Waltari - Release Date (2007)

Finland
Rock / Metal
Label: Dockyard 1

1. Get Stamped (4:44)
  2. Big Sleep (3:55)
  3. Let's Puke Together (4:06)
  4. Night Flight (7:46)
  5. Good Morning (3:24)
  6. Colgate County Showdown (4:42)
  7. The Incarnation Party (7:17)
  8. Sympathy (13:00)
  9. Hype (3:29)
  10. THD (1:52)
  11. Sex in the Biergarten (4:13)
  12. Wish I Could Heal (7:37)
  13. Spokebone (4:47)

met Tomi Joutsen

avatar van OzzyLoud
Release Date is wel het meest raadselachtige album wat het Finse Waltari heeft uitgebracht.
De eerste 7 tracks zijn geen schim waar Waltari voor staat, stijlen die onbeschaamd gemixed worden in soms geniale composities of gewoon sterke rock en popsongs. Tot en met Colgate County Showdown zijn het kale harde (Nu)Metal songs waarbij enkele vreselijk slecht zijn (bv Night Flyght). Coupletten die nergens naar klinken (bv Big Sleep) en voor de rest gewoon onder de maat zijn. Dan is er track nr 7 een semi instrumentale dance rock nummer die er een beetje erop begint te lijken maar met dik 7 minuten toch te lang duurt.
En dan als sneeuw voor de zon rijst daar de ware Waltari op met het epische ballad Sympathy met een prachtig middenstuk en een verrassend eind in de vorm van een klassiek pianostuk. Gevolgd door 2 op metalbasis echte Waltari nummers zoals we ze kennen. Wish I Could Heal is een machtige track wat een beetje aan het beste werk van Faith No More doet denken. Super heavy met melodieuze refreinen. Het afsluitende Spokebone is een samenwerking met Tomi Joutsen van Amorphis en het Finse folk band Varttina. Niet dat dat opvalt naar mijn menig behalve dat er fins in gezongen wordt.
Doordat dit album 2 totaal verschillende gezichten heeft valt de waardering uit alsof het een gemiddeld werkstuk is. Op basis van de eerste 7 nummers is het eigenlijk prullenbak voer, luister je alleen vanaf track 8 dan heb je een fantastische EP. Raar maar waar.