Ladysmith Black Mambazo - Shaka Zulu (1987)

Zuid-Afrika
Wereld
Label: Warner Bros.

1. Unomathemba (3:48)
  2. Hello My Baby (3:09)
  3. At Golgotha (3:57)
  4. King of Kings (4:07)
  5. The Earth Is Never Satisfied (2:56)
  6. How Long? (3:06)
  7. Home of the Heroes (3:14)
  8. These Are the Guys (4:39)
  9. Rain, Rain, Beautiful Rain (2:18)
  10. Who Were You Talking Too? (4:43)
avatar van Dielie
hmm, niks instrumenten op deze plaat?

avatar van reptile71
Als je na Homeless op Paul Simon's Graceland niet genoeg hebt van deze Zuidafrikanen kun je met een gerust hart hier terecht voor nog een portie a capella geproduceerd door Paul Simon. Het is mooi en knap maar gaat me op den duur wel enigszins vervelen.

avatar van Madjack71
Idd. begint de verveling na een nummer of 6 toch danig toe te slaan...How Long nog!! Het is zekers harmonieus en goed gedaan, maar ook dodelijk saai. Je kunt Simon wel uit Mambazo halen, maar Mambazo niet uit Simon.

Hendrik68
Gisteren bij toeval tegen dit album aangelopen. We kennen deze heren uiteraard van Paul Simon's Graceland en als tegenprestatie prouceerde hij dit album. Hoewel zoveel veel er niet aan te produceren. De heren brengen het compleet a capella en dat doen ze werklijk grandioos. Tja als je er niet van houdt dan is het logisch dat je het saai gaat vinden, maar is dat niet met alle muziek zo? Ik ben het er mee eens dat de heren in combinatie met de baas zelf beter tot hun recht komen. Aan de andere kant: is het beginstuk van Homeless en Diamonds on the soles of her shoes niet juist het hoogtepunt van Graceland? Hoe dan ook, ik vind het allesbehalve saai en kan hem rustig een paar keer achtereen draaien zonder dat het verveelt. Topnummes staan er niet op, maar als geheel vind ik het uitstekend en allesbehalve saai.

avatar van spinout
Waar is de Afrikaanse percussie? Dit is werkelijk saai.

avatar van Chameleon Day
Saai is het zeker niet. Fraaie harmonieën. Melodisch wel veel van hetzelfde. En na 36 minuten is het ook genoeg.

avatar van RobertD
Dit is zang van de bovenste plank wat mij betreft. Dat er verder geen instrumenten aan te pas komen laat de zangers in mooie harmonie eigenlijk nog beter tot hun recht komen. Het klinkt heel live en natuurlijk. Zeker de moeite waard, uiteraard moet het je wel liggen.

[quote]RobertD schreef:

Chameleon Day schreef:

Melodisch veel van hetzelfde. Na 36 minuten is het genoeg.

Daar hebben we in Vlaanderen een woord voor: Saai.

Kronos schreef:

Melodisch veel van hetzelfde. Na 36 minuten is het genoeg.

Daar hebben we in Vlaanderen een woord voor: Saai.

Ha, een redenering in de simplistische zevenmijlslaarzen stijl, grote stappen, snel thuis - zeer geliefd onder onze hedendaagse populistische politici, vast ook in Vlaanderen.

Kijk, zie het zo: week in week uit pizza eten is “saaie” kost. Eén keer in de week, bijvoorbeeld op vrijdag na een vermoeiende werkweek, een pizza eten - bij voorkeur vers gemaakt, met fijne kruiden en met een lekkere salade en een goed glas rood, is zeer aangenaam. Zo is het ook met dit schijfje…

…maar jij lust vast geen (verse) pizza op zijn tijd.

avatar van Kronos
Met pizza heeft het in feite niks te maken en politiek, al dan niet populistisch, mag niet op deze site.

Maar om de simplistische pizza vergelijking toch aan te houden; Shaka Zulu is een schijf pizzabodem zonder iets op en ze zijn ook nog zout in het deeg vergeten te doen.

Kronos schreef:
…Shaka Zulu is een schijf pizzabodem zonder iets op en ze zijn ook nog zout in het deeg vergeten te doen.

Tja, kwestie van smaak. Voor mij is het voldoende smakelijk gekruid …. voor 36 minuten.

Beste Kronos en Chameleon Day,

No offence, maar muziek en de beleving daarvan is toch meer een kwestie van smaak dan de vergelijking met een pizza lijkt me. Over smaak valt niet te twisten en dat is misschien maar goed ook, anders zouden we allemaal dezelfde kleiding dragen, muziek luisteren et cetera.

Mijn muzikale ontdekkingsreis in de afgelopen decennia, als kleine jongen meeluisteren met de muziek van oudere broers, concerten bezoeken, luisteren met vrienden en muzikale ervaringen delen hebben mijn (brede) smaak mede bepaald. Je kan iets mooi vinden of niet, eventueel zelfs saai, maar ik zou daar dan wel graag wat meer argumentatie en onderbouwing bij vernemen.

Met muzikale groet, Robert

avatar van Kronos
Ik vind het melodisch veel van hetzelfde. Saai. Is dat niet voldoende onderbouwd, als het gewoon een kwestie van smaak is?

Hoe breed of smal mijn smaak is kan je in mijn stemmen zien. Behalve dan de klasieke muziek die ik goed vind (van renaissance tot hedendaags) want die staat niet op deze site.

Beste Kronos,

Dank voor jouw bericht. Uiteraard heeft eenieder het recht op zijn of haar eigen mening! In de gezongen stukken hoor ik de nodige afwisseling in timbre, melodie en dynamiek. Dat het bij a capella zanggroepen ontbreekt aan instrumentale begeleiding is niet ongebruikelijk, maar voor sommigen is dat al saai. Grappig dat ik wel afwisseling in melodie waarneem. We luisteren allemaal anders blijkt maar weer.

Ben nog vrij nieuw hier en op ontdekkingsreis hoe een en ander werkt en zeker een blik werpen op de albums waar je op gestemd hebt, ben benieuwd.

Mocht overigens Kronos verwijzen naar jouw draaitafel, dan zit het met de afspeelkwaliteit aan de bron in elk geval wel goed.

Muzikale groet!

RobertD schreef:

Dat Kronos ook een merk is van audioapparatuur wist nog niet. Ik heb de naam ontleend van het Kronos Quartet, die er vermoedelijk mee naar de Griekse god verwijzen, niet naar het merk van de audioapparatuur.

Kronos schreef:

Maar dat audiomerk is wellicht ook vernoemd naar die Griekse god. En zo ben je toch met die hifi-set verbonden.

Ik vind dit nog steeds een aangenaam album, voor op gezette tijden, zeker niet saai. Wat vind jij, als liefhebber van klassieke muziek, dan van vocale muziek uit de middeleeuwen en (late) renaissance? Bijvoorbeeld dit: 'Ne Irascaris Domine' & 'Civitas Sancti Tui' - William Byrd Ook saai?

Chameleon Day schreef:

Nee, omdat het vol prachtige harmonieën en melodieën zit. Een heel andere sfeer ook. Het is ook vocaal maar er zijn verder weinig overeenkomsten.

Kronos schreef:

Dat ben ik met je eens hoor. Van een andere orde. Vroeg me alleen af waar de ‘saaiheid’ mbt dit album voor jou precies in zit. Fraaie harmonieën hoor ik wel (zij het niet van het niveau van Byrd), maar het drijft minder op melodie. Zit meer ritmiek in. Gewoon een geheel andere soort muziek. Maar saai?