Skik - Skik (1995)

Label: Polydor

1. Ik Heb Wel 'S Zo'n Dag (3:02)
  2. Tomme (4:21)
  3. Protestsong (1:45)
  4. Jelle Skai & Eppie D. (1:21)
  5. Niks Meer Te Vertellen (4:57)
  6. Doe Niet Net Asof (2:15)
  7. De Man (2:59)
  8. Dreuge Worst (4:45)
  9. Betonpaolties (1:24)
  10. Ben D'r Flauw Van (3:03)
  11. As Ik Joe Nie Had (4:07)
  12. Klotenweer (1:24)
  13. Naor Huus (3:26)
avatar van EmDee
Ben echt een SKIK-fan van het eerste uur en ging de eerste twee jaren ook naar elk concert bij ons in de buurt. Hoogtepunt was echter met de fanclub (die we nog nooit hadden gezien/gesproken ) in de bus naar Paradiso. Geen westerling te bekennen die dag.

Helaas is SKIK inn mijn ogen tegenwoordig Schik omdat ze niet meer in het Drents zingen. Toen ik daar ooit een discussie over had met zanger Daniel Lohues dat die overstap de band vele fans van het eerste uur heeft gekost, liep ie kwaad weg.

Gelukkig is hij nu weer goed bezig met zijn Louisiana Blues Band.

avatar van Bert Wasbeer
Wat mij betreft doet de man maar wat ie wil. Je kan niemand verplichten om maar een taal te spreken, dat is te Rita-achtig wat mij betreft. Maar Skik is geweldig en Lohues een van de weinige echte rock en roll helden van Nederland.
Deze plaat is stiekem toch wel de leukste uit het oeuvre

avatar van Eddie
Ik zie mezelf ook als fan van het eerste uur en heb net als Emdee menig concertje meegepikt (ben er zelfs eens helemaal voor naar Zoetermeer geweest) Maar vanaf het Moment dat ze de drentsche taal vaarwel zeiden was het voor mij vaarwel skik, op de een of andere maniet gng er een heel groot deel van de charme verloren wat Skik zo mooi maakte. Ik heb de LBC ook eens geluisterd maar het kan mij toch niet echte bekoren.

avatar van Pinsnider
Inderdaad, voor mij was de charme ook grotendeels weg toen ze in het Nederlands gingen zingen...
Deze plaat is toch wel geweldig: Hoe vaak denk je in een week wel niet: Tomme, tomme wat doe ik hier, wat ben ik in Godsnaam aan het doen... En: Het is Koot'nweer!!
Gedachten aan een stomend Vera doemen op...

JoeD.Barrelman
Toen ik in de winter van 1997 een jaar of 8 a 9 was waren mijn broer en ik altijd aan het spelen met lego of iets dergelijks en hadden we Skik's 1e regelmatig op de achtergrond staan. Mijn broer had dezelfde bos schaamhaar op zijn hoofd als Lohues. Kortom elke keer als ik deze cd hoor -die nog zelden in mijn spelertje spint - je kent het gevoel... alsof een hippie gevangen in de jaren 60 half stoned in de jaren 90 een nummer draait die hij al veertig jaar niet meer heeft gehoord.

Oja, mick & keith (hidden track) staat niet in het lijstje.
Die krijgt ook een ( 'favo' )sterretje!

* * * *

JolkiPalki
Geweldig debuut. Dit is jeugdsentiment voor mij, maar dit verveelt nog steeds niet! Een van de weinig Nederlandstalige bands die ik erg goed vind. Je moet het maar kunnen, een gevoelig nummer maken over dreuge worst. Live waren ze trouwens ook altijd super.

Hendrik68
Woont bijna om de hoek die Lohues, al ken ik hem niet persoonlijk. Niet de reden dat ik hem 4,5 steren geef. Dit is een van de beste platen ooit door een Nederlandse band gemaakt. De meeste Nederlanse bands missen de echte diepgang. Lohues' teksten en muziek komen recht uit zijn hart en de melodieen pakken je stuk voor stuk in een keer. Minpuntje is dat hij niet de beste zanger is. Inderdaad Emdee ook ik was bij het onvergetelijke concert in Paradiso, waar ik Krezip in het voorprogramma zag toen niemand nog van hen gehoord had. Hoogtepunten op deze CD: Tomme, tomme, Protestsong en De Man. Dieptepunt Mick en Keith. Jammer.

avatar van Madjack71
Een debuut met een flinke stoot energie dat neigt naar Drentse punk, maar dan wel met een zeer getalenteerde, muzikale Lohues. Pas met terugwerkende kracht deze muziek aan het herontdekken n.a.v. zijn sterke Allennig serie. Bepaald geen Dreuge Worst deze muziek.

Als regiogenoot van Daniël Lohues, ben ik enorm fan van hem. Qua Skik is dit wel het beste album. Misschien omdat ik al vanaf de begintijd van Skik hun optredens bezocht in de regio. Ook ik was er bij in Paradiso. Een onvergetelijke avond wat mij betreft. Hopelijk komen de jongens ooit nog op het idee om samen nog iets te maken.

avatar van Ronald5150
Dit gelijknamige debuut van Skik is een overweldigend album. Ik, als geboren Drent zie Daniël Lohues als een held sinds het verschijnen van ”Skik”. Eerlijke rock & roll in het Drents. De teksten van Lohues zijn treffend en hij weet de dingen van alledag prachtig te verwoorden. Op het eerste oor zijn het nietszeggende thema’s, maar het is allemaal zo herkenbaar. Naast de rock & roll hoor je de blues al terug in de muziek van Skik. Met ”Skik” kwam er een nieuw fris geluid in het Nederlandse muzieklandschap. Een eigenzinnig geluid van een groep plattelandsjongens onder leiding van een echte troubadour. Daarnaast houd ik van die heerlijke droge Noordelijke humor. Een tikje cynisch en sarcastisch, maar alles heeft een kern van waarheid. ”Skik” is een van de betere platen van Nederlandse makelaardij en het begin van het tijdperk Lohues. Wat een held!

avatar van EttaJamesBrown
Verschillende malen gezien in Groningen en omstreken. Het mooiste was echter in Middenmeer, in een compleet lege sporthal. Met een stel West-Friese vrienden ernaar toe die er allemaal niets van verstonden. Mijn vriendin en ik waren de enigen die wel de liedjes kenden en dat rare Drents konden volgen. De weg om Holland te veroveren was ingezet, al was het nog een lange weg te gaan.

avatar van nlkink
De eerste keer dat ik iets over Skik hoorde was n.b. in een VPRO kinderprogramma dat Achterwerk In De Kast heette. Twee jongetjes uit Erica vertelden dat ze fans waren van Skik en dat ze van Daniel elk een Skik T-Shirt hadden gekregen. Vervolgens beelden van de twee jongetjes die met veel te grote T-Shirts en elk een tennisracket Ik Heb Wel 'S Zo'n Dag stonden mee te zingen. Mijn nieuwsgierigheid was gewekt. Een week later had ik de CD in huis. Op deze CD is Skik nog een energieke groep die liedjes met een punk-achtige intensiteit spelen. Maar..........nummers als Niks Meer Te Vertellen en Noar Huus verraden al dat er een verdieping in het groepsgeluid zat aan te komen. Het debuutalbum van Skik bleek het begin van veel moois.

avatar van ZAP!
Ja, deze kan ik me nog wel herinneren.

Betonpaolties, betonpaolties, betonpaolties, betonpaolties
Betonpaolties, betonpaolties bennen kut!!

en

't Is klotenweer klotenweer, kloot kloot klotenweer
't Is klotenweer klotenweer, kloot kloot klotenweer
't Is klotenweer

De diek!, 'n gat!
De polder!
Weer nat!

3 sterren voor de memmories.

avatar van trebremmit
Naor huus is een van hun mooiste nummers.

avatar van ZAP!
Ik zou 'm nog es op moeten zetten, er zijn maar een paar nummers die nog ergens in m'n geheugen zitten.

avatar van MRDammann
Eén van de eerste albums die ik heb gekocht, ik heb hem toentertijd echt grijsgedraaid. Fijne melodieën en leuke tekst, maar ik denk dat ik de twee volgende albums nog beter vind.

avatar van trebremmit
Tomme Tomme rond het debuut van dit album live gehoord in een lege feesttent op een zondagmiddag in Beilen, was wel toepasselijk toen. Later stonden ze in een volle tent op Lowlands, waar ik ook bij was, werd nog best veel gepogood op nummers als Klotenweer, Betonpoalties, Jelle Skai & Eppie D en Tomme.
Mooie tijd, veel nummers ken ik nog uit mijn hoofd en zing ik nu zo weer mee.

avatar van Eddie
Ik heb deze tijdens de vakantie nog eens geluisterd, in de lange autorit van- en naar Italië werd mijn muzikale voorkeur, zoals gewoonlijk, niet door vrouw en kinders gewaardeerd

Net als trebremmit heb ik menig mooi avondje met Skik beleeft in van die heerlijke zwetende feestzalen, die tot de nok volgepropt waren met dronken tieners en twintigers. Skik wist er steevast een feest van te maken. Nog steeds, meer dan 20 jaar later, vind ik het leuke muziek. Het zit lekker in elkaar, het beukt niet de plinten van de muur maar rock best lekker weg. Uiteraard zijn er ook en hoop nostalgische gevoelens bij het luisteren naar de eerste drie Skik platen.