Ambrozijn - Kabonka (2002)

België
Folk
Label: Wild Boar

1. La Figure (4:59)
  2. Le Cyprès (3:27)
  3. Fruitpap (3:08)
  4. Zwarte Zwanen, Witte Zwanen (2:19)
  5. Partons (3:12)
  6. Kiki (3:33)
  7. Streepkes (2:03)
  8. Adieu (4:08)
  9. Bruidsmars van Gnerts (4:42)
  10. Belle Françoise (4:28)
  11. Valse du Cypres (1:54)
  12. Schoon Lief (4:58)
Ambrozijn en Lais waren eind jaren 90 de vaandeldragers van de folk revival in België. Lais bereikte het grote publiek met hun platen , optredens , maar ook door hun verschijning. Ambrozijn had een wat serieuzer imago. Vier ongekend getalenteerde muzikanten die ook nog alle vier prima konden zingen. Dit is het derde album, na het uitstapje naar een groot label is men weer terug op het folk label Alea .
En men heeft alles uit de kast gehaald om een zeer goed folk album neer te zetten. Daarbij geholpen door Gabriël Yacoub, voorman van de grensdoorbrekende Franse folkband uit de jaren 70 Malicarne met heel markant stemgeluid. Yacoub produceert dit album en zingt zo nu en dan ook een partij mee. Ook gastzangeres Sylvia Berger is belangrijk en geeft het album meer swung. Bij het eerste nummer denk je dat je naar Malicorne aan het luisteren bent en dat is een groot compliment. Yacoub zorgt er voor dat de groep volwassen is geworden, prachtige (regelmatig Franse) vocalen en schitterend muzikaal samenspel. De hand van Yacoub is daarin zichtbaar zonder dat ik hiermee Ambrozijn te kort doet. De keuze voor Yacoub zal weloverwogen zijn geweest en pakt ongelooflijk goed uit. Ambrozijn die een hele goede live reputatie had met daarin ook humor weet op deze plaat deze zaken mooi te integreren.
Een hele mooie cd, behorend bij de top van de (traditionele) folk muziek.

Inderdaad eind jaren negentig kwam er een heleboel mooie folk muziek uit België en Ambrozijn was een hele belangrijke aanjager daarvan. Dit is waarschijnlijk mijn favoriete album van ze. Van het begin tot het einde vol met hele mooie en sfeervolle nummers die ingetogen en met groot vakmanschap worden gebracht. We zijn in die tijd regelmatig naar onze Zuiderburen afgereisd vanwege de muziek. Ambrozijn of een afsplitsingsproject daarvan heb ik dan ook diverse keren gezien. De sfeer bij die concerten was ook altijd fantastisch en alle Belgen leken te kunnen volksdansen. Maar wij niet. Ik durfde alleen maar toe te kijken en te genieten. Jammer dat die periode weer voorbij is. Het was een mooie tijd.