John Surman, Jack DeJohnette & London Brass - Free and Equal (2003)

Jazz
Label: ECM

1. Preamble (4:11)
  2. Groundwork (9:33)
  3. Sea Change (10:14)
  4. Back and Forth (11:51)
  5. Fire (6:47)
  6. Debased Line (5:02)
  7. In the Shadow (6:56)
  8. Free and Equal (8:47)
  9. Epilogue (3:41)
thejazzscène
20 jaar na Invisible Natures besluiten John Surman & Jack Dejohnette nog eens een album te maken. Muziek waar blazers de klok slagen. Dan bedoel ik hoorns, trompetten, trombones en saxophones. Hoewel het jazzy karakter overal wel aanwezig is heeft het soms weg van een Brassband. Dit is erg geslaagd en daarom krijgt het ook een hoge waardering van mij.
Vooral een nummer als Sea Change vind ik bijzonder mooi. Daar vloeien de de blazers zo mooi door elkaar.
Zeer geslaagd jazzwerk. Ook de kaft vind ik erg knap. Het zijn nu geen onzichtbare, wel wazige naturen. Ben benieuwd hoe de kaft eruit zal zien bij de volgende samenwerking.

thejazzscène
Free and Equal blijf ik toch een sterk album vinden. De samenwerking tussen saxofonist John Surman en de percussionist en pianist Jack DeJohnette op vlak van compositie werkt goed. Improvisatie wordt gecombineerd met klassiek orkestwerk van het Londen blaasensemble.

avatar van unaej
thejazzscène schreef:

'Invisible Nature' werd opgenomen in november 2000, 'Free & Equal' in juni 2001. Ik zie dus niet in vanwaar die 20 jaar verschil plots komt...
Je hebt het waarschijnlijk op 'The Amazing Adventures of Simon Simon', die inderdaad in januari 1981 gereleased werd.

thejazzscène
Ja, daar heb ik me van album vergist.
Het album invisible nature is toch nog ietwat anders van stijl dan de algemene Surman-albums. Waar op de meeste albums van Surman de percussie zich op de achtergrond bevindt, komt die in een live-opname veel meer naar voren (en het drukker spel valt meteen op).

De schoonheid van dit album zit vooral in de harmonieuze klanken van de verschillende instrumenten.