Sol Heilo - Skinhorse Playground (2017)

Noorwegen
Folk
Label: Propeller

1. America (4:09)
  2. When My Country Died (3:16)
  3. London Is Trouble (4:42)
  4. I Can't Sleep (4:06)
  5. The Dream Escapers (4:52)
  6. Killing Karma (3:31)
  7. Closer to the Sky (4:47)
  8. Walk a Little Further (5:25)
  9. Happy Song (2:32)
avatar van E-Clect-Eddy
Sol (Solveig) Heilo is bekend van haar bijdrages aan Katzenjammer maar die band kondigde tijdens hun vorige tournee aan dat er wat personeelswisselingen zouden plaatsvinden en dat er ook leden solo werken zouden gaan presenteren.

Haar voluptueuze ex-(?)collega Marianne Sveen, die naar mijn mening de mooiste stem heeft binnen de band, heeft al wel eigen werk uitgebracht onder de moniker Dandylion. Terwijl Sol alleen een single Hold On had uitgebracht al in 2012, maar sindsdien niets althans niet iets dat op Spotify te vinden is. Die single is een mix van Experimentele (Synth)Pop en Folk Pop, iets wat donker en daar zou ik graag meer van willen horen.

Nu dus een eerste single America, veel minder experimenteel, zeer toegankelijke Folk Pop met een subtiel stukje harp daarin. Lijkt me meer een album voor de zomer want het is redelijk zonnig. Maar als ik de titels van de nummers zo zie dan kan ik me voorstellen dat het meer bij de herfst past.

avatar van E-Clect-Eddy
De release is een paar weken verschoven en dus een tweede single als zoethouder: Killing Karma

Een heerlijk organisch nummer.

avatar van E-Clect-Eddy
De eerste beluistering valt goed, al had ik verwacht dat er meer nummers zouden zijn met een drive / het tempo iets hoger zou liggen.

De Folk roots van Katzenjammer zijn duidelijk te horen in haar solo werk maar wel vermengd met Pop, een dotjes Jazz en hinten van Indie Rock zoals het prachtige Killing Karma waar de elektrische gitaar ook z'n stempel mag drukken. Zeker gezien de laatste heerlijke minuut had het einde nog wel wat langer mogen duren. Toch neigt het album als geheel meer naar een Singer-Songwriter stijl die gewoon rijk gearrangeerd is met een brede variatie aan instrumenten.

avatar van SirNoodle
De gekte van Katzenjammer is dit niet, en aangezien Sol altijd wel een beetje de gekste/meest energieke van het stel was, kwam dit album me nogal verrassend qua stijl over. Eigenlijk een vrij rustige luisterplaat, alleen botst dat dus wat met mijn verwachtingen. Nog geen uitschieters ook gehoord, nog wat beluisteren dus