Jeff Wayne, Rick Wakeman & Kevin Peek - Beyond the Planets (1985)

Label: Telstar (I)

10. Neptune
  11. The Heavens Reply
  12. Beyond
avatar van DeWP
Maar 1,5 ster? Zo'n lage waardering? Dan is dat nog lager dan pak hem beet, een album van Jan Smit nu moet ik wel zeggen dat ik pas solo album van Kevin Peek beluisterd heb, en die muzak zou niet misstaan in een verlopen afhaalchinees. En ook veel solo albums van Rick Wakeman zijn van het zelfde niveau. Maar 1,5 ster? Ik moet dit album misschien toch eens gaan beluisteren...

avatar van postman
Inderdaad bagger. Vooruit het klinkt niet vals een 2.0

geplaatst:
Gemiddeld 1.75, 2 stemmen, de populariteitsprijs zal dit album niet krijgen. Meegenomen uit een kringloop voor 1 euro, daar kun je je geen buil aan vallen.

Dit album is de prog versie van 'The Planets' van componist Gustav Holst. Een beetje zoals ELP met 'Pictures At An Exhibition' van Moessorgski. Zo te zien op de hoes is Kevin Peel van Sky de belangrijkste muzikant op dit album. Hij speelt gitaar, de meeste keys worden gespeeld door een zekere Greg Schulz. 'Additional keyboard' worden op drie nummers door Rick Wakeman gespeeld en natuurlijk het laatste nummer 'Beyond' wat een Wakeman nummer is. Drums worden gespeeld door Trevor Spencer.
Rick Wakeman is ooit meegegaan op een Sky tournee in Australië, vandaar misschien deze samenwerking. Maar... Rick Wakeman heeft dus meer een bijrol op deze plaat. Dat geldt nog meer voor Jeff Wayne, die enkel de ouverture heeft geschreven. Door de stem van Patrick Allen, die drie keer iets mag vertellen denk je automatisch aan Jeff Wayne's 'War Of The World' met Tim Burton als verteller.
Waarom Jeff Wayne en Rick Wakeman zo op de hoes staan zal enkel te maken met commerciële zaken. Rick Wakeman schrijft niets over dit album op zijn eigen site.

Dan de muziek. Het is een proguitvoering van een bekend klassiek stuk. Op de hoes staat een 'exciting interpretation' , daar valt natuurlijk wel iets op af te dingen.
Op Prog Archives komt deze plaat niet verder dan 2.88/5, dat is bijna een voldoende. Twee recensenten hebben er iets over geschreven. Ze zijn redelijk mild. Als je van 'the planets' van Holst houdt, is het best leuk om dit te beluisteren. Maar zeker geen meesterwerk. Ook bij Discogs is de score heel redelijk : 3,33/5. Laten we het zo zeggen, een degelijke prog uitvoering van dit werk, haalt zeker niet het niveau van ELP , ook niet van Tomita, maar om hier op MM zo laag te scoren....Dus zorg ik dat het ietsjes hoger komt, drie sterren vind ik het toch echt wel waard.

avatar van gaucho
Teacher schreef:

Ik lees op de hoesafbeelding op deze site dat het gaat om 'a contemporary iterpretation', dat is natuurlijk wel ikets anders en iets minder opschepperig. Maar misschien wordt er elders op hoes of CD-boekje wel gesproken over iets opwindends, geen idee.

Ik heb dit album nog nooit gezien, ken er zelfs het bestaan niet van. Maar het klinkt op papier wel interessant. Ik vind de klassieke uitvoering van Holsts The Planets een prachtig muziekstuk en de namen van de betrokken zijn niet de minsten. Maar zoals hierboven al geschetst: hun bijdragen, met name die van Wakeman en Wayne, worden nogal ten onrechte benadrukt en dus overschat.

Inderdaad: met een 'narrator' krijg ik hier meteen een War of the Worlds-gevoel bij, maar zo hoog zal het niveau hier wel niet reiken. Het feit dat dit is uitgebracht door het voornamelijk van (Britse) tv-commercials bekende Telstar-label doet mij ook vermoeden dat dit voornamelijk als een commerciele zet gezien moet orden. Toch ga ik eens opzoeken of dit ergens te beluisteren is.

Aha, hier is-ie al te vinden. Kennelijk zelfs op het YouTube-kanaal van Rick Wakeman, die het werkstuk daarmee toch erkent als iets dat mede van hem is. Ik zal eens luisteren en met een oordeel komen.

gaucho schreef:

Ik lees op de hoesafbeelding op deze site dat het gaat om 'a contmporary iterpretation', dat is natuurlijk wel ikets anders en iets minder opschepperig. Maar misschien wordt er elders op hoes of CD-boekje wel gesproken over iets opwindends, geen idee.

OP de achterkant van de hoes staat 'exciting interpretation'. Wel bijzonder dat Rick Wakeman het op zijn You Tube kanaal heeft gezet.