Epic Mind - Through the Labyrinth (2017)

Uitgebracht in eigen beheer

1. Epitome (3:00)
  2. The Voyage (11:28)
  3. Depths of the Unknown (7:58)
  4. Salvation (6:57)
  5. Heresy (6:07)
  6. Denim Recipe (5:27)
  7. Nameless (4:02)
  8. Perfect War Machine (20:35)
avatar van Ayreonfreak
In potentie is dit een hele goede plaat. Epic Mind heeft met “Through The Labyrinth” een plaat geproduceerd die een enorme variatie aan melodieën en pure progmetal laat horen. Het is duidelijk dat grondlegger van de band Raoul van Oosten een dikke stempel op het totaalpakket heeft gedrukt, over de hele linie is hij dominant aanwezig en print daarmee een positieve, maar ook nadrukkelijke stempel op de muziek. Hij laat horen dat hij veel verschillende gitaartechnieken beheerst en zorgt op sommige momenten met zijn toetsenspel op de keyboards voor een mooie symfonische toets in het stevige geluid van de band. Zijn gitaarpartijen zijn krachtig, dominerend en episch, waardoor een band als Dream Theater als inspiratie genoemd kan worden. Ook zijn er ook snoeiharde nummers te horen, bijvoorbeeld Heresy, wat gedomineerd wordt door een vette riff. Het goede van Oosten is dat hij niet verzand in één dezelfde melodie, in een song zijn er veel variaties te horen waardoor het continu aantrekkelijk blijft om te luisteren. Hierdoor zijn Heresy en het opvolgende Denim Recipe misschien wel de sterkste nummers van dit album.

Ook de wat meer rustige nummers zijn goed. Bijvoorbeeld Salvation is een mooi symfonisch samenspel, waar alle instrumenten aan elkaar gewaagd zijn. Hier en daar doet de muziek mij denken aan de rustige intermezzo’s van Ayreon. De magistrale gitaar(solo) in het midden is verfijnd, met veel gevoel gebracht en daardoor bijzonder mooi. De vergelijking met Ayreon gaat ook op voor de echte Epic van het album: Perfect War Machine. En mensen, naast het sterke Heresy en Denim Recipe is dit een heerlijk uitdagende rollercoaster die je moet ondergaan. De epic bestaat uit drie delen die zowel de liefhebbers van dominerende als technische metal zeer zeker kunnen waarderen.

Klein nadeel is toch wel de zang. Die is op veel momenten niet voldoende.

Voor een complete recensie van mijn hand: Epic Mind – Through The Labyrinth « Progwereld