Downes Braide Association - Skyscraper Souls (2017)

Label: X2x

1. Prelude (2:14)

met Andy Partridge

2. Skyscraper Souls (18:08)

met Kate Pierson

3. Glacier Girl (2:38)

met Andy Partridge

4. Angel on Your Shoulder (6:48)

met Matthew Koma

met Marc Almond

8. Darker Times (7:19)

9. Finale (1:15)

avatar van Marco van Lochem
Het derde album van de samenwerking tussen Asia/Yes/Buggles toetsenist Geoff Downes en zanger Chris Braide verscheen eind november 2017. “SKYSCRAPER SOULS” verschilt behoorlijk in vergelijking met de eerste 2 albums die onder de naam Downes Braide Association verschenen, “PICTURES OF YOU” in 2012 en “SUBURBAN GHOSTS” in 2015. Waar die eerste 2 voornamelijk met synthesiser en drumcomputer waren gemaakt en veel overeenkomsten hadden met The Buggles, hebben de heren op dit nieuwe album gebruik gemaakt van muzikanten als drummer Ash Sloan en gitarist Dave Colquhoun. Daarnaast is er in elk nummer een gastvocalist te horen, zoals Kate Pierson (van de B’52’s, Andy Partridge (XTC), Marc Almond en David Longdon van Big Big Train. Dit alles zorgt ervoor dat het album meer variatie laat horen dan de vorige albums, maar wel als één geheel klinkt. De smaakvolle toetsen bijdragen van Geoff Downes geven de nummers een bepaalde sfeer en de stem van Chris Braide voegt emotie en power toe. Deze man schreef songs voor onder andere Christina Aguilera, Britney Spears, Selena Gomez, David Guetta en Beyoncé, maar maakte ook onder de naam This Oceanic Feeling een progressieve popplaat, die een andere kant van Braide laat horen. De term “progressieve popplaat” kun je ook op “SKYSCRAPER SOULS” plakken, want het geheel heeft wel een symphonische, progressieve feel, maar de songs zijn melodieus en aanstekelijk. Op de valreep van 2017 een album dat in mijn persoonlijke top 10 van 2017 is gekomen en de komende maanden zijn rondjes in mijn cd-speler zal blijven maken.