Finntroll - Ur Jordens Djup (2007)

Finland

6. Slagbröder (4:31)
  7. En Mäktig Här (4:19)
  8. Ormhäxan (4:39)
  9. Maktens Spira (3:28)
  10. Under Två Runor (5:36)
  11. Kvållning (13:01)
avatar van c-moon
Besteld bij Displeased records.... Hartstikke benieuwd!

Ik ook, c-moon. Ik vind "Nattfödd" behoorlijk goed, dus het zal mij benieuwen wat dit plaatje te brengen heeft.

Volgens mij komt Finntroll toch echt uit Finland, en niet uit Noorwegen.

Ze komen idd uit Finland.

Is al verbeterd zie ik.

avatar van Halloween
Finntroll, is aardig in de richting van de folk aan het gaan, zoals je wel kunt horen op Nattfodd en Visor Um Slutet.
Maar ze hebben gezegd dat dit album weer een beetje back to the roots word, dus meer gericht op hun oude werk zoals Midnattens Widunder, en Jaktens Tid.
Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom wilska de band heeft verlaten, hij was meer folk gericht dan black/metal terwijl de andere band toch meer oogde op een mix van.
Beetje in de tijd dat Katla nog zanger was van Finntroll.
Vreth, de nieuwe zanger van Finntroll, zal zijn best doen het oude werk weer ene beetje omhoogte halen.

Ik heb de promo binnen (dank aan Century Media )
en inderdaad, deze plaat is veel minder folk als Natfödd, maar behoudt het wel een ge-wel-dige sfeer!!!
Ik ben de plaat nu aan het luisteren, en ik krijg er kippenvel van

MetalDex
Gryning mag dan wel een intro zijn, maar wat een sfeer brengt dat nummer teweeg zeg; die harde trommels, dat onheilspellend melodietjes, de afwisselingen van zacht naar hard. Een pracht van een albumopener. Het zorgt ervoor dat je vanaf Sång tot Kvållning helemaal door het album wordt opgeslokt.
En dit album is voor mij tot nu toe het hoogtepunt van 2007, er is eigenlijk geen zwak moment te bekennen. (Of misschien die pogo-stick die ik de hele tijd schijn te horen )
Hoogtepunt: En Mäktitg Här! Dat wordt weer feesten van de zomer

Empyrium
Ik vind hem een beetje tegenvallen. Denk dat de verrassing er nu wel vanaf is, alleen Korpens Saga kan mij echt bekoren. Geen slechte plaat, wel een beetje saai.

zeker niet saai wel veel meer Black dan folks style.
een perfect album!

avatar van woutvl
ik vond hem wat minder dan natfod,dat vele folk beviel mij juist wel

Davez
Ik hoor weinig alternatieve instrumentatie (traditionele instrumenten) of het is heel slecht gemixt. Een serjeuze tegenvaller en hoofdpijn zijn het gevolg. Het is vooral een snoeiharde 200k/m/u metalplaat.
2.5*

avatar van andnino
Empyrium schreef:

Correspondeert met je cijfer...

bro
zijn mening zal ondertussen gewoon veranderd zijn. Kan toch?

Empyrium
Sterker nog: volgende maand ga ik ze zien in B.B. King's in New York! Met als voorprogramma Warbringer.

avatar van Benative
ik vindt het een lekkere plaat, ik ben nog niet echt bekend
met de oude Finntroll
(Katla en Wilska) maar dit album zwingt de pan uit

een 7.7 geef ik het

avatar van Norre
Mijn eerste kennismaking met Finntroll, en dit smaakt naar meer.
Maktens Spira, Korpens Saga en En Mäktig Här steken er met kop en schouders bovenuit, het zijn ook de meest catchy nummers. De rest matig tot goed. Vooral de laatste 2 nummers zijn wat minder, het epische Under Två Runor is niet echt iets voor Finntroll lijkt me, de snellere nummers liggen hun beter. Het laatste nummer is al helemaal overbodig.

Toch 4.5*

leander?
Wow, wat is Trollensoep vet

Hunter
Mijn eerste introductie met metal.. Volgens mij.
Achteraf niet de toegankelijkste denk ik, maar het is een onwijs gaaf plaatje. Ur Djupet is nog steeds het beste nummer op deze plaat. Maar oh oh wat is Nedgang tof!

avatar van RuudC
Ooit een keer gehoord in de auto van een maat, redelijk kort nadat het uitgekomen was. Met de bijbehorende ruis is het niet gek dat het me toen niets deed, maar inmiddels heb ik er wel wat spijt van dat ik er nooit echt energie ingestoken heb. Ur Jordens Djup is een regelrechte terugkeer naar Midnattens Widunder. Ook niet onbelangrijk voor het geluid is het vertrek van Wilska en de komst van Vreth. Ook Vreth is geen Katla, maar de fijne 'heuy!' keert weer terug. Daarbij is hij gelukkig een goede zanger/grunter.

Een terugkeer naar het debuut dus. ur Jordens Djup is een vrij snelle, duistere plaat. Trollhorn lijkt wat afstand te hebben genomen. Dit is veel meer gitaargeörienteerd. Toch klinkt het weer vrolijk en semi-dansbaar op En Mäktig Här en Ormhäxan. Nedgang is een toffe single en Finntroll slaat weer eens nergens de plank mis. Tof dat de band luchtig en happy kan klinken zonder zo verderfelijk te zijn als menig folkmetalbandje dat Finntroll probeerde de kopiëren. Één puntje van kritiek is dat er wel wat meer geëxperimenteerd had mogen worden met traditionele instrumenten. Niet zo goed als het briljante Jaktens Tid, maar tuurlijk wel een ongelooflijk goed album. Extra scenepoints voor de hidden track!

Tussenstand:
1. Jaktens Tid
2. Ur Jordens Djup
3. Visor Om Slutet
4. Midnattens Widunder
5. Nattfödd

avatar van lennert
Ah, maar dit is weer even compleet andere koek! Nattfödd was vooral wat simpeltjes en makkelijk te doorgronden, maar Ur Jordens Djup grijpt terug naar de wat meer duistere kant van Midnattens Widunder en is daarmee een stuk interessanter dan het voorgaande album. Het is nog net geen Jaktens Tid (en het gaat ook moeilijk worden om dat album te verbeteren, maar door de aanwezigheid van zanger Vreth (die toch beter zingt dan zijn voorganger) en een grote hoeveelheid veranderingen in sfeer en tempo, zit het toch dicht in de buurt.

Het is moeilijk om een favoriet te noemen, maar En Mäktig Här steekt toch net een stukje boven de rest uit. De productie is verder fijn en het swingt allemaal nog steeds behoorlijk. Benieuwd waar de band na dit album heengaat!

Voorlopige tussenstand:
1. Jaktens Tid