Orphaned Land - Unsung Prophets & Dead Messiahs (2018)

Israƫl
Label: Century Media

1. The Cave (8:10)
  2. We Do Not Resist (3:24)
  3. In Propaganda (3:33)
  4. All Knowing Eye (4:28)
  5. Yedidi (2:33)
  6. Chains Fall to Gravity (9:29)
  7. Like Orpheus (4:34)
  8. Poets of Prophetic Messianism (2:56)
  9. Left Behind (3:11)
  10. My Brother's Keeper (4:42)
  11. Take My Hand (6:03)
  12. Only the Dead Have Seen the End of War (5:43)
  13. The Manifest - Epilogue (4:45)
avatar van Eddie
Mijn eerste kennismaking met deze band. Ik kende ze louter van naam. Heerlijke powermetal met oosterse invloeden. Het is mij over het algemeen wat te bombastisch, en wat te ´groots´ dat is meestal niet zo mijn ding. Maar de death metal invloeden en de oosterse melodieën maken een heleboel goed. Dit is voor mij vooral een plaat die ik over de hi-fi set laat knallen. Aangezien ik vrijwel altijd muziek luister in de auto dan vind ik dit te veel 'jengelen' maar zo thuis is dit heerlijk. Wat de plaat tot een mogelijker topper maakt voor mij, dat zijn de vocalen. Wat een heerlijke zangstem heeft deze man zeg. 2018 lijkt goed van start te gaan met deze plaat!

avatar van Metalwou
Eddie >> topper van deze band is voor mij 'The Neverending Way of OrwarriOR', mede ook daar het artwork en het thema.

Nieuwe song 'Like Orpheus' klinkt alvast weer heel erg goed. Zoals je aangeeft: 2018 gaat goed van start!

Deze maand live in willem een in Anrhem!

avatar van Dr.Pat
Sterke plaat, met inderdaad een hoofdrol voor alle vocalen. Maar de hoes is ook erg mooi!
Wat me nog het meest opvalt aan deze plaat, is de productie. Deze is zo soepel en echt alles komt goed tot z’n recht. Totale tegenpool van wat we deze tijd juist vaker horen, dat alles er zo hard mogelijk in moet staan. Hierdoor luistert deze plaat veel fijner weg dan veel anderen, waar je soms echt vermoeid van kan raken. Na en tijdje begint toch wel het gevoel te bekruipen dat er iets minder “oosters” in gemogen had...
Een aangenaam geluid met goede ideeen en dito uitvoering maken deze plaat een aanrader voor liefhebbers van wat bredere Metal wat loopt van Epica tot inderdaad power (met oosterse invloeden, maar meestal niet te dik!)

avatar van Sir Spamalot
Sir Spamalot (crew)
Ik zou zeggen: hele sterke plaats, met prachtig vocalen en mooie muzikale invulling. Naar het einde toe verlies ik een beetje de aandacht om dan weer volop te genieten van Only the Dead Have Seen the End of War (wat een titel). Oosterse invloeden zijn er mooi ingepast en wat een heerlijk geluid.

avatar van Rinus
Fijn album weer van deze band. Goede composities overgoten door een lekkere oosterse saus. Mooie productie en in zijn geheel niet te lang.

Een puntje toch. Waarom die irritante piepjes van censuur op sommige plekken? Ik dacht, dat we dit nu toch echt wel gehad hadden. Ook de opname van Johnny Cash (A boy named Sue,) is piep loos heruitgebracht. Al jaren geleden.

avatar van Eddie
Rinus schreef:

Is me niet opgevallen. Ik hoor nergens dingen die weg gepiept zijn.

avatar van The_CrY
In het tweede nummer zingen ze op gegeven moments "measuring their d*cks" en is het laatste woord gecensureerd met een piepje. Wat mij betreft meer een artistieke keuze, maar kennelijk vinden sommigen het toch vervelend.

Een stuk minder dan de vorige. Bevat een paar matige nummers en de Arabische klanken zijn soms te veel.

avatar van Lau1986
Muzikaal zit het allemaal prima in elkaar. Ook de productie klinkt erg goed. De mix van arabische muziek en metal is vermakelijk. Het piepje in het tweede nummers vind ik maar irritant.
Verder vind ik het album niet zo heel spannend. Het doet mij hier en daar aan Epica denken, dus veels te glad en mist wat scherpe randjes.