Climax Blues Band - Sense of Direction (1974)

Rock / Blues
Label: Polydor

1. Amerita / Sense of Direction (6:07)
  2. Losin' the Humbles (2:32)
  3. Shopping Bag People (4:03)
  4. Nogales (4:12)
  5. Reaching Out (5:18)
  6. Right Now (6:35)
  7. Before You Reach the Grave (3:13)
  8. Milwaukee Truckin' Blues (Chipper's Song) (1:40)
  9. Amerita / Sense of Direction [Single Version] * (3:33)
  10. Reaching Out [Alternate Version] * (3:54)
  11. Right Now [Extended Version] * (8:08)
Mssr Renard
Fantastische band, fantastische sound. Helemaal in mijn straatje, deze mix van progrock, fusion, folk en blues. Een stuk kalmer dan bijvoorbeeld Jethro Tull of bijvoorbeeld Marshall Tucker Band (die meer country invloeden heeft).

Maar er is een reden waarom ik die twee bands noem, want Climax Blues Band noem, omdat bovengenoemde bands ook die invloeden samenvlechten tot een eigen sound. In het geval van Climax Blues Band ligt de nadruk meer op softrock, maar dan wel met de genoemde elementen uit de jazz, progrock en blues, met hier en daar wat folk.

Milwaukee Truckin' Blues is bijvoorbeeld een geweldig lekkere blues/swing shuffle. De wat droge britse humor is ook erg aanwezig, waardoor het ook wat denken aan Blodwyn Pig. Maar dat komt ook omdat beide bands een saxofonist hebben.

Reachin' Out is ook zo heerlijke genre-overschrijdend, waarbij de band wat elementen uit de funk en soul verwerken in mooi, broeierig en groovy nummer.

De mexicaanse invloeden in de bluesrocker Amerita/Sense of Direction stemt ook erg vrolijk.

Losin' the Humbles is een wat ouderwetsere bluessong met erg lekker smerig slidegitaarspel.

Waarom de band zo onbekend is en zelfs lage albumscores is mij een raadsel, want deze band is echt heel erg de moeite waard.

Mssr Renard
Ik merk nu (tot mijn schrik en verbazing) dat de songtitels op Spotify niet kloppen met het nummer dat er afspeelt. Nu was ik al ontevreden met Spotify, maar hier betalen we toch niet voor?