Ms. Jade - Girl Interrupted (2002)

1 stem

Label: Beat Club

1. Intro (1:22)
  2. Jade's a Champ (4:36)
  3. She's a Gangsta (4:35)
  4. The Come Up (4:15)
  5. Ching Ching (3:58)

met Nelly Furtado

6. Get Away (4:59)

met Nesh

7. Ching Ching, Part 2 (3:55)

met Timbaland

8. Step Up (3:47)
  9. Interlude (1:27)
  10. Count It Off (3:59)

met Jay-Z

11. Really Don't Want My Love (4:13)

met Missy Elliott

12. Dead Wrong (4:30)

met Nate Dogg

13. Feel the Girl (4:06)
  14. Big Head (3:49)
  15. Different (4:52)
  16. Why U Tell Me That (4:49)

met Lil' Mo

17. Keep Ur Head Up (4:55)

met Nesh

avatar van thomzi50
Vreemd, min of meer mislukt project. Toen ik fanatiek begon met hiphop luisteren, was Timbaland al een van de vooraanstaande producers, die echt een compleet eigen sound had, die natuurlijk die geweldige dynamiek had met Missy Elliot, maar ook bijvoorbeeld heel tof produceerde voor Jay-Z, Justin Timberlake (toen net) en die net Bubba Sparxxx had gelanceerd. Ook de carrière van Bubba werd uiteindelijk niet écht succesvol, maar wel maakte hij best wat echt toffe platen, en natuurlijk een paar heel goeie singles ('Ugly' uiteraard, maar ook een paar jaar later 'Deliverance', geweldige plaat vind ik dat).
De onbekende Ms. Jade kreeg dezelfde behandeling als Bubba en ook als Missy Elliot: Timbaland nam haar onder zijn hoede, bracht haar (net als Bubba) onder bij zijn net opgerichte Beat Club-label. Dit album is vrijwel geheel geproduceerd door Timbaland, en zijn signatuur is duidelijk te herkennen. Zelfs de twee producties van anderen passen bij dat geluid, en aan alles valt te merken dat via Timbaland alleen a-artiesten meewerken: Jay-Z weer, Timbo's goeie bekende Nelly Furtado voor de single, Nate Dogg, Scott Storch hielp met één productie, The Neptunes leverden een typische beat af.

En toch werkt het niet. Best lastig om uit te leggen waar het aan ligt. Ms. Jade is geen slechte MC, ze doet denken aan Eve, met eenzelfde directe, onopgesmukte flow. Maar ze heeft weinig onderscheidends. Tegen het einde van de plaat staan wat persoonlijkere nummers, maar zelfs die blijven wat vlaks houden. Verder: allemaal niet onverdienstelijk, veel brag & boast, maar het werkt niet echt. En de nummers komen mede daardoor niet echt tot leven. Is dat het bewijs dat Timbaland-beats toch, hoe catchy ze soms op zichzelf zijn, een echt goede artiest nodig hebben? Of heeft Timbo zijn meest originele ideeën en producties toch aan andere artiesten gegeven? Dat laatste gevoel bekruipt me ook weleens bij deze plaat, want het zit allemaal goed, zorgvuldig en levendig in elkaar, maar echt overrompelend wordt het nergens. Geen beats van het niveau 'Big Pimpin', 'Get Ur Freak On', 'More Than A Woman', enzovoorts. Misschien is de verklaring eenvoudig: Ms. Jade en Timbaland inspireerden elkaar niet écht. Want hoe kan het anders dat de samenwerking tot een degelijke MC en een geweldige producer tot zo'n toch, tja, saai geheel leidt?

Het album 'deed' commercieel gezien overigens ook weinig. Hierna is amper nog iets van Ms. Jade vernomen. Schijnbaar kreeg ze ruzie met Missy Elliot en Foxy Brown, en verklaarde dat deels haar vertrek van het hoofdpodium. (Over dit laatste zag ik dit: https://www.youtube.com/watch?v=3YE3jwVe9oE)