New Order - The Peel Sessions [Jan 26 1981] (1987)

Rock / Dance
Label: Strange Fruit

1. Truth (4:21)
  2. Senses (4:25)
  3. I.C.B. (5:19)
  4. Dreams Never End (3:13)
Lost Highway
Wat New Order sinds '83 doet kan me niet boeien, hun vroege werk des te meer. Movement vind ik minstens de evenknie van de reguliere JD albums, en voor liefhebbers van dat album is dit schijfje puur genieten.

De geest van Curtis dwaalt nog rond, de vroege electronica gecombineerd met de kille zang geeft een prachtig sfeerbeeld. De uitvoering van de nummers én de geluidskwaliteit zijn zeldzaam goed. Deze uitvoering van Truth is één van de meest aangrijpende en slepende stukjes muziek ooit.

Eén minpuntje, jammer dat het net de mindere nummers van Movement zijn die hier zo pijnlijk briljant worden uitgevoerd. Als ik me voorstel hoe The Him en Doubts even here hier zouden klinken; eeuwig zonde.

Of het onbekende maar o zo mooie In a lonely place, een NO-song dat zich met het allerbeste Joy Division materiaal kan meten.

avatar van Premonition
Heerlijke plaat, met een produktie die veel dynamischer en helderder is dan Movement. Valt me wel vaker op van Peel Sessions. De geluidstechnici van de BBC zijn vakmensen!

Lost Highway schreef:

Dit is dan ook een Joy Division nummer! Inderdaad weergaloos. Ik koester de 'groene' 12" van 'Ceremony/In al lonely place' tegenover de 'blauw/witte' 12". Als ik het goed begrepen heb is de groene (licht) afwijkend van de 'blauw/witte'. Eerstgenoemde is in de VS opgenomen met alleen Sumner, Hook en Morris. De 'blauw/witte' betreft een opname met Gilbert erbij. De eerste NO-opname met de nieuwe line-up. Ik beschouw de 'groene' eigenlijk als de laatste JD-release.

Lost Highway
Maar het nummer zelf is toch niet geschreven door Curtis neem ik aan? Dat zou het wel in een zéér luguber daglicht plaatsen.

avatar van Chameleon Day
Volgens mij zijn de lyrics wel van Curtis. Of in ieder geval gedeeltelijk. Op de 'Heart and Soul'-box van JD staat een stuk van een oefensessie van JD van dit nummer, dus ik neem aan dat de lyrics van Curtis afkomstig zijn.

Lost Highway
Ik wil je bronnen zeker en vast niet in twijfel trekken, maar dat is dan toch een bijzonder lugubere vaststelling, aangezien de tekst waarschijnlijk zinspeelt op de zelfmoord van Curtis. Het ligt tekstueel in de lijn van de nummers op Movement, waarvan ik altijd dacht dat de heren van NO het geschreven hadden ter verwerking van het verlies van hun overleden frontman. Wat Curtis' aandeel in Movement was zullen we wellicht ook nooit weten.
Zowiezo een vergeten pareltje, dat 'In a lonely place'; staat op gelijke voet met Doubts even here van Movement.

Lost Highway schreef:
Ik wil je bronnen zeker en vast niet in twijfel trekken, ...

Check de 'Heart and Soul'-Box maar, track 62. Ik weet niet in hoeverre de lyrics toen reeds volledig "af" waren, maar het is een JD-nummer, dat staat vast.

avatar van Schizophrenia
Op welk album staat in a lonley place dan?

avatar van Chameleon Day
JD heeft het nummer 'In a Lonely Place' nooit in de studio openomen en het is dus ook nooit een JD-release geworden. Een oefensessie van JD is te horen op de 'Heart and Soul'-Box.

'In a Lonely Place' is uiteindelijk als een NO-nummer verschenen. Als b-kant van de single 'Ceremony' (ook een JD-track). 'In al Lonely Place' is ook terug te vinden op 'Substance' (de NO-verzamelaar wel te verstaan).

Schizophrenia schreef:
Op welk album staat in a lonley place dan?

Zie en luister hier voor de enige JD opname die er van 'In a Lonely Place' is (te vinden op de 'Heart and Soul'-box).

avatar van Schizophrenia
Geweldig nummer, ik krijg er kippenvel van.
Ik kan alleen maar concluderen dat Ian ons te vroeg heeft verlaten.

Over de peel sessions, net als bij JD is dit echt mega goed uitgevoerd.
Dit is echt zware klasse en je kan echt horen hoe getalanteerd deze band is, of naja hoe goed.

Zo ie zo begint New Order een grote favoriet van me aan het worden.
Ik heb net Substance gekocht en die is ook echt geweldig.
Super mooie nummers.