Thyrfing - Valdr Galga (1999)

Zweden
Label: Hammerheart

1. Storms of Asgard (7:27)
  2. From Wilderness Came Death (4:57)
  3. Askans Rike (4:31)
  4. Valdr Galga (4:41)
  5. The Deceitful (4:42)
  6. Arising (5:14)
  7. Firever (3:02)
  8. A Moment in Valhalla (4:57)
  9. Mimer's Well (4:42)
  10. A Great Man's Return (5:23)
avatar van Edwynn
Valdr Galga is een uitstekende opvolger van het titelloze debuut van een jaar eerder. De stijl is exact hetzelfde. Niet al te extreme viking metal met een folky inslag. Een incidentele synthesizer zorgt voor wat melodie. De toon is redelijk luchtig te noemen. Het artwork dat een stukje Walhalla laat zien waar het eeuwige zwijn gegeten wordt, sluit goed aan op de toonzetting van de muziek.

De verbetering ten opzichte van het debuut schuilt hem in de betere songs en de betere productie. Lekker brullen met flink opgeschroefd volume dus.

avatar van RuudC
Net wanneer ik me bedenk dat ik bij veel bands het debuutalbum het beste vind, verpulvert Thyrfing hier even zijn gelijknamige album. Valdr Galga (altijd even uitkijken of ik het goed typ) laat flinke progressie horen. Er zit geweldig veel venijn in dit album. De zang is flink vooruit gegaan en deze songs laten je stuk voor stuk de hoeken van de kamer zien. Het is onmogelijk om hier een favoriet uit te kiezen, want eigenlijk zijn ze allemaal erg goed. Er zit veel afwisseling in de muziek. De riffs zijn geweldig, de keyboards zijn nu meer dan slechts een sfeerelement en productioneel is het in orde. Het kan misschien nog wel beter, maar het staat zeker niet in de weg van het luistergenot.

Dit mag dan wel doorgaan als vikingmetal, maar vikings zijn eigenlijk wel het laatste waar ik aan denk bij deze muziek. Er zitten wel folkdingetjes in, maar daar blijft het ook bij. Wat meer rustige passages, zoals de opening van From Wilderness Came Death, zou wenselijk zijn, maar het mag duidelijk dat ter verbetering van de muziek alleen nog geschaafd en niet gehakt hoeft te worden. prachtig album dit!

Tussenstand:
1. Valdr Galga
2. Thyrfing

avatar van lennert
Het is lastig in muzikaal vlak om Thyrfing echt viking metal te noemen, aangezien de trotse toetsenpartijen bij mij veel eerder beelden oproepen van trots te paard marcherende ridders. Vervang deze partijen door een klavecimbel of een harp en het beeld zou helemaal compleet zijn. Uitgangspunt is vooral dat Valdr Galga een enorme vooruitgang is op het al niet misselijke debuut. De productie is vele malen voller, de zang vele malen interessanter dan de screams van zijn voorganger en de nummers zijn allemaal aanstekelijker.

Vreemd, aangezien in mijn hoofd Urkraft het absolute meesterwerk van de band was, maar ik twijfel nu of dit nog stand gaat houden. We zullen zien en horen hoe dit verder gaat!

Voorlopige tussenstand:
1. Valdr Galga