Op zijn vierde album
Whirlwind gooit Andrew Gold het over een andere boeg. Geen zwoele of andersoortige popliedjes, maar een licht scheurende gitaar staat centraal. Hierbij doen soms blues en ook new wave hun invloed gelden en alsof dat niet genoeg is, zingt hij anders dan voorheen. Ik moest goed luisteren: is dit echt dezelfde Andrew Gold?
Jazeker! In 2018 verscheen in de serie ‘Collector’s Choice’ een cd-uitgave waarop hij in de liner notes één en ander postuum uitlegt,
zie hier voor hoesfoto's van de Russische (!) editie. Was zijn vorige album
All This and Heaven Too zo vreedzaam dat ik ervan overtuigd ben dat zelfs Poetin bij frequente beluistering in een vredesduif zou veranderen, op dit album klinkt Gold pittiger.
Misschien horen we iets terug van zijn tienerjaren, die hij deels in Engeland doorbracht. En met de promotie van de hitsuccessen van zijn vorige album, moet hij terug in Engeland punk en new wave hebben opgesnoven. Zijn Californische zonnige muziek maakte plaats voor Britse gitaarliedjes.
Liedjes schrijven verleer je niet en dat geldt ook hier. Na gewenning groeien enkele favorieten. Om te beginnen opener
Kiss This One Goodbye, gevolgd door titelnummer
Whirlwind, waarna pas op derde nummer
Sooner or Later een piano klinkt.
Op de B-kant val ik voor
Nine to Five dat met een intro á la The Kinks begint, waarna hij overschakelt op reggae in newwavesfeer, herinnerend aan Elvis Costello, zeker als een keyboard bijvalt; allermooiste liedje van de plaat is
Stranded on the Edge met spreekzang á la Bryan Ferry (in hun
Virginia Plain) of Steve Harley (
Make Me Smile), de artrock kort vóórdat new wave doorbrak.
Make up Your Mind is op de valreep het liedje dat het sterkst aan Golds vorige werk doet denken. Niet te versmaden.
In de amusante en postume liner notes (de link dus hierboven) vertelt Gold waarom het daarna stil om hem heen werd (iets met einde contract en feestjes). Achteraf gezien vindt hij het logisch dat de plaat flopte (de verwachtingen van de fans matchten niet met deze plaat) én dat hij hierna vlot een nieuwe soloplaat in Californische sferen had moeten maken. Maar hij keerde terug naar zijn muziekvriendinnetje Linda Ronstadt en raakte bevriend met 10CC-mannen, later resulterend in de hitgroep Wax.
Anders dan ik verwachtte, zijn met open oren desondanks enkele fijne liedjes horen, verrassenderwijs opgenomen in zijn eigen Californië en toch Brits klinkend. Hierop minder gastmuzikanten dan voorheen, wat het soberder, direktere geluid van de plaat versterkt.
Een aanrader voor wie 'm in de bakken met tweedehands vinyl tegenkomt, zoals ik. De vorige eigenaar kruiste met stift op de achterzijde zijn favoriete nummers aan: 2 t/m 5 en 7 t/m 9. De laatste krijgt zelfs twee kruisjes.
Wij verschillen dus wel iets van mening op dat punt, echter wederom een aanwijzing dat dit "vergeten" album een tweede kans verdient.