Voor momenten van romantiek of melancholie mag ik graag de platen van
Sündenklang - MusicMeter.nl draaien. Het solo project van
Martin Soer, de zanger van
Stahlmann.
Voor momenten van opgekropte ergernissen of om in de ochtend wakker te worden voldoet zijn hoofdband
Stahlmann uitstekend. Harde mechanische ritmes in de traditie van
Rammstein en
Eisbrecher draaien overuren. Klein verschil is dat het net wat rauwer klinkt en een punkrandje heeft. De getergde en opgefokte zang van Soer is daarbij een belangrijke factor.
Als ik in de ochtend richting werk moet en ik kan op vol volume de venijnige songs
Judas,
Bastard of
Dein Gott, uit mijn boxen laten knallen dan is mijn dag al een beetje goed en heb ik een espresso minder nodig om op gang te komen.
Het zijn songs vol oprechte frustratie. Muziek die je fysiek voelt en dat werkt ontnuchterend. Net op de momenten dat je denkt dat het allemaal iets te agressief wordt, zijn er aangename rustmomenten in de vorm van uitstekende ballades als
Nichts Spricht Wahre Liebe Frei en
Schwarz und Weiss
Elke song is bombastisch, groots en zwaar maar op het einde kan er toch gelachen worden met de ondeugende make love, not war song
Military Lapdance. Na een plaat vol verbaal geweld en verwensingen blijf je toch met een grote glimlach achter en blijkt weer hoe fijn het is om een muzikale uitlaatklep te hebben.
Stahlmann is zeker niet voor elke luisteraar geschikt maar mocht je van
Rammstein houden en graag eens een vergelijkbare band in het genre willen proberen dan is
Stahlmann een van de betere opties en kan ik deze plaat van harte aanbevelen.
Lekkere rauwe plaat van een sympathieke band.