John Waite - Wooden Heart (2017)

Alternatieve titel: Acoustic Anthology, Volume 2

Label: No Brakes

1. Catch the Wind (3:21)
  2. Missing You (4:02)
  3. Isn’t It Time (3:48)
  4. Downtown (4:43)
  5. In God’s Shadow (5:05)
  6. Masterpiece of Loneliness (4:06)
  7. Head First (3:09)
  8. Bluebird Café (3:56)
  9. More (4:09)
  10. Valentine (3:45)
  11. Girl from the North Country (3:30)
  12. Hanging Tree (3:21)
avatar van E-Clect-Eddy
John Waite de voormalige zanger van The Babys en Bad English heeft zijn oude werk eens in een Folky / Singer-Songwriter stijl verpakt op dit album. Van zijn solo werk ken ik niet veel, ik kijk dan vooral uit naar zijn werk met The Babys. Setting John met een akoestische gitaar, zijn zang en af en toe een bas of ander instrument erbij. John's stem is nog prima en het gitaarspel ook.

Catch the Wind met mondharmonica overgangsstuk doet wat aan Neil Young denken.

In Missing You probeert hij de iets wat bombast van het origineel herleven, zover dat akoestisch gaat, maar zelf had ik liever een ingetogen versie gehoord.

De tekst van Isn’t It Time staat gewoon en deze versie doet geen afbreuk aan het origineel.

Masterpiece of Loneliness wordt voor de verandering door een piano gedragen en een synth die wat subtiel viool-partijen speelt.

Head First is ook al zo'n heerlijk nummer dat hier wat zang precies dezelfde stijl volgt als op het origineel maar nu slechts met een akoestische gitaar.

Van de nummers die ik niet ken maakt Bluebird Café de meeste indruk.

Hanging Tree is een prima afsluiter, iets wat donkerder.

Discogs kent ook een EP uit 2014 met dezelfde naam en dezelfde insteek en dat verklaard dat ze Vol. 2 is genoemd. Daarop wordt de gitaar gespeeld door Shane Fontayne, de bas door Tim Hogan en percussie Rodger Carter, percussie is hier nauwelijks aanwezig.

Een album voor later op de avond met een boek erbij. Klinkt prima maar ik prefereer nog altijd de originele elektrische versies boven deze, maar wie weet dat het live meer gaat leven?

avatar van RonaldjK
Drie jaar na Wooden Heart verscheen Volume 2, waarop John Waite wederom de rockkant inruilt voor folk. Eigenlijk is drie nummers het maximale aantal akoestische liedjes zonder band dat ik kan uitzitten. Op dit deel staan er beduidend meer.
Bij de herbewerkingen van oude successen (tracks 2, 3 en 7) veer ik even op, maar daarbuiten slaat de verveling toe. Het is simpelweg teveel voor ondergetekende, die graag drums en tempo hoort.

In september 2021 verscheen een derde deel van Wooden Heart, met als ondertitel Acoustic Anthology Volumes 1 2 3. Deel 3 vertoont veel overeenkomsten met zijn soloalbum When You Were Mine. Je kunt op zijn website een gewone versie voor $30 en een gesigneerde voor $40 bestellen. Eeeeeeh… Voor de hele fanatieke fan van John Waite die bovendien een voorkeur voor akoestisch heeft. Goedkoper is wellicht om hem deze week live te gaan zien tijdens de Nederlandse tournee en dan om een handtekening te vragen. Bovendien is de muziek op streaming te vinden.

Klein en fijn, dat is deel 2 qua uitvoeringen. Iets te klein voor mij. Gelukkig verscheen vier maanden geleden de elektrische EP Anything, waar ik veel meer mee heb. Maar goed, wie niet vies is van ingetogen muziek zal hier ongetwijfeld het nodige van zijn gading vinden. De stem van John Waite is immers een klasse apart.