Wacław Zimpel & Kuba Ziołek - Zimpel​/​Ziołek (2017)

Polen
Avant-Garde / Jazz
Label: Instant Classic

1. Memory Dome (13:32)
  2. Wrens (10:54)
  3. Elytra (5:34)
  4. Fourth Molar (10:29)
avatar van spoon
En weer een magistraal album van Zimpel...

Post -minimalism met jazz en folk elementen..verzin het maar. Het klinkt in ieder geval geweldig.

avatar van Ataloona
Ik ben geneigd te zeggen dat ik het daarmee roerend eens ben. Zijn vorige worp, Lines, klonk aantrekkelijk; Saagara was een leuk tussenproject, maar dit album is er echt eentje voor de jaarlijstjes.

Even terzijde: wat een fantastisch label is dat Instant Classic toch!

avatar van Leeds
Jaja, het broeit daar in Polen. Na Niemen en SBB in de jaren 70 is het toch lang stil geweest in Polen. Instant Classic is inderdaad een fantastisch label. Zéér vaak Jazz gericht. Knap!

avatar van Masimo
Leeds schreef:
Wordt laatste tijd inderdaad veel mooie muziek uitgegeven, maar tussen de jaren '70 en nu is er genoeg moois gemaakt: Siekiera, Księżyc, Cracow Klezmer Band, Ścianka, en dan ben ik zeker geen expert op het gebied van Poolse muziek (tijd voor een leuk ontdekkingsinitiatief op MuMe?)

Deze plaat is overigens tweede geworden in de jaarlijst van The Quietus.

avatar van spoon
Het broeit qua muziek al jaren in Polen. Het klinkt vaak niet al te strak geproduceerd, maar dat heeft nu juist zijn charme.

De liefhebbers van dit album verwijs ik graag naar Hera. een ouder project van Zimpel op het (poolse) multikulti label.

avatar van Niels van Mil
Dit is toch wel weer een klein pareltje van Zimpel (met Kuba Ziolek ditmaal). De manier waarop Waclaw Zimpel Jazz weet te vermengen met elementen uit andere muziekstijlen op een haast bezwerende en hypnotiserende toon doet het altijd wel goed bij mij.

Op sommige momenten doet dit idd ook wel wat denken aan Where My Complete Beloved Is van Hera, al gaat het daar nog net een aantal tandjes dieper.

avatar van Snoeperd
Masimo schreef:

Deze plaat is overigens tweede geworden in de jaarlijst van The Quietus.

Zeker een goed idee! Er komt zoveel moois uit Polen, vind Siekiera en Scianka fantastisch. Daarnaast zou ik nog willen noemen op jazzgebied Christopher Komeda (Astigmatic is een onvervalste klassieker) maar meer recent Niechęć, een mooie fusion plaat tussen jazz en rock. De dreampopplaat van Lenny Valentino staat zelfs in de top 10 bij mij, prachtige plaat uit 2001, de voormalige band van de frontman van het veel populairdere Myslovitz. In de sfeer van Siekiera, heb je ook nog Kult en Klaus Mittfoch. En voor instrumentale hip-hop liefhebbers (met een flinke scheut jazzy samples) is er Niewidzialna Nerka (2012) een mix van een collectief van producers in Warschau.

Afijn, wellicht is een individueel topic hier inderdaad meer geschikt voor. Want dat verdient de Poolse muziek wel. Ga deze plaat nu voor het eerst luisteren, het heeft de approval van James Holden dus dat moet vast wel goed komen.