Café Tacvba - Jei Beibi (2017)

Mexico
Label: Melotrón

1. 1-2-3 (3:18)
  2. Matando (4:41)
  3. Automático (1:32)
  4. Enamorada (3:52)
  5. Futuro (3:08)
  6. Resolana de Luna (1:55)
  7. El Mundo en Que Nací (5:08)
  8. Me Gusta Tu Manera (4:04)
  9. Vaivén (4:52)
  10. Que No (5:25)
  11. Diente de León (5:56)
  12. Disolviéndonos (6:08)
  13. Celebración (2:53)
avatar van E-Clect-Eddy
Na 5 jaar stilte dan eindelijk een nieuw album van Mexico's favoriete Pop Rock / Pop Punk rebellen, anders wel mijn favoriet. Ze bestaan al 28 jaar maar dit is pas hun achtste reguliere album, een band die het moet hebben van de kwaliteit en niet de kwantiteit.

Op het vorige album hadden Electronics al een belangrijkere rol gekregen en dat is hier gebleven maar domineert het album nergens. Het klinkt op het eerste gehoor, iets ingetogenere en iets minimaler dan de nummers op het vorige album, alsmede de Latin invloeden. Maar ze hebben toch hun eigenzinigheid behouden zoals in nummers als Futuro waar de stem deels omhoog getransponeerd is (auto-tune als effect? klinkt eerder als vocoder experimenten.

Het sterkste klinken ze in nummers als Que No (echt niet) dat een Folky begin heeft om iets verder in een ingetogen Pop Rock over te gaan met Bluesy orgel. Dat orgel mag prominenter meedoen in Diente de León (tand van de leeuw).

De eerst helft van het album is zeer toegankelijk en in de tweede helft wordt het iets serieuzer en de nummers worden langer uitgesponnen. Zonder ook maar een seconde te vervelen zoals Disolviéndonos (ont-vergeten we).

In de afsluiter Celebración (feest / viering) komt dan het tegendraadse weer even naar boven en gaan ze terug naar hun Latin en Pop Punk roots. Ze zijn niet vies van een paar kinderen die even mee brullen en een half koor. Alles zeer gedoseerd.

Ze leveren weer een prima album af en die veel ruimte heeft om te groeien. Toch heb ik het gevoel dat ze minder uitbundig en ook wat milder zijn dan op het vorige album. Café Tacvba was ooit een soort feestband die nummer met sociaal bewogen teksten scandeerde. Nu doen ze dat nog steeds maar wel in een aangepast tempo.

De titel Jei Beibi klinkt verdacht veel als Austin Powers Yeah Baby

avatar van E-Clect-Eddy
Na vijf keer beluisteren al weer een halfje erbij. Heb meteen even die voorganger erbij gepakt en die lijkt toch iets meer energie te hebben, en daardoor meer aantrekkelijker. Maar deze kan nog verder groeien.

avatar van dynamo d
Jei Beibi is een uitstekende album van dezr bijzondere Mexicaanse rockband. Allemaal goed gemaakte nummers. Mijn favorieten nummers zijn 1-2-3, Me Gusta Tu Manera, Diente de León en vooral Disolviéndonos. De opbouw van de nummers vind ik erg mooi en ook veelal verrassende muzikale toevoegingen.