Benjy Ferree - Leaving the Nest (2007)

Label: Domino

1. In the Countryside (3:28)
  2. Dogkillers! (4:48)
  3. A Little at a Time (2:39)
  4. The Desert (5:02)
  5. Private Honeymoon (5:53)
  6. Leaving the Nest (It's a Long Way Down) (5:06)
  7. Hollywood Sign (3:45)
  8. They Were Here (4:48)
  9. Why Bother (5:16)
  10. In the Woods (4:23)
Aparte hoes en hoppa dan wil ik het wel horen (een hoes kan dus wel degelijk belangrijk zijn).
Het schijnt dat de man die hier afgebeeld Benjy Ferree zelf is.
Er is van alles te vinden op deze cd: wat folk, wat psychedelica, wat rammelende rock, allemaal voorzien van een wat rauw randje en flarden viool, cello etc.
Moet heel spannend zijn. Lijkt het in eerste instantie ook wel, maar al snel begint het truukje er voor te zorgen dat mijn aandacht wat wegebt.
Toch is dit wel zo'n stiekem plaatje dat er voor zorgt dat ik het nog eens opzet om te zien of ik toch niet iets mis en het zou me niet verbazen als ik hier later veel positiever over ga praten (het tegenovergestelde kan natuurlijk ook).
Aanstekelijk, vermakelijk en daarom voldoende in de vorm van 3,5* Meer (nog even) niet.

Na 14 jaar zag ik deze cd liggen en ook door de hoes (en de prijs van 1 euro) besloten om deze mee te nemen. Een aparte plaat, dat zonder meer van deze singer-songwriter uit Maryland in Amerika. Eigenlijk was 'Leaving the nest'een ep met 6 nummers, maar de kleine platenmaatschappij Domino besloot de ep uit te breiden tot een echt album tot 10 nummers. Waarschijnlijk heeft de hoes alles te malen met het laatste nummer 'In the woods' want Benjy Ferree is hier uitgedost als een ware Robin Hood. In hoeverre het rebelse van Robin Hood ook herkenbaar is? In ieder geval laat Benji Ferree zich absoluut niet in een hokje stoppen. Van alles komt langs, van rock tot folk, psychedelische pop tot cabarateske chanson achtige nummers en rammelende garage rock en rockabilly. In de hoes staat een tekst dat er invloeden van schrijver Faulkner aanwezig zijn en de werken van Terrence Maliick. Dat zal allemaal wel, vaak kan het ook wat verbloemen. Laten we zeggen, het is apart. Zoals verder ook staat vermeld Benjy heeft het vooral gemaakt, omdat hij er zelf veel plezier aan heeft beleefd. En dat hoor je er wel in terug.
Domino gaf een aantal jaren later nog een plaat uit van Benjy die ook te vinden is op Music Meter en toen leek het doek wat gevallen voor deze artiest. Echter in 2016 kwam de derde plaat uit: Cry-Fi uit op een klein obscuur label met een redelijke lelijke hoes van Benjy Ferree, waar hij meer lijkt op een lijk. Zeker geen aanbeveling om dan deze te kopen, maar wie weet is die muziek best wel goed.
Leaving The Nest krijgt 3,5 ster en wie weet dat over 14 jaar opnieuw iemand hier iets over schrijft. .