Jack Allsopp het goed alleen af kan bewijst hij met zijn tweede album ‘Overtones’. Het eerste album ‘The Outer Marker’ kreeg aardig wat lovende kritieken, maar een grote hit werd het toch niet. Het kleine Engelse platenlabel waar het album verscheen ging over de kop en toen werd het (nog) stil(ler) rond Jack.

Tijd genoeg voor een nieuw album dus. Dat hij talent heeft daar twijfelde Mercury Records, een van de labels van Universal Music, niet aan. Jack is immers, zoals vaker met die Britten het geval is, behoorlijk vernieuwend. Hij heeft namelijk weer eens een nieuw genre ontwikkelt. Urban electro of Alt-hop zijn wat naampjes die al geschreven zijn op de cd-stickers in de winkels.

De eerste single ‘Starz in their eyes’ is onmogelijk uit je hoofd te verbannen, ook al zou je het willen. Zijn typische Engelse accent in combinatie met vrolijke dansbare electro, maken dit nummer tot het hoogtepunt van het album én heel erg vroege zomerhit!

De rest van het album is doorkleeft met bekend klinkende dingetjes. Helemaal goed aan te geven is het niet, maar elke keer lijkt een nummer iets te hebben van iets anders. Het neigt soms naar qua lekkere funky basslijnen naar Jamiroquai en vaker zelfs qua raps naar The Streets.

Jack brengt zijn teksten op een vertellende, rappende, zingende manier. Een gouden strot daar kun je hem niet op betrappen, maar het is de manier waarop hij alles brengt. Zijn rapstijl heeft diezelfde relaxheid als die van Faithless’ Maxi Jazz en, zoals eerder gezegd, The Streets’ rapper Mike Skinner.

Overtones is een album met veel variatie. Violen, blazers, heerlijke basslijnen, zomerse gitaren, intelligente teksten, melancholie, humor, funk, electro en nog heel veel meer.

Albumtoppers:
Het zomerse ‘Starz in their eyez’
Het funky ‘No Time’
Het gevoelige ‘Mourning Morning’

4,5 ster

Geweldige cd. Hij komt geloof ik zelfs deze maandag in Paradiso.. heb geen geld.. :/

avatar van platedraaier
Deze Jack kan mij zeker bekoren. Zijn zang zit een beetje tussen rap en zingen in. Moeilijk uit te leggen. Het accent is super-engels, maar daardoor eigenlijk wel leuk.
Verder de funky stijl in veel nummers is zeker ok. Het swingt een beetje, maar vooral een relaxt plaatje met aardige teksten.
Halverwege was ik even bang dat hij teveel hetzelfde ging doen, maar toen kwam gelukkig de omslag naar het iets funkier Hold On. Wat mij een beetje aan Jamiroqai deed denken. De rest van de cd overigens niet.

Verder een schitterend einde met 2 lekker in het gehoor liggende nummers.
Al met al best een geslaagd plaatje dus. 3,5*

avatar van Nickstbo
Echt een goed album , had er nog nooit van gehoord . Disco Friends is een hele rare maar goede slow waar je het refrein amper hoort maart zorgt voor een perfecte sfeer .

Mourning Morning is een geweldig traag nummertje maar natuurlijk vergezeld met de hip hop teksten en electrobeats.

Aan up tempo zeker geen gebrek , funky nummers worden afgewisseld met hip hop tracks .

Na Amy Winehouse al het beste album van dit jaar !

Social_Mask
Interessant album. Meestal vind ik dat engelse accent irritant. Vooral bij rap. Maar dit vind ik best goed. Erg veel variatie.

En ik weet niet waarom maar dat refrein bij Starz In Their Eyes doet me denken aan Spice-Girls...Verder is dit wel goed.

Af en toe hoor je een beetje rapteksen en electro.

Nog niet vaak genoeg beluisterd, maar vind het wel goed. Mourning Morning is een prachtig nr.

Just Jack heeft wel wat. Luister niet al te veel rock/pop, maar zijn stem vin ik wel uniek. Of in iedergeval mooi. Zal na een paar keer luisteren misschien wel ERG mooi zijn. Maar ik ben ook hoe ik het nu vind tevreden.

Social_Mask
Erg goed is dit. Dat accent is geweldig, vind ik. Prachtige nrs. En ook veel afwisseling.

Mijn favo's:
Starz In Their Eyes - Een nr met invloeden van veel genres
Mourning Morning - Prachtig nr, zeer mooi.
Disco Friends - Je hoort amper het refrein, maar dat geeft enorm veel sfeer.

4,25* en naar boven afgerond .

avatar van Tsjo-Wi
Lekker plaatje dit! De opener is al gelijk één van de beste nummers, Glory Days en Disco Friends zijn ook supergoed, en daarna komt het album op zijn hoogtepunt met Starz in Their Eyez. Wat een heerlijk verslavend funky swingend nummer! Daarna zakt het niveau van de plaat met de volgende nummers een beetje in naar mijn mening, maar het is nog steeds heel lekker te luisteren allemaal. Tot nr 11 begint, ook een van de beste nummers, gewoon een prachtig nummer. En tot slot een leuke afsluiter.
Al met al een heel vermakelijk album met goede beats en leuke teksten, en dat accent maakt het helemaal af. Er hangt gewoon een relaxte sfeer over het album.

Wat een flauwe plaat. Dat geforceerde hippe gedoe. Een generatie jonge Engelse muzikanten durft niet meer te kiezen. Een paar nummers met hitpotential(er moet toch ook brood op de plank komen), maar daarnaast ook in een goed daglicht willen staan bij naar spruitjes ruikende recensisten. Dat fluitmelodietje in Glory Days neem ik hem echt kwalijk!! De funky versie van Mike Skinner? Mike Skinner draait zich om in zijn graf (jaja, de man is muzikaal gezien klinisch dood).

avatar van predator
Ik vind het een heel lekker plaatje, zeker met dat warme lenteweer......

avatar van Bert Wasbeer
Geen idee of dit album wat is, maar dat Starz in Their Eyez bevat echt alles wat een goed popliedje hoort te bevatten. Verenigt het beste van britse gitaarpop, daft punk-disco, Jamiroquai en The Streets in zich. Echt een single waar ik van onder de indruk ben.

avatar van Josje
i loveeeee starz in their eyes. binnekort derest ook maar eens beluistern!

prima album! Vooral het nummer Writer's Block is genieten en achja starz in their eyes is ook wel een leuk nummer.
Ik ga hem zien op lowlands!

avatar van Glurp
MOOIE MUZIEK!!

tuktak
heerlijk album, zomers, en een fijn cdtje om gewoon lekker op te zetten.
starz in their eyes heeft ook nog wel een behoorlijke hitpotentie, dus ben zeer benieuwd hoe het volgende album gaat klinken.
glory days is mijn favoriete nummer op dit album. the streets, maar dan meer muzikaal en minder hiphop. misschien is het gepraat een uitvlucht, omdat de zanger niet kan rappen en kan zingen. maarach, het gaat om de sfeer die hij overbrengt, en die is meer dan prima.

avatar van Dridge
is "i talk too much" soms de nieuwe single van Boris?
en ik vindt "life stories" wel weer een Pete Philly song.
of hoor ik dingen die er niet zijn?

vondeich
Net glory days gehoord. Kende eigenlijk alleen starz in their eyes. Vond dat nog wel leuk, maar glory days is een ellende dus ik ga zeker hieraan niet beginnnen.

Ik krijg 'Starz...' gewoon weg niet uit men hoofd....
En de rest van de plaat is ook shitterend !

5,0 !

avatar van Lennonlover
Ik vond er niets aan. Starz in their eyes is een echt topnummer! Mijn favoriet van vorig jaar. Maar de rest van dit album vind ik prut. No Time is mss nog aardig en Mourning Morning. Maar voor de rest is het echt niet om over naar huis te schrijven, deze schijf... 1,5 *

Imagine.
Dit is gewoon geweldige pop!

avatar van Reijersen
Dit album is eigenlijk in één woord samen te vatten: vermakelijk. Niet meer en niet minder. Je kan er nog meer labels aan hangen, zoals: dansbaar, zomers en fijn. Of juist; eentonig en niets verrassends. Maar uiteindelijk is het gewoon vermakelijk.

3 sterren.

avatar van andnino
Typisch zo'n crap album waarvan één single goed is en TMF haalt, waarna de artiest door de hele wereld vergeten word.

Ik denk dat dit album mij in meerdere mate vermaakt dan Reijersen. Ik vind dit album geweldig. Glory Days, Starz in your Eyes, Koolaid. Heerlijk. Toppophop.

Baltasound
Lennonlover schreef:

Helemaal mee eens

Het is niet de hiphop zoals ik ze ken, en ik heb al wat hiphop verteerd in mijn jaren. Just Jack's liedjes zijn een combinatie van catchy sounds, relaxte drums en bass, en zijn monotone stem soms die toch voor een goede groove zorgt.

Een van de grootste pluspunten van dit album vind ik de lyrics. Ze zijn niet zoals ze op de meeste hiphop tracks zijn. Ze zijn "intelligenter" en je moet er verschillende een paar keer horen voor je goed snapt wat er bedoelt wordt. 'Lost' bijvoorbeeld, schept zo'n goed beeld en het personage doet me enigszins denken aan Norman Bates (afgezien van Norman's moordlustige neigingen natuurlijk). Daarbij doorbreekt Jack Allsopp hier vaak wat je zou verwachten qua rijmschema en speelt hij met ritme en rijm. Zo hebben we het graag.

"Mourning Morning" is een van de betere, uiteraard. Voor mij dan vooral omdat ik het concept 'mourning mornings' maar al te goed herken. Rustig melancholisch en nostalgisch worden is dit lied voor mij.

"I Talk Too Much" gaat ook over relaties die niet zo goed lopen, maar deze keer niet noodzakelijk op een treurige, dramatische manier. Het lied is vrij funky, vrij blij en de tekst is toch de moeite waard om over na te denken en op je leven eens te leggen en zien wat overeen komt. Dat is althans wat ik vaak doe bij songteksten .

"No Time" is de opstaan-song voor mij van deze cd. Alweer, geen nietszeggende lyrics, daar doet ie niet of nauwelijks aan op deze cd. De combinatie van eigenlijk treurige lyrics over treurige dingen in het leven en een funky, opgewekt muzikaal jasje met zalige achtergrondzangeressen werkt precies wel bij mij.

De hits "Starz In Their Eyes" en "Writer's Block" zijn uiteraard van goede kwaliteit, en blinken vooral uit door hun catchy geluid dat, bij mij althans, zeer aanstekelijk is en lang kan blijven steken in men hoofd.

"Life Stories" is voor mij een van de positiefste liedjes op de cd. 'Gelukkige' sounds en zeer aangenaam refrein waar ik enkel op kan meeknikken en meezingen.

"Disco Friends" en "Spectacular Failures" vallen en staan (idg staan) met hun goede sound of groove en ingetogen lyrics.

Een beetje nadenken over je liefdesleven op aangename beats en sounds, het kan enkel maar helpen voor je algemene toestand, en al bij al, wat ik wil zeggen met de random beschrijvingen, is Just Jack voor mij (als hiphop-fan) een aangename, intelligente afwisseling, zonder te ver weg te gaan van mijn geliefde muziek .

avatar van Pretbek
Geweldig album. Kwam in contact met deze muziek via een maat van me. Vooral het nummer Glory Days is verslavend.

avatar van Johanv4434
Starz in their eyes en writer's block steken er bovenuit in deze weinig aan de hand plaat.

avatar van Frisoboei
Stroomt over van muzikaliteit.