Jim Byrnes - Long Hot Summer Days (2017)

1 stem

Blues
Label: Black Hen

1. Step by Step (4:06)
  2. The Shape I'm In (4:18)
  3. Ain't No Love in the Heart of the City (4:15)
  4. There Is Something on Your Mind (4:22)
  5. Everybody Knows (5:54)
  6. Deep Blue Sea (4:06)
  7. Weak Brain, Narrow Mind (4:01)
  8. Ninety Nine and a Half (Won't Do) (3:16)
  9. Something Inside of Me (5:22)
  10. Anywhere the Wind Blows (4:16)
  11. Out of Left Field (4:14)
  12. Long Hot Summer Days (4:50)
avatar van potjandosie
de inmiddels 76-jarige Jim Byrnes groeide op in St. Louis, USA en leerde reeds op 13-jarige leeftijd (blues) gitaar spelen. op dit album werkte hij opnieuw samen met producer/bluesmuzikant Steve Dawson.
wederom een fraai, afwisselend album met een 2-tal eigen co-written nummers (6 en 12), 1 nummer de akoestische blues van "Anywhere the Wind Blows" (Steve Dawson) en 9 covers met zijn eigen, unieke blues interpretaties met vleugjes blues (rock), gospel, r&b en soul.

verrassende covers van o.a. "Step by Step" (Jesse Winchester), "The Shape I'm In" (Robbie Robertson) en "Everybody Knows" (Leonard Cohen) worden afgewisseld met covers van blues en soul classics als "Ain't No Love in the Heart of the City" bekend van de versie van Bobby Bland met een heerlijke pedal steel partij van Steve Dawson, het up-tempo"Ninety Nine and a Half" van Wilson Pickett en het aloude "Out of Left Field" (Dan Penn/Linden Oldham) dat vooral bekend werd in de versie van Percy Sledge.

hoogtepunten zijn verder "Weak Brain, Narrow Mind" (Willie Dixon) en de Elmore James cover "Something Inside of Me" met een fraaie slide gitaar. los van het sterke gitaarspel van Jim Byrnes en Steve Dawson wordt de muziek veelal ondersteund door een blazerssectie, Hammond B3-orgel en op een aantal nummers met de prachtige zang van het gospelkoor The Sojourners.

JIm Byrnes is een vakman die nooit teleur stelt. in 2014 woonde ik een indrukwekkend concert van hem bij in het Witte Kerkje in Terheijden, waar hij optrad met duo-gitarist Lindsay Mitchell, onderdeel van een Europese tournee ter promotie van zijn toen net verschenen album "St. Louis Times".

Album werd geproduceerd door Steve Dawson
Recorded at The Warehouse Studio, Vancouver, British Columbia