Bella Bellow - Album Souvenir (1977)

Togo

8. O Se Nye
  9. Awula
  10. Blewu
avatar van Minneapolis
Zo, mijn eerste toegevoegde album. Voorheen was ik daar altijd te lui voor, maar de Togolese Bella Bellow was dit kleine klusje wel waard.

Dit is haar enige officiële plaat, en ik geniet geregeld van mijn vinyl exemplaar. Ik twijfelde wel even of ik het een verzamelaar moest noemen, maar ik houd de informatie van Discogs maar aan.
Het is in elk geval een postuum album eerder uitgekomen singles en b kantjes ('68-'73).
Haar carrière was zo kort, ze heeft slechts 12 nummers opgenomen, omdat ze eind 1973, een paar dagen voor haar 28e verjaardag, omkwam bij een auto ongeluk. Bellow is een legende in Togo en Ghana en zo als het met legendes gaat; er gaan veel verhalen dat er meer aan de hand was. Van haar ex geliefde en producer tot de Ghanese president aan toe, maar ik zal de roddels hier weg laten.
Feit is dat ze, na succes in Frankrijk, Frans sprekend Africa, Duitsland en Brazilie, op het punt stond om aan de hand van haar nieuwe producer Manu DiBango (als “la blueswoman d’Afrique” in het land van de blues) te gaan touren in America.

En dan haar muziek.. Hoe moet ik dat omschrijven? Ondanks haar bijnaam blueswoman vind ik haar meer klinken als een Afrikaanse soul dame. Ze heeft een erg mooie, zoete stem.
Rokia met catchy gitaar begeleiding (B-kant van het prachtig gezongen Zelie) was een enorme hit in veel Afrikaanse landen. Blewu en O Senya zou ik omschrijven als nostalgisch met exotische ritmes en (vreemd misschien) filmisch.
Ze zingt in verschillende talen, maar voornamelijk in Ewe (een taal die in een deel van Niger/ Congo/ Ghana wordt gesproken).