The Ponys - Turn the Lights Out (2007)

Label: Matador

1. Double Vision (3:37)
  2. Everyday Weapon (2:16)
  3. Small Talk (4:13)
  4. Turn the Lights Out (2:36)
  5. 1209 Seminary (3:06)
  6. Shine (4:21)
  7. Kingdom of Hearts (2:04)
  8. Poser Psychotic (3:45)
  9. Exile on My Street (2:20)
  10. Harakiri (3:28)
  11. Maybe I'll Try (2:56)
  12. Pickpocket Song (6:52)
Nieuwe Ponys! Altijd leuk. Inmiddels ook al gelekt. Klinkt als de laatste cd van British Sea Power. Vooral nummertje drie doet me denken aan Oh Larsen B

Ik heb 'Turn The Lights Out' in de bus ontvangen om er een recensie voor mijn e-zine (goddeau) over te schrijven en ik vind het een tegenvaller van formaat. Het valt op dat het genie van de groep Ian Adams de groep heeft verlaten, en dat de groep met twijfels achter blijft. De twee vorige platen klonken meer als onvervalste punkplaten, hoewel er wel degelijk raakvlakken met de indierock in zaten. 'Turn The Lights Out' lijkt een wanhopige zoektocht naar meer indiegehalte, maar daarbij lijkt de groep zijn identiteit totaal kwijt. De plaat begint nochthans heel goed met "Double Vision" waarin er constant een heerlijke, onweerstaanbare spanning wordt opgebouwd, maar na "Small Talk" is de groep het spoor helemaal kwijt. In "Turn The Lights Out" begint de groep zelfs met britpop en kinderstemmetjes à la Pink Floyd ("Another Brick In The Wall") en Liquido ("Play Some Rock") te flirten, en is de groep niets meer dan een vage schim van de vurige garagegroep met indierandjes die het in zijn periode bij In The Red Records met platen als 'Laced With Romance' en 'Celebration Castle' wel degelijk was. Een pijnlijk verlies.

avatar van itchy
Valt inderdaad tegen... veelal anonieme nummers, weinig van wat ik goed vond van de eerste twee platen hoor ik hier terug, maar ook weinig nieuws.

Ik vind dit zo verkeerd nog niet. Ik had deze plaat denk ik minder gewaardeerd als alle nummers zo zouden beuken als de eerste 2. een nummer als Small Talk vind ik dan een leuke afwisseling. Ik ken het eerdere werk van deze groep niet, maar als ik dit ergens mee zou moeten vergelijken dan is dat voorlopig Sonic Youth's Dirty. Daar speelde overigens een vergelijkbare discussie meen ik me te herinneren. Al kan deze nog niet tippen aan dat meesterwerk.

3.5*

avatar van Justinx
Naamsbekendheid hebben ze niet echt hier in Nederland. Wel staan ze bekend om hun fijne stevige indie rock. Ik heb het over de heren en dame van The Ponys. Deze in Illinois gevestigde indie rock band debuteerde in 2004 met hun album Laced With Romance, een uiteindelijke mix van indie en garagerock. Die combinatie maakt van The Ponys een heerlijk bandje die op het gebied van de genoemde rockgenres zeker wel vernieuwend is. Vooral het op de achtergrond geplaatste orgeltje wat je zo hier en
daar voorbij hoort komen is typerend voor The Ponys. De rest van de rollen zijn weggelegd voor gitarist en vocalist - en tevens oprichter van de band - Jered Gummere, bassist en vocalist Melissa Elias, gitarist Brian Case en tot slot percussionist Nathan Jerde. De band heeft onlangs haar derde album Turn The Lights Out uitgebracht - voor het eerst onder de nieuwe platenmaatschappij Matador Records. Dit heeft zeker wat veranderingen met zich mee gebracht. De postpunkinvloeden die nog zo duidelijk merkbaar waren op de vorige twee albums van The Pony's is nu naar een minimum gedreven en is bijna zelfs onherkenbaar. Gevolg is dat er nu minder geëxperimenteerd wordt en dat er nu doelgericht gerief wordt gezocht in de indie rock. Dit laat een heel andere kant zien van de band. Hoewel sommige dat als negatief verklaren kan ik wel met deze keuze leven. De leden van The Ponys rocken naar mijn mening nog steeds de pan uit met nummers als 1209 Seminary, Exile On My Steet en Poser Psychotic. De band identificeert zich niet meer zozeer meer met postpunkinvloeden en zet zich juist af van het oude imago. Turn The Lights On is er wat herkenbaarder door geworden en het zal dan ook zeker zo zijn dat de muziek van The Ponys nu meer mensen kunnen aanspreken. Of dat zo is moet nog blijken uit het mogelijke succes van deze nieuwe plaat. Het enige wat nog een beetje ontbreekt is het uiterlijk van dit muzikale gezelschap. Maar ach, het draait allemaal uiteindelijk om de muziek en die zit prima in elkaar.

Altans, aardig. Het blijft natuurlijk niet het beste album van The Ponys. Soms neigt het zelfs naar het vervelende toe als frontman Jered Gummere zijn mond opentrekt, maar dat went. Voor nu hou ik het op een solide 3*. Ik zie het niet zozeer nog omhoog gaan, maar wie weet. Het blijft een aardig vondst deze Turn The Lights Out.

fastpulseboy
mooi verhaal! Dit is idd een leuk plaatje, maar niet heel erg baanbrekend. Het zijn aardige lui en de zanger kwam ook en erg fijne plaat aanvragen toen ik draaide na hun concert in doornroosje;

avatar van oruiz
lekker plaatje