De eerste twee nummer
Freedom of Expression (F.O.X.) en
Preachin' Blues Klinken aardig ruw, dat wil zeggen waarschijnlijk live-in-the-studio opnames, met weinig overdubs.
Come On is waarschijnlijk op dezelfde manier opgenomen maar daar hoor je wel dat studio-spielerei en synths/effecten naderhand zijn toegevoegd. Nummer gaat aardig richting Metal, een stuk stevige dan wat ik ken van LC.
De intro van
Program en ook wel de rest van het nummer doet denken aan
Rage Against the Machine (1992) met in die intro ook geneuzel over "black rockband(s)" eerst wordt Living Colour genoemd, gevolgd door de vraag 'name me another black rockband", om dan met de klassieke Rage Against the Machine riffs te openen, die iedereen zou moeten (her)kennen. Ik hou wel van dat soort grapjes.
Who Shot Ya is dus de Biggie Smalls cover, aanklacht tegen 'zwart-op-zwart' geweld.
Always Wrong had een single kunnen zijn geweest, stevig met een kleine hook.
Blak Out even genoeg gehad om 'zwart' te zijn.
In de laatste nummers gaat het voet iets van het gas en doen soulvolle doch rockende dames-koren de begeleiding. Ook staat hier een stevige cover van Marvin Gaye's
Inner City Blues met daarin variatie's in hard en zacht. Doet het origineel niet vergeten maar dit is een prima stevige uitvoering.
Two Side is een ballad zoals er op elk van hun albums wel eentje staat. Deze imponeert echter minder, Glover zit soms ook dicht tegen de limiet van zijn stem. Geen auto-tune te horen op dit album dat is ook erg fijn.
De connectie met Rage Against the Machine was al gemaakt, dit album lijkt meer die kant op te willen. Meer militanter en stevige dan ouder werk van Living Colour. Ik hou van beiden, RATM had het betere debuut album maar wist daarna weinig te imponeren of variëren. LC wist een sterk debuut op te volgen met albums waarin ze verder groeiden en ook hun gevoelige kant lieten zien. LC is de completere band, menig LC album kan de concurrentie aan met elk ander album van RATM behalve dus dat epische debuut. Maar daaraan kan bijna niemand tippen laat staan overtroeven, dus geen schande voor LC.
Dit album is zeer genietbaar, en ondanks dat het jaren op zich heeft laten wachten is er niet echt veel in de studio glad geschuurd noch aangekleed met onnodige franje om artistieke armoede te verhullen. Het is wat het is, stevige Rock van een 'zwarte' band, goed uitgevoerd en nauwelijks aangekleed in de studio. Komt dicht in de buurt van hoe dit live zou / zal klinken. Iets aan de lange kant met 13 nummers, maar ja de fan moest er wel bijna 8 jaar op wachten sinds het laatste complete album (afgezien van een EP).
Favoriete nummers:
Program, Always Wrong en