The Nashville Teens - Rockin' Back to Tobacco Road (2007)

1 stem

Label: Secret

1. Let It Rock / Rocking on the Railroad (2:18)
  2. I'm a Lonely One (3:04)
  3. Chantilly Lace (3:09)
  4. Break Up (2:22)
  5. Tobacco Road (2:40)
  6. Widdicombe Fair (4:31)
  7. Lawdy Miss Clawdy (3:09)
  8. Ex Kay on Lx (2:53)
  9. Biggest Night of Her Life (2:27)
  10. Last Minute (1:58)
  11. All Along the Watchtower (2:38)
  12. Sun Dog (3:12)
  13. Hitch Hike (2:22)
  14. Little Bird (3:13)
  15. Widdicombe Fair (4:20)
  16. Cherokee Indian (4:07)
  17. Train Keeps a Rollin' (3:19)
  18. Tennessee Woman (3:02)
  19. Fishhead (4:10)
  20. NY Mining Disaster (4:19)
  21. Half Breed (4:13)
  22. Day & Night (5:02)
avatar van nlkink
Vandaag ontdekte ik dat dit album uit mijn collectie nog was niet opgevoerd op MM. Al enkele uren na mijn verzoek was de CD toegevoegd, waarvoor mijn dank, brajoapau.
Mijn eerste kennismaking met deze groep was ergens begin tachtiger jaren, toen ik bij Vroom & Dreesman een cassettebandje op de kop tikte van Hard-Up Heroes (1974). Nou stond er wel meer moois op dit bandje, maar Tobacco Road was voor mij één van de absolute hoogtepunten van het album. Dankzij het boek Call Up The Groups van Alan Clayson kwam ik wat meer over de groep te weten. Opgericht in 1962 in Addlestone, Weybridge, Surrey. Doorgebroken in 1964 met Tobacco Road. De opvolgende single Google Eye deed het al een stuk minder. In 1965 had de groep nog een paar kleine hitjes in het Verenigd Koninkrijk en een nummer 1 hit in Japan met This Little Bird. Biggest Night Of Her Life in 1966 kreeg veel airplay maar redde het uiteindelijk niet en All Along The Watchtower moest het afleggen tegen de alles versplinterende versie van Jimi Hendrix.
Nadat het grote succes voorbij was ging de groep weer terug naar wat ze voor hun doorbraak ook veel hadden gedaan en waarmee ze een goede reputatie hadden opgebouwd: Het begeleiden van rock 'n roll artiesten die zonder begeleidingsgroep in het Verenigde Koninkrijk op tournee gingen maar vanuit de VS kwamen zonder groep. Chuck Berry, Carl Perkins en Jerry Lewis zijn maar een paar namen van artiesten die in de periode 1962 - 1964 en vanaf 1967 The Nashville Teens als backing groep hadden. Op Jerry Lee Lewis - Live at the Star Club, Hamburg (1964) kun je horen hoe dat klonk. Ook was The Nashville Teens één van de eerste groepen die in 1967 op tournee gingen achter het ijzeren gordijn. Hierdoor is de groep in o.a. Hongarije nog zeer populair en treed er nog met enige regelmaat op.
Ondertussen probeerde de groep af en toe nog een single uit te brengen. Probleem was daarbij dat ze onder contract stonden bij Decca, die hun handen vol hadden aan The Rolling Stones. Alle andere artiesten moesten het grotendeels zonder promotie doen. The Nashville Teens brachten goede singles uit, soms onder een andere naam, zoals The Arizona Mining Company. Het mocht echter niet baten en in 1973 viel de groep uit elkaar. Vanaf 1975 ging zanger Ray Philips af en toe op uitnodigingen in om achter het ijzeren gordijn te spelen. Pas begin tachtiger jaren maakte de groep onder leiding van Philips een serieuzere doorstart en speelde men weer veel in het Verenigd Koninkrijk.
Rockin' Back To Tobacco Road is een compilatie, maar geen Best Of of Greatest Hits. De opnames waren deels in bezit van de (ex) groepsleden en deels circuleerden er opnames onder fans. Uiteindelijk is er een selectie gemaakt van de beste opnames en deze compilatie samengesteld.
Het overgrote deel is door de groep opgenomen voor radio-uitzendingen. De opnames doen dan ook sterk denken aan de van verschillende groepen bestaande BBC sessions albums. Tracks 1 tot en met 8 zijn in Birmingham opgenomen voor lokale radio, 9 tot en met 12 in Londen. Er staat niet op het bijgeleverde boekje of het BBC opnames zijn. Tracks 13 tot en met 16 zijn in 1969 opgenomen in Boedapest. Tracks 17 en 18 zijn A- en B-kantje van een single die de groep in 1970 uitbracht onder de naam Arizona Mining Company. De laatste vier tracks, 19 tot en met 22 zijn onuitgebrachte nummers uit 1971. Daar de opnames in chronologische volgorde zijn geplaatst weerspiegelen ze ook het verloop van de carriere van de groep stilistisch gezien. De beginjaren met het rythm & blues en rock 'n roll nummers. Rond 1967 beginnen de psychedelische invloeden grip op de groep te krijgen. Vervolgens stapt de groep daar eind 1967 al weer af en krijgt de groep een meer bluesrock geluid.
De geluidskwaliteit van de opnames is naar mijn mening heel goed, in acht genomen dat het in een aantal gevallen gaat om vijftig jaren oude tapes. De groep zet de nummers goed neer. Jammer dat ze niet in staat zijn geweest om het succes van Tobacco Road en Google Eye te continueren. Aan het materiaal lag het niet zozeer. De groep kreeg toen het nodig was geen steun van de platenmaatschappij. En soms is het gewoon domme pech als jouw in eerste instantie heel aardige single ineens wordt voorbijgestreefd door een superieure versie van niemand anders dan Jimi Hendrix.
Als instapper wellicht niet zo geschikt. Maar, als je al een compilatie hebt met hun hit(je)s en beste album tracks en meer wilt dan is deze CD wellicht een leuke aanvulling. Overigens is dit album OOP en her en der nogal aan de prijs, maar deze Tobacco Road: Amazon.co.uk: Music is exact hetzelfde maar dan voor een budget prijsje.