Carmen McRae - Blue Moon (1956)

Jazz
Label: Decca

1. Blue Moon (2:35)
  2. My Foolish Heart (3:12)
  3. I Was Doing All Right (2:49)
  4. Summer Is Gone (3:27)
  5. I'm Putting All My Eggs in One Basket (2:24)
  6. Nowhere (2:45)
  7. Until the Real Thing Comes Along (3:23)
  8. Lush Life (3:37)
  9. Even If It Breaks My Heart (2:35)
  10. Laughing Boy (3:01)
  11. Lilacs in the Rain (2:52)
  12. All This Could Lead to Love (3:12)
avatar van Kronos
Een schitterende heruitgave van deze klassieker.
Verplichte kost voor elke jazz-liefhebber.

avatar van Kronos
Ik heb nog maar eens in het geheel mijn top tien vervangen door een nieuwe. Slechts tien albums kiezen en daarvan eentje op nummer 1 zetten is voor mij een onmogelijke opdracht. Maar voor nu is deze dus mijn nummer 1.

Nog steeds geen enkele reactie hier en zelfs geen andere stem dan de mijne. Vermoedelijk heeft dus ook niemand anders dit album in zijn/haar top tien staan en zal het nog niet meteen Radiohead van de hoogste plaats stoten.

Eigenlijk is dit ontzettend melige musicalmuziek. Maar zoals vertolkt door Carmen McRae is het onweerstaanbaar. Uiteindelijk is de stof voor een musical toch uit het leven gegrepen en zo weet de vertolkster samen met de orkesten van Tadd Dameron en Jimmy Mundy precies de juiste noten aan te slaan om rijke gevoelens van verlangen, melancholie en ironie op te roepen.

'Meticulous restoration' (nauwgezete restauratie) staat in ontzettend kleine lettertjes achteraan op het CD-doosje te lezen. Dat verklaart wellicht dat deze opnamen uit 1956 zo ongelofelijk fris klinken alsof ze gisteren pas op band gezet werden.

avatar van AOVV
Een frisse plaat is dit zeer zeker. De combinatie tussen Carmen McRae en het ondersteunende orkest is erg geslaagd; haar stem lijkt hier wel speciaal voor te zijn gekneed. De liedjes zijn ook erg mooi; smaakvol gebracht, met hier en daar wat bombast (maar nooit ongelegen), en sterke, emotionele vertolkingen van McRae.

3,5 sterren