Tau Cross - Pillar of Fire (2017)

Canada / Verenigde Staten / Verenigd Koninkrijk
Punk / Metal
Label: Relapse

1. Raising Golem (5:12)
  2. Bread and Circuses (4:51)
  3. On the Water (5:07)
  4. Deep State (5:04)
  5. In Time * (5:11)
  6. We Are the Terror * (4:53)
  7. Pillar of Fire (4:15)
  8. Killing the King (5:40)
  9. A White Horse (3:00)
  10. The Big House (5:27)
  11. Rfid (2:48)
  12. Three Down * (3:48)
  13. Seven Wheels (4:45)
  14. What Is a Man (4:09)
avatar van ElroHirtje
Dit is er een om te onthouden.

Ik verwachtte een lookalike van het debuut: powerpunksludgegedoe van goede kwaliteit, met associaties aan lemmy en meer voor de hand liggende oude rotten. Maar je krijgt meer. Veel meer.
Deze supergroep, zoals bij het debuut vaak de markt in geslingerd, maken die classificatie met deze geluidsdrager serieus waar. Geen jokes meer. Killing shit dit keer.
De mix is niet altijd geslaagd, maar de songs maken deze kritiek tot een futiliteit.

De songs (en teksten) hebben diepgang, opbouw, gelaagdheid. En niet alleen de songs, de plaat als geheel ook: door de eerste twee nummers kan 'on the water' nog beter groeien. 'on the water' is op zichzelf een sterk nummer (ritmisch, emotiedragend, stuwend, passief agressief en qua arrangement verfijnd) en zeer representatief voor de stijl van deze plaat, het is dé inleiding voor de rest van de plaat.

Vocalen zijn imo fantastisch: Clean, lemmy, vuil, diep. Je krijgt het er allemaal bij. In dienst van de sfeer van elk nummer. Amebix-rouwenden onder ons zullen getroost worden met deze plaat. Promised.

Sterkste song van de plaat is naar mijn smaak door de oprecht overgedragen emotie 'what is a man', luister (verrassend instrumentarium) en lees. Het is de moeite waard.

Je zult huilen, de zon zien schijnen, je in nevel omgeven voelen , maar bovenal blij worden na 11 nummers. Dus nog is een rondje. En nog is. Er valt zoveel te beleven, en elke draaitoer ... like heroin, you know.

avatar van Lau1986
Een prachtige plaat van deze band. Heerlijke nummers, de prima stem van Rob “The Baron” Miller. Ik lees veel de vergelijking met Killing Joke. Die kan ik zelf niet beamen, omdat ik die band niet zo goed ken. Echter doe je de band veels te kort om ze alleen maar te vergelijken met anderen. Heerlijke plaat die zeker nog wel gaat groeien.

avatar van Kronos
Mooie recensie, ElroHirtje. Maar 'is' in plaats van 'eens' verpest het wel een beetje.

avatar van Kronos
Ik probeer de laatste maanden weer wat minder te kopen en dat lukt aardig. Maar albums als Pillar of Fire wil ik toch niet missen. Brutaal, vuig en smerig. Technisch sterk. Bevalt me eigenlijk meteen al net iets meer dan het debuut.

avatar van ElroHirtje
Kronos schreef:
Maar 'is' in plaats van 'eens' verpest het wel een beetje.

Is. Volledig is.

Sorry. Bedoel natuurlijk: