Pestilence - Hadeon (2018)

Label: Hammerheart

1. Unholy Transcript (1:54)
  2. Non Physical Existent (3:28)
  3. Multi Dimensional (3:14)
  4. Oversoul (3:21)
  5. Materialization (2:54)
  6. Astral Projection (3:41)
  7. Discarnate Entity (3:33)
  8. Subvisions (1:16)
  9. Manifestations (3:28)
  10. Timeless (2:45)
  11. Ultra Demons (3:13)
  12. Layers of Reality (2:38)
  13. Electro Magnetic (3:44)
avatar van MichelDumoulin
Full album stream staat nu op YouTube!

avatar van namsaap
Mijn voorbestelde vinyl is een maand voor de releasedatum al binnengekomen. Deze was tijdens de recente optredens ook al te krijgen. De versnelde release is wellicht ingegeven doordat het album al zo vroeg gelekt is.

avatar van namsaap
Gisteren en vanmorgen de tijd genomen om de nieuwste worp van Pestilence beter te leren kennen. Mijn eerste indruk is zeker positief. Pestilence heeft productioneel nog nooit zo goed geklonken als nu en het is verfrissend om De band weer in een normale stemming te horen spelen.

Gaandeweg ontvouwt zich wel een belangrijk euvel op dit album: compositorisch is het niet heel spannend. Vette riffs genoeg, maar veel nummers kennen dezelfde opbouw waardoor de LP op den duur wat eentonig wordt. Wat dat betreft staat ‘Testimony’ op eenzame hoogte in de discografie.

avatar van Eddie
namsaap schreef:

Kan ik me goed voorstellen. De plaat was eind december al gelekt.

On topic. Pestilence ken ik eigenlijk alleen van naam. Dit is mijn eerste kennismaking met dit Nederlandse metal instituut. Ik weet niet zo goed wat ik er van moet vinden. Het is best lekker, maar ook niet meer dan dat. Ik hoor niet terug dat de band al 30 jaar mee gaat. De nummers zijn mij te simpel qua structuur, het is te veel simpel het herhalen van hetzelfde eenvoudige riffje, keer op keer.

avatar van Dr.Pat
Na meerdere keren goed luisteren moet ik concluderen dat deze plaat het voor mij net niet is, maar dat is eigenlijk objectief gezien misschien niet terecht. Was deze echt tussen Testomony en Spheres uitgekomen, dan zou het misschien wel ok zijn geweest, maar nu bekruipt mij het gevoel dat er iets te krampachtig (misschien wel iets te simpel) riffs uit die periode worden gezocht om dit te benaderen. Maar de eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat je deze plaat ook zo maar als een geslaagde terugkeer naar die tijd zou kunnen (en mogen) zien, er is uiteindelijk weinig mis met deze plaat.
Ik ben een fan van deze revolutionaire band. De eerste old school Death Metal platen, maar Testimony en Spheres vind ik echt buitengewoon sterke platen. Van de modernere Pestilence vind ik met name Obsideo erg sterk, een erg ondergewaardeerde plaat. Ik heb deze de laatste tijd toch een aantal keer opgezet om een vergelijk te trekken. Ik had liever een vervolg op deze plaat gezien, maar wie ben ik hè.
Deze Hadeon is een sterke plaat, met name 2e helft (maar vaak wel sterk leunend op Testimony), maar ik mis het venijn dat Obsideo juist wel had.

avatar van notsub
Testimony of the Ancients blijf ik een hoogtepunt van de Nederlandse muziekgeschiedenis vinden. Pestilence was destijds uniek en de combinatie van brute power en melodie is gewoon ijzersterk uitgevoerd. Op Hadeon hoor ik een poging deze stijl weer te laten herleven. De korte speelduur van de individuele nummers veraadt al dat niet de tijd genomen wordt om de nummers wat dieper uit te werken. Het is duidelijk typisch Pestilence, maar de oude tijden herleven helaas maar kortstondig met deze release.