Merzbow / Bastard Noise - Voice Pie (1996)

geen stemmen

Japan / Verenigde Staten
Avant-Garde / Electronic
Label: Release

1. Merzbow - Voice Pie (4:19)
  2. Merzbow - Aura (3:30)
  3. Merzbow - Clinamen (5:23)
  4. Merzbow - Bikini (4:52)
  5. Merzbow - Ghost Rider (11:44)
  6. Bastard Noise - Native American (5:43)
  7. Bastard Noise - Contaminated Rations (3:21)
  8. Bastard Noise - B.N.W. (5:57)
  9. Bastard Noise - Cat Scratch Fever Dreams (2:00)
  10. Bastard Noise - Leaving Another Dead Planet (0:35)
  11. Bastard Noise - Re-Entry Chute Failure (1:56)
  12. Bastard Noise - Rebel Transmission (7:24)
  13. Bastard Noise - Creeper (6:14)
lambf
Merzbow, ga het eigenlijk steeds meer waarderen. Merzbow klinkt hier flink, euh, Noisy, maar wel echt hard, wat ik erg waardeer. Bastard Noize klinkt, hoewel hun naam anders doet vermoeden, veel liever. Zelfs saai, tijdens hun eerste liedje hoor je een vogeltje fluiten(maar dan wat vervreemd) en wat achtergrondgeluidjes, Saai dus . De volgende track is al niet veel beter, Noisedingetjes op de achtergrond, met wat geschreeuw op de voorgrond. Nee, niet zoals Massona of Fear Of God, maar alsof iemand wat vanaf een afstand iets door een radio schreeuwt, eigenlijk ook saai. En zo gaat het nog een paar tracks door. Eigenlijk is Rebel Transmission de enige track die een beetje boeit, alhoewel het hier ook wat saaitjes is. Een 4,5* voor Merzbow, een 1* voor Bastard Noize. dat maakt samen een 2,73 = 3*.

sxesven
Maar eens aangeslingerd. Erg benieuwd. Dat Merzbow's deel in orde is geloof ik uiteraard wel, naar Bastard Noise ben ik daarnaast erg benieuwd. Tot nog toe klinkt de Merzbow-kant inderdaad zeer degelijk. Typische analoge harsh noise uit de periode waarin de man ook Pulse Demon uitbracht, dus dan weet je wel waar je het moet zoeken. Bij de Bastard Noise kant stel ik me vooralsnog (zoals lambf het beschrijft) een kruising tussen Cock E.S.P. en Violent Onsen Geisha voor. Benieuwd dus. To be continued.

sxesven
Nou nou. Wat een armoe, dat Bastard Noise. Sorry, maar in tijden niet zulke brakke noise gehoord. Enkel Creeper, dat klinkt als een soort industriële field recording, vind ik de moeite waard, de rest kan me eigenlijk gestolen worden. Ik heb m'n noise graag harsh. 2,5* gemiddeld.

lambf
Ik zei toch al dat het saai was Weet je trouwens een paar Noise aanraders ?

sxesven
Natuurlijk. Ligt er overigens wel een beetje aan in welke hoek je het zoekt, want binnen de noise is er echt een wereld aan variatie. Naast Merzow ben ik persoonlijk helemaal gek van The Gerogerigege, hoewel dat zeker geen pure harsh noise is, maar wel gewoon verschrikkelijk goed. Masonna ken je geloof ik al, en is in het genre zeker een topper. Daarnaast zijn dingen als Wolf Eyes en solo-afspinsels (Aaron Dilloway, Mike Connelly), Charlie Draheim (opkomend talent), Incapacitants, Hijokaidan (beide Japanse klassiekers), The Haters en Prurient toch wel verplichte kost. Andere dingen die zeer de moeite waard zijn: M.S.B.R., Black Leather Jesus, Hanatarash, Government Alpha, Xome, Emil Beaulieau, Jazkamer (voorheen Jazzkammer), Oubliette en Whitehouse. Daarnaast kan het geen kwaad bepaalde labels gewoon uit te checken: RRRecords, American Tapes, Hanson Records, Important, Alien8, Tzadik, Fourth Dimension. Niet al deze labels richten zich specifiek op noise, maar brengen wel degelijk soms kwaliteitsnoise uit (Tzadik bijvoorbeeld). Daarnaast is deze website van Alphamanbeast echt geniaal: een directory van noise artiesten inclusief links. Gaat dat uitchecken!

Sietse
the haters is vet...

verder idd eens Wolf Eyes, White House en MSBR proberen.

Verder zijn er een aantal erg goede verzamelaars uitgekomen op oa. Sub Rosa.
En natuurlijk de Japanese Improvistion Scene. Zijn legio websites met informatie over verschillende artiesten uit deze scene die zich bezighouden met noise en avant-garde.

Sietse schreef:

Inderdaad, maar volgens mij wil lambf het liever maar zo hard en ruig mogelijk, en de Japanse improvisatie scene kent (godzijdank) wel wat meer nuance. Desalniettemin, (vooral) Japanimprov.com is een geweldige website met legio geniale artiesten die voor de avant-garde-liefhebber met een interesse die verder reikt dan puur piepkraak zeer waardevol kan zijn.

Sietse
inderdaad, dat is eigenlijk toch wel de belangrijkste site voor Japanse Improv.

Voor hard kan ik ook nogwel Suttclife Jugend aanraden. Project met lui van Whitehouse, redelijk lomp en hard, maar toch ook wel zeer gestructureerd.