Sapho - Passions, Passons (1985)

Frankrijk
Pop / Wereld
Label: Torso

1. Carmel (3:38)
  2. Méthylène (4:06)
  3. Salon de Musique (3:13)
  4. Train de Paris (4:01)
  5. We Daret el Ayam (5:57)
  6. Marrakech (5:40)
  7. Piscine (4:14)
  8. Amour Fantôme (4:08)
  9. Globo Night (3:36)
  10. L'Américaine Qui Danse (4:01)
avatar van Jan Wessels
Een vriendinnetje nam me eens mee naar een concert van Sapho in de Oosterpoort, Groningen (in het kader van: je moet ook maar eens andere muziek horen dan rock/wave). Zeer indrukwekkend concert. Daarna gelijk deze elpee gekocht. Het schijnt dat ze eerst rock-achtige muziek maakte maar dit album laat een geweldige midden-oosten sfeer horen (ze is van Marokkaanse afkomst). Stuwende percussie, oosterse muziekinstrumenten en die prachtige stem van haar maken dit een memorabel album.
Carmel, Marrakech (haar geboorteplaats) en Piscine zijn mijn favorieten.

avatar van Oldfart
Voor mij Sapho's beste plaat. Heb ook zeer mooie herinneringen aan haar concerten.
Mooie mix van stijlen en invloeden, met een hoofdrol voor Sapho's stem en de arabische luit.
Vind het nu minder gedateerd klinken dan een paar jaar geleden: 4,5.

avatar van E-Clect-Eddy
De eerste beluistering is positief, een 80s album dat door de Wereld muziek invloeden veel minder gedateerd klinkt maar wel vertrouwd.

Carmel is haar populairste nummers op Last.fm, ik kende wel een act uit die tijd met die naam maar dit fijne nummer komt me niet heel bekend voor. Train de Paris heb ik volgens mij wel eens eerder gehoord, is dan ook een single geweest.

avatar van Jan Wessels
Na jaren dit album op CD kunnen vinden. Het blijft nog steeds een prachtig album, vooral de nummers met die Arabische sfeer (We Daret el Ayam bijvoorbeeld van de Egyptische componist Mohammed Abdel Wahab). De laatste twee nummers had ze er van mij trouwens wel af mogen laten, die dissoneren wat mij betreft met de rest van het album.
Train de Paris is inderdaad een single geweest (net als Carmel en Globo Night) maar of deze ook in NL zijn uitgebracht weet ik niet. Maar blijkbaar was ze indertijd bekend genoeg om haar in de Oosterpoort te Groningen te laten optreden. Ik had toen in ieder geval nog nooit van haar gehoord maar vond haar optreden geweldig.

avatar van Wim Derksen
Een van mijn eerste CD's dit. Blijft een toppertje. Helaas nooit live gezien.

avatar van ArnoldusK
Geweldige ontdekking. Laatst 'Carmel' in een cosmic-disco-setje ontdekt.
Maar de hele A-kant is geweldige 'arab-synth'.
Helaas is de B-kant iets minder gedurfd.
Al is de Satie-cover (Piscine) dan weer ergens aantrekkelijk.