Jaya the Cat - Basement Style (2001)

Verenigde Staten / Nederland
Punk / Ska
Label: Gold Circle

1. Intro (0:17)
  2. Are You with Me? (2:10)
  3. The Bottle and the Cross (3:03)
  4. Shit Jobs for Rock (2:34)
  5. The Wilderness (2:56)
  6. State of Emergency (3:02)
  7. Forward (3:25)
  8. Painful Memory (2:26)
  9. Cultifornia (3:00)
  10. Borrowed Time (3:33)
  11. Convenience Store (3:15)
  12. God and State (1:50)
  13. Pass Out (2:01)
  14. Just Another Question (3:42)
  15. Car Crash (1:50)
  16. State of Emergency Dub (3:10)
  17. Dominant Paradigm (3:11)
  18. Six Cold Beers (2:55)
  19. Basement Style (2:05)
avatar van HaanHoen
Een jaar of 4 geleden bezocht ik een gratis festival op koninginendag in katwijk. Na eerst genoten te hebben van optredens van de toen nog onbekende 'the sheer' en 'racoon' kwamen de mannen van Jaya the Cat het podium op, en ze waren zonder twijfel het hoogtepunt van dit festival. Ze trakteerde het kleine publiek op een geweldige show, en lieten menig mens kennis maken met hun compleet eigen stijl, die ik zelf nog steeds niet echt kan thuisbrengen, maar invloeden van rock, punk, reggea, ska en hiphop zijn duidelijk te horen. Meteen na het concert de cd in huis gehaald, inmiddels 5 concerten en 2 cd's verder, en nog steeds is dit altijd een erg geliefde band, en zet ik deze plaat nog regelmatig op.

Heerlijke gitaar riffs, lekkere ska accoordjes, krachtige drum en de ongelooflijk rauwe piraten stem van de frontman zijn kenmerkend voor deze plaat. In de teksten zijn af en toe invloeden te horen van lyrics van Bob Marley en Manu Chao.
Uitschieters van het album zijn 'the wildernis', 'convenience store', 'shit jobs for rock', 'are you with me?' en 'cultifornia'. Maar de rest van het album is ook zeker de moeite waard, en er staan ook geen nummers op die je doen vervelen. Wel moet gezegd worden dat dit echt een band is die live pas echt tot z'n recht komt. Dus schroom niet om ze een keer te gaan bekijken in Nederland, want ze treden zeer regelmatig op hier.

Deze band voor het eerst gezien op Lola 2002. En het dak ging er werkelijk af. Hetzelfde jaar heb ik ze ook nog eens gezien in het voorprogramma van Flogging Molly en het was weer feest. Toen een tijdje uit het ook verloren (wel eerst het album aangeschaft uiteraard) tot ze plots opdoken op Wantijpop 2004 in Dordrecht. Na flink wat blauwe plekken kwam ik tot de conclusie dat deze band toch wel een goede toekomst zou hebben, maar helaas was dat ook het laatste wat ik van deze band vernomen heb. Niettemin briljant album.

avatar van HaanHoen
(willie) schreef:

Dan moet je toch nog eens even goed rondkijken, want inmiddels hebben ze al een live album en een nieuw studio album, welke zeker niet slecht zijn, al wordt hun debuut plaat niet overtroffen.

HaanHoen schreef:

Ik heb vanmiddag First Beer Of A New Day toegevoegd. Zal die andere ook wel even doen.

edit:
(jammer genoeg kan ik geen plaatje vinden)

Ik kan liefhebbers van deze band ook The Stray Bullets aanraden. http://www.myspace.com/straybullets
Ze komen ook uit Boston en spelen een beetje in dezelfde stijl als Jaya the Cat.

avatar van MAS
MAS
Ik heb Jaya the Cat vorig jaar in Tilburg gezien en na een goed live optreden was ik overtuigd van zijn/hun kwaliteiten. Zijn 2 eerste albums bevallen mij ook echt goed. Een (volgens mij) unieke combinatie van Ska en Punkrock die me heel erg bevalt.