Angel Nation - Aeon (2017)

Rock / Metal
Label: Inner Wound

1. Burn the Witch (4:08)
  2. Blood Is on Your Hands (3:51)
  3. Breathe Again (3:45)
  4. Wonder Who You Are (4:05)
  5. Farewell (4:48)
  6. Free (4:18)

met Jukka Pelkonen

7. Enough Is Enough (3:35)
  8. Music Plays (5:20)

met Merit Palas

9. Fireflies (3:54)
  10. Destination (6:17)
avatar van CorvisChristi
CorvisChristi (crew)
Elina Siirala (fun fact: ze is een achternicht van Tuomas Holopainen van Nightwish), is naast de huidige zangeres van Leaves' Eyes (ze volgde Liv Kristine op), de zangeres en frontvrouw van de band Angel Nation (voorheen EnkElination, wat Fins is voor Angel Nation).

Daar waar Leaves' Eyes meer de folk-kant en de symphonische kant van de metal opzoekt, klinkt Angel Nation toch meer als recht-toe-recht-aan power metal met een licht gothische insteek. Daardoor lijken ze zeker ook veel op Nightwish ten tijden van hun eerste vier albums. Liefhebbers van het oudere Nightwish-werk kunnen dan ook hun hart ophalen bij Angel Nation, want de band lijkt er, in ieder geval v.w.b. dit album Aeon, heel erg op.
Wat dus aan de andere kant inhoudt dat Angel Nation op het gebied van de muziek die ze presenteren, allesbehalve vernieuwend bezig is. Dus moet de kwaliteit van de band gezocht worden in het afleveren van mooie, vlotte nummers die zeker op de manier hoe ze deze presenteren, blijven hangen. Uiteraard mag daarin ook de meeslepende ballad niet ontbreken, in het geval van Aeon in de vorm van het passionele en bloedmooie "Music Plays".

In eerste instantie viel het kwartje bij mij niet echt bij Angel Nation. Ik beschouwde het als het zoveelste female fronted metal-bandje die vanwege hun beperkte onderscheidingskracht binnen de muziek, wellicht nauwelijks het hoofd boven water zou weten te houden.
Vergistte ik me daar toch lelijk in zeg!! Want de kracht van de band zit 'm in z’n geheel toch in de prachtige en bezwerende vocalen van Elina, waardoor de nummers, vanwege haar stem, gaan leven en spetteren. Meerdere keren betrap ik me er ook op, dat haar stem bij vlagen ongelooflijk veel lijkt op die van Jennifer Rush, wat een enorm compliment is. Want je kan veel zeggen over “The Power of Love”, maar iedereen weet dat dit nummer gewoon helemaal af is, vanwege de schitterende vocalen van mevr. Rush. En Elina lijkt gewoon qua stem als twee druppels water op haar. En dat brengt de muziek van Angel Nation naar een hoger niveau.
Luister maar eens naar nummers als de pakkende single “Burn the Witch”, “Wonder Who You Are”, het samen met Jukka Pelkonen van Omnium Gatherum gezongen “Free”, het al eerder genoemde pareltje “Music Plays”, het betoverende “Fireflies” en de epische afsluiter “Destination” en je hoort dat de gouden stem van Elina de juiste stempel drukt op de muziek.

Zodoende zorgt dit album er toch wel voor, dat Angel Nation wel degelijk meetelt en daarom alleen al gewoon de moeite waard is. De band levert kwaliteit af met fijne en pakkende nummers, is wellicht niet per se de opvallendste band binnen het genre, maar als je dan die stem van Elina hebt als geheim wapen, dan heb je gewoon goud in handen.
Een prima album dus en het doet mij benieuwen naar de rest van het werk van Angel Nation.