Moody Marsden - Real Faith (1994)

Blues / Rock
Label: On Air

1. My Kind of Woman (5:33)
  2. Real Faith (3:43)
  3. Ozone Friendly (3:34)
  4. Louisa (4:17)
  5. Six Down and One to Go (3:42)
  6. Fooling with My Heart (3:46)
  7. Someday (4:13)
  8. Silver on Her Person (4:02)
  9. Can't Ever Happen to You (4:19)
  10. 2000 Miles Back to Hell (3:48)
  11. I Got a Mind to Get Even (5:33)
  12. Kinda Wish You Would (4:14)
  13. All Revved Up (3:31)
  14. I'll Sing the Blues (4:28)
  15. Genauso (2:07)
avatar van RonaldjK
Na hun debuutplaat was de Moody Marsden Band frequent op het podium te zien. Soms met blueslegende Peter Green en ook werd met Gary Moore gespeeld, die in diezelfde periode was teruggekeerd naar de blues.

Op het in een studio in Stuttgart opgenomen Real Faith klinkt dan ook blues, bluesrock en rhythm & blues plus één popliedje. Ik heb meer met de hardrockkant (Whitesnake) van de heren, liefhebbers van pure blues zullen hier enthousiaster van worden dan ik.
In de bezetting drummer John Trotter, bassist Peter Stroud, op toetsen de Duitser Volker Kunscher en een gastrol voor de mondharmonica van Mark Feltham, die ook met Rory Gallagher en Gary Moore speelde / zou gaan spelen.
Micky Moody en Bernie Marsden doen afwisselend de leadzang. Dat Marsden als een archeoloog de oorsprong van de elektrische blues had onderzocht op studiereis in Amerika, laat zich horen. Hij besteedt er in zijn biografie veel aandacht aan.

De Midnight Horns, die ik ken van Gary Moores After Hours (1992), zijn ook hier regelmatig te horen. Meer afwisseling is er dankzij Moody die naast gitaar ook mandoline en dobro speelt, te horen op het titelnummer dat bovendien een aangenaam gospelkoortje bevat.
Het rockende Foolin' with My Heart doet aan de dagen met Whitesnake denken; 2000 Miles from Hell is zowel een ode aan het festival in het Noorse dorp Hell als aan Muddy Waters; op Kinda Wish You Would klinkt r&b alsof Keith Richards het schreef. Mijn favoriet is Someday, een aangenaam popliedje van Marsden in jaren '70-stijl. Verder klinkt vooral blues in diverse smaken.

De groep trad frequent in wisselende samenstellingen op, onder andere met toetsenist Don Airey, toetsenist-zanger Tony Ashton plus drummers Zak Starkey, Dave Dowle (ex-Whitesnake) en Terry Williams (ex-Dire Straits).
In Bern, Zwitserland, werd op een festival gespeeld met als headliner de Amerikaanse hardrockgroep Great White, dat niet blij was met de enorme sfeer die de Moody Marsden Band bij het publiek losmaakte. Boos vroeg de zanger zich af waarom die onbekenden allerlei muziek van Whitesnake speelden. "They wrote the songs!" meldde de organisator droogjes, die vervolgens toestond dat de groep een toegift speelde: Here I Go Again, luid meegezongen door het publiek onder de blikken van een chagrijnige Mark Kendall.
Marsdens fysieke verschijning (ouder wordende rocker) leidde ertoe dat hij in 1995 werd gecast door de Duitse omroep ZDF voor de serie Frankie, waarin hij een grijzende mentor van een jonge muzikant speelde; zijn stem werd door een stemacteur nagesynchroniseerd. Er verscheen een soundtrack bij.

Door gebrekkige distributie is Real Faith een een moeilijk verkrijgbaar album, maar liefhebbers kunnen ook terecht op streaming. De hoes die MuMe toont is de originele uit 1994, het verscheen later met andere hoes (2016) en zelfs andere titel en tracklist (2000).