Normaal - Oerend Hard (2017)

Alternatieve titel: De Bokse Vol 1974-1984

Label: Pseudonym

1. Oerend Hard (4:02)
  2. Doar Baal Ik Van (4:19)
  3. Oh Deerne (2:35)
  4. Ik Mos Pissen (2:46)
  5. Hie Hef Geliek (3:21)
  6. Noar ’t Café (3:12)
  7. Alie (2:46)
  8. Ik Bun een Rocker (3:14)
  9. A-a-auw (2:57)
  10. Deerntjen (4:21)
  11. Wat Mot 'N Mens Dan Anders Doen (3:11)
  12. Zieuwentse Karmis (3:14)
  13. Oerend [Hard Single Versie] (3:43)
  14. Alie [Single Versie] (3:01)
  15. Ik Mos Pissen [Single Versie] (2:55)
  16. Daldeejen (3:21)
  17. D'n Poot op ’t Gas [Single Versie] (2:59)
  18. Normaal op 12 Inch Medley I (10:19)
  19. Normaal op 12 Inch Medley II (6:39)
  20. Ojadasawa (3:21)
  21. Geef Ut Toe (2:55)
  22. Ik Bun Normaal Ewordne (3:11)
  23. Evaluatie in ’t Kippenhok (3:12)
  24. 'N Pens Vol Power en 'N Goeien Zin (2:52)
  25. Rosalie (4:46)
  26. D'n Poot op ’t Gas (4:04)
  27. Hard Wie Kruppstahl (2:33)
  28. Die Tied Hebt Wi-j Gehad (3:32)
  29. Alle Buurluu Ok de Meister en de Pastoor (3:18)
  30. D'n Huulenden Waakhond (5:11)
  31. Wat Geet 'T der Heer (2:49)
  32. Ik Bun Moar een Eenvoudige Boerenlul (3:40)
  33. Oh Deerne [Single Versie] (3:54)
  34. ’t Verstand op Nul (3:50)
  35. Ab Met D’n Kroam (5:13)
  36. Rosalie [Single Versie] (3:47)
  37. Marie (4:06)
  38. Hummelo (3:24)
  39. Woarum Mot Mien Dat Oaverkommen (4:59)
  40. Dorien (3:19)
  41. Hol Ow Kregel (2:56)
  42. D'n Achterhoek Tsjoek (3:59)
  43. Hendrik Haverkamp (3:44)
  44. Lastpost (2:30)
  45. Dun op D’n Mest (4:12)
  46. ’t Is Altied ’t Zelfde (3:53)
  47. In de Diskoteek (3:20)
  48. Ik Leaf Toch Moar Ene Keer (2:54)
  49. Kom Es Effe Hier (2:07)
  50. Ik Bun een Keerl van Stoahl (3:11)
  51. Postbode [Single Versie] (3:16)
  52. De Motocross Is O.H.I.O. (3:19)
  53. Nøhlen (3:04)
  54. Jambalaya (Kampvuur Laait) (3:23)
  55. Postbode (3:18)
  56. Ik Blief Bi-j Rock en Roll (2:48)
  57. Ik Wil Noar Huus (4:26)
  58. Kapitein Høken Is Normaal (3:09)
  59. Ni-jbouw Blues (2:41)
  60. Ik Hol van Brekken (3:05)
  61. Ik Bun een Rock en Roller (2:15)
  62. Kiek Es um Ow Hen (3:18)
  63. Ai Ai Ai (3:19)
  64. De Motorcross Is O.H.I.O. [Single Versie] (3:01)
  65. D’n Eenent Zeg (2:57)
  66. Ai Ai Ai [Single Versie] (2:54)
  67. Net as Gisteren (3:36)
  68. Hummelo (4:15)
  69. Ni-jbouw Blues (2:50)
  70. Drieteri-je Blues (4:40)
  71. Høken Is Normaal (4:35)
  72. Net as Gisteren (3:55)
  73. De Motorcross Is O.H.I.O. (3:49)
  74. Nøhlen (3:37)
  75. Boerenbedrog (3:38)
  76. Ik Verdom 'T (4:51)
  77. Vrouw Haverkamp (1:11)
  78. Hendrik Haverkamp (4:00)
  79. Intro Kippengeluiden (0:53)
  80. Ik Ben Moar een Eenvoudige Boerenlul (4:37)
  81. ’t Verstand op Nul (3:59)
  82. Wilhelmus (1:01)
  83. De Motorcross Is O.H.I.O. (3:07)
  84. Oh Deerne (5:35)
  85. Ik Verdom 'T (4:44)
  86. Belasting (3:59)
  87. Ni-jbouw Blues (2:56)
  88. Ik Mos Pissen (5:40)
  89. Alie (3:59)
  90. Ik Blief Bi-j Rock en Roll (3:36)
  91. Boerenbedrog (3:41)
  92. Oerend Hard (5:16)
  93. Kapitein Høken Is Normaal (3:37)
  94. Høken Is Normaal (4:33)
  95. Drieteri-je Blues (4:41)
  96. Jambalaya (Kampvuur Laait) (3:43)
  97. Noar 'T Cafe (4:43)
  98. Vrouw Haverkamp (1:33)
  99. Net as Gisteren (3:48)
  100. Hummelo (3:58)
  101. Hendrik Haverkamp (4:12)
  102. Nøhlen (3:29)
  103. Ajuu de Mazzel (2:52)
  104. Deurdonderen (3:53)
  105. De Boer Dat Is de Keerl (3:40)
  106. Kleine Dinie (3:20)
  107. Dat Mot Können (3:55)
  108. Belasting (3:36)
  109. Mamma Woar Is Mien Pils (2:56)
  110. De Beer Is Los (3:36)
  111. L.D.N.N. (Loaw 'T Dink Niet Nuumen) (2:53)
  112. Val Kapot (4:21)
  113. Vennenbulten Sunset (3:04)
  114. Oei, Oei, Oei, Oei, Foi Toch (4:22)
  115. Bloedarmoe (4:18)
  116. Achterhoek Boogie (3:16)
  117. Zoepen (2:42)
  118. Oeh, Wat ’n Volk (3:27)
  119. Oh, Oh Bennie Wat Dom (3:38)
  120. Deurdonderen [Live] (4:04)
  121. Kleine Dinie [Live] (4:02)
  122. Niet Noar Huus Toe Goan (4:11)
  123. De Beer Is Los [Live] (3:38)
  124. De Boer Is Troef (4:16)
  125. Rocky (3:36)
  126. Kisjeskearl (3:47)
  127. Krenterige Uutzuugerige Trutten Blues (4:24)
  128. Leagere School in Hummelo (4:04)
  129. Ik Kreeg 'T D'r Warrem Van (2:54)
  130. Vrouw Haverkamp (0:40)
  131. Ies Kan Liehn (3:41)
  132. Lever Moar In (3:27)
  133. De Atoombom (3:06)
  134. Gin Pot Zo Scheef (3:09)
  135. Kom op Allemoal (2:20)
  136. Ik Val Altied Um (3:02)
  137. Vrouw Hanselman (0:43)
  138. Dat Kump der Now Van (2:49)
  139. De Boer Is Troef [Single Versie] (3:24)
  140. Heidi (3:15)
  141. Lever Moar In [Live] (4:16)
  142. De Klok Op... Rock (4:48)
  143. Gin Belasting Gin Benzine Meer (2:53)
  144. Deur Sneeuw en Kolde Veute (3:00)
  145. As Ik an de Macht Was (4:50)
  146. Luie Leen (3:16)
  147. In de Discotheek (3:43)
  148. Hiekikkowokan (3:13)
  149. Dansen (3:10)
  150. Grote Beer (2:15)
  151. Vri-jgezel (3:44)
  152. Grada (3:51)
  153. Alcohol Express (3:49)
  154. De Klok Op… Rock [Single Versie] (3:31)
  155. Toe Dan (4:00)
  156. Politiek (3:49)
  157. Stroesvogel Politiek (3:36)
  158. Godverdomme [Demo] (3:40)
  159. Hummelo [Demo] (3:05)
  160. Uncle Josef [Demo] (1:45)
  161. Mean Old Fanny [Demo] (2:48)
  162. Hels as 'N Jagdhond (4:04)
  163. 'T Is Kloot'n Hier (3:16)
  164. Bier, Bier, Bier (3:24)
  165. Ik Bun Moar een Eenvoudige Boerenlul [Promo Versie] (4:03)
  166. Two Moths (3:01)
  167. Annie Get Your Gun (3:06)
  168. Ik Kan Zo Moeilijk Noar Huus Toe Goan (3:58)
  169. Marie [Demo] (4:11)
  170. Nij-bouw Blues [Demo] (2:37)
  171. Twee Motten [Live] (3:09)
  172. Captain Hoken (3:09)
  173. Stock on Rock and Roll (2:49)
  174. Jambalaya (3:22)
  175. Look Around You (3:16)
  176. Concrete Jungle (2:40)
  177. Net as Gisteren [Live]
  178. Vrouw Haverkamp [Live]
  179. Jambalaya [Kampvuur Laait Live] (3:51)
  180. Kapitain Hoken Is Normaal [Live] (3:28)
  181. Was War Gestern Los (3:35)
  182. Marie, Marie (3:54)
  183. Mama Waor Is Mien Pils [Lange Versie] (6:10)
  184. Achterhoek Oh Achterhoek [Live] (4:20)
  185. De Boer Dat Is de Keerl [Live] (4:02)
  186. Mama Wo Ist Mein Pils (2:56)
  187. Er Fahndet Fur's Finanzamt (3:37)
  188. Kisjeskearl [Live] (4:15)
  189. Hummelo [Live] (3:52)
  190. Gin Pot Zo Scheef [Live] (3:14)
  191. De Boer Is Troef [Live] (4:11)
  192. Kom op Allemoal [Live] (2:29)
  193. De Klok op Rock [12" Versie] (4:38)
  194. Vrouw Haverkamp Deur de Joaren Hen (6:20)
  195. De Bur Is Trumpf (3:42)
  196. Wiedersehn (3:28)
  197. Zwaor Werk (3:19)
  198. De Smokkelaar (3:19)
  199. Doe 'T Nog N Keer (3:05)
  200. Zwaor Werk [Bonus 7" Single] (3:19)
  201. Hummelo [Live, Bonus 7" Single ] (3:52)
avatar van Izzy Maurice
De flesse bier heb ik links, de sigare rechts, een mooie deerne op knie en wieters deze mooie bokse in huus! 11 cd's met al het materiaal opgenomen in de toptijd van Normaal 1974-1984 plus een mooi boek. Echt alles wat toendertijd is uitgebracht op LP 's en singels aangevuld met meer, geremastered en wel zodat alles klinkt al een rockende klok.

Laten we beginnen met de oorspronkelijke 8 LP's hier aangevuld met singels (A en B kant) uit dezelfde periode.

Oerend Hard (1977 - CD1)

De oer LP van Normaal waarmee de band nationaal doorbrak. Hierop een aantal klassiekers in het Normaal reportoire. Naast grootste hit Oerend Hard wat dacht je van Alie, Ik Mos Pissen, Noar 't Cafe en Oh Deerne. Hier werd het høken uitgevonden ! De sound is kaal zonder fratsen zoals Nederbeat groepen een decennium eerder klonken. Ook de muziek is ook al voor die tijd retro, pure rock & roll en beatmuziek geïnspireerd op de muziek van Chuck Berry en de vroege Rolling Stones, aangevuld met hoempapa.  Het is dan ook een gevarieerd album waarop felle rockers worden afgewisseld met rustiger werk. Zeer sympathiek album en een absolute Nederlandse rock klassieker!

Bonustracks: Singleversies, medleys en toevoeging van de heerlijk lekker felle single Daldeejen / D'n Poot Op 't Gas.

Ojadasawa (1978 - CD2)

Na het grote succes van de hit Oerend Hard heeft de band heel Nederland plat gespeeld. In deze zeer creatieve periode schudden songschrijvers duo Jolink/Jolij de liedjes uit de mouwen van hun Leger des Heils pakken en zijn daarmee de Achterhoekse Lennon/McCartney. Gitarist Jolij (Fredrik Puntdroad) heeft een hoofdrol op de LP Ojadasawa met flitsend spel op zijn Fender. Bijvoorbeeld op instrumentals Evaluatie In 't Kippenhok en Hard Wie Kruppstahl en het door hem gezongen Geef Ut Toe. Maar ook de andere bandleden pakken de spotlight. Brekken Jan met het zeer persoonlijke Ik Bun Normaal Ewordne en Wimken idem met Alle Buurluu Ok De Meister En De Pastoor. De plaat is opgenomen met de pens vol power en veel goede zin in het najaar van 1977 en wijkt qua sound amper af van het debuut. Specifiek wil ik nog even noemen Die Tied Hebt Wi-j Gehad, een onderschat meesterwerkje over een dovende liefde. Zeer oprecht en heel mooi !

Bonustracks: Op Ojadasawa staan geen hits omdat de band er bewust voor koos er geen singels van te trekken. In 1978 verschenen los van de plaat de singels Ik bun Moar een Eenvoudige Boerenlul, een ongekend gemeen rockende Nederpop klassieker en wat mij betreft Normaals beste singel, en 't Verstand op Nul over het hokersleven van de band anno 1978. Deze singels en B-kanten ontbreken uiteraard niet op CD2.

D'n Achterhoek Tsjoek (1979 - CD 3)

Eind 1978 maakt Normaal de overstap van Killroy (Johnny Hoes) naar het grote internationale Wea (Warner). De kale nederbeat sound wordt verruild door een moderner 70-ties rock geluid waardoor de band voller en steviger gaat klinken. Het zijn de wilde jaren van Normaal en er wordt dan ook behoorlijk gezopen en geneukt op de LP D'n Achterhoek Tsjoek. Niet te kort! Duidelijk een weerslag van deze periode van de band eind jaren 70 waar drank (Lastpost, Dun op d'n Mest, D'n Achterhoek Tsjoek, Hendrik Haverkamp) en sex (Dorien, Marie, Hol Ow Kregel) de daghap zijn, onder het motto Ik Leaf Toch Moar Ene Keer. Dit lijdt uiteraard onvermijdelijk ook tot problemen in het persoonlijke leven van de bandleden, bezongen in 't Is Altied 't Zelfde en Woarum Mot Mien Dat Oaverkommen. Derde top LP op rij!

Bonustracks: 3 tracks, het agressieve Kom es effe hier en de geflopte 1980 single Ik Bun Een Kearl van Stoahl / Postbode.

Høken is Normaal (1980 - CD 4)

Voor de LP Høken is Normaal is de band versterkt met de Engelse gitarist Alan Gascoigne (De Gaspiepe). Dit levert een volwassen en stevige rockplaat op zonder dat er grote hits op staan. De LP is opgenomen in de Wisseloord Studio's en klinkt als een klok. Prachtige gitaarduels worden uitgevochten door beide gitaristen Puntdroad en de Gaspiepe en in een groot aantal tracks zorgt het piano spel van gastmuzikant Tom Salisbury voor een zeer goede aanvulling (o.a. Jambalaya, Ai Ai Ai). Buizen Berend (Bennie Jolink) klinkt getergd en gaat los op zeikerds (Nøhlen), de stad (Nij-bouw Blues, Ik Wil Noar Huus), blauwe brievenbezorgers (Postbode) en verklaart zich trouw aan de rock & roll (Ik
Blief Bi-j Rock & Roll, Ik Bun Een Rock & Roller) en niemand die hem tegen kan houden (Ik Hol Van Brekken). Het rommelt binnen de band met name tussen Jolink en Puntdroad (Jolij). Het is dan ook de laatste plaat met Jolij maar wat voor 1!

Bonustracks: Singleversies van De Motorcross en Ai Ai Ai. B-kantje D'n Eenent Zeg waarop Bennie verder moppert op alles en iedereen en hitsingle Net as Gisteren.

Springleavend I en II (1981 - CD 5 en 6).

Frederik Puntdroad is op een lelijke manier de band uitgewerkt eind 1980. Begin 1981 wordt de zeer succesvolle single Net as Gisteren uitgebracht, de grootste hit sinds Oerend Hard. Er komt geen studio album, maar in januari en februari aan het begin van de veldtocht worden opnames gemaakt die al in maart op de LP Springleavend verschijnen. Hierop materiaal van de laatste 2 LP's en een aantal nieuwe songs als Boerenbedrog en Ik Verdom 't. Materiaal van de eerste 2 LP's ontbreken, dus bijvoorbeeld geen Oerend Hard op deze live plaat, waarschijnlijk vanwege een rechtenkwestie.

Het is een sterk en compact album (10 tracks plus het Achterhoekse volkslied Vrouw Haverkamp) die laat horen hoe goed de band ook live is met gitarist Gaspiepe, en motorblok Brekken Jan en Wimken van Diene in topvorm. De oorspronkelijke LP is aangevuld op CD 5 en 6 met een integrale opname van het hele concert in Ruinerwold (januari 1981). Zeer waardevol voor iedere høker te meer daar hier wel ook ouder materiaal is te horen van de eerste LP. Maar als geheel concert eerlijk gezegd ook soms wel wat rommelig met een setopbouw waar voortdurend de vaart wordt uitgehaald. De oorspronkelijk uitgebrachte versie met de beste opnames van 3 concerten en de focus op recenter materiaal werkt daarom in al zijn compactheid en goede set opbouw veel beter.

Deurdonderen (1982 - CD7)

1982 start goed voor Normaal met een grote hit: Mama Woar is Mien Pils. En de zeer succesvolle LP Deurdonderen verschijnt ook al vroeg in het jaar. Een plaat waar duidelijk meer tijd in de productie is gestoken met als gevolg een verbreding van de Normaal sound door inzet van gastmuzikanten (op accordeon, piano, saxofoon en extra percussie). Het songmateriaal is ijzersterk (o.a. De Boer Dat is de Keerl, Deurdonderen, De Beer is Los, Kleine Dinie), Bennie Jolink zingt beter dan ooit op deze LP en het gitaarwerk van De Gaspiepe is uitmuntend. Alle klassieke Normaal thema's komen aan bod: Høken, motorcrossen, boeren, de Achterhoek en sex, bier en rock & roll. Een absoluut hoogtepunt in het oeuvre van Normaal !

Bonustracks: Op deze cd tref je de beste bonustracks van de bokse in de vorm van de singels die niet op de LP verschenen: Achterhoekboogie (uit 1981, met Elvis imitatie en geweldige gitaarsolo van De Gaspiepe), het hard rockende Oeh Wat een Volk (ook 1981) en de lekkere stamper Niet Noar Huus Toe Goan (1982), keiharde bewijzen dat de band in deze periode in absolute topvorm is.

De Boer is Troef (1983 - CD8)

Voor de fans van de band onbegrijpelijk, ook stergitarist De Gaspiepe wordt door Bennie Jolink de band uitgezet eind 1982. Met de nieuwe veldtocht en LP opnames in aantocht wordt gitarist Paul Kemper ter vervanging aangetrokken. Daarnaast wordt er een slimme zet gedaan door voor de LP opnames ook de Britse top muzikanten Geraint Watkins (piano, accordeon) en Micky Gee (gitaar), beiden bekend van hun werk met o.a. Dave Edmunds, Nick Lowe en Shakin' Stevens, in te schakelen. Zij zorgen met hun spel er mede voor dat ook deze LP, De Boer is Troef, ook weer een absolute topper is. De plaat is een ode aan de underdog (De Boer is Troef, Gin Pot Zo Scheef, Rocky, Lever Moar In) en heeft een kloppend hart in de vorm van nostalgische songs als Kisjeskearl, Leagere School in Hummelo en Ies Kan Liehn, die een ander (rootsier) Normaal laat horen.

Bonustracks: Na Oerend Hard in 1977 scoort Normaal vanaf 1981 weer hits (Net als Gisteren, Mama Woar is Mien Pils, Niet Noar Huus Toe Goan, Deurdonderen). In 1983 zijn Dat Kumpt Er Nou Van en Heidi grote hits. De singels (A + B kant) uit 1983 zijn allemaal te vinden als bonustracks van CD 8.

De Klok Op ... Rock (1984 - CD9)

De boerenoutfit is verruild voor de leren jacks en vetkuiven maar verder is de LP De Klok Op ... Rock een logisch vervolg op de vorige LP De Boer is Troef. Beide platen zijn elkaar gelinkt door hetzelfde productieteam, studio, gastmuzikanten en song thema's. Dezelfde mannen uit de songs Rocky en Kom op Allemoal van de vorige LP die nog altijd zweren bij de rock & roll en kameraadschap zetten ook hier in de buurt van de jukebox De Klok Op Rock in de gelijknamige titelsong en karren na een avond vol bier en rock & roll dronken weer naar huus in de Alcohol Express. En ook de nostalgie van de vorige plaat is ook hier weer volop te vinden (Deur Sneeuw en Kolde Vuuten, Grada, Hiekikkowokan). Toch is deze LP net iets minder goed en oprecht dan de vorige platen.

Bonustracks: Hier ook weer prima b-kantjes en de zeer succesvolle protest single Politiek. Naast Hiekikkowokan de tweede grote hit van Normaal in 1984.

Konte Vol Geld en Konte Vol Bier (1974 - 1984 CD 10 en 11)

Na de 9 CD's met alle LP's en singles uit de periode 1977-1984 zijn er ook 2 CD's in de bokse opgenomen met archiefmateriaal. Dit bestaat uit demo's, live opnames, Engels- en Duitstalige versies van bekende Normaalsongs etc. Maar liefst 42 tracks !

Het meest bijzonder en ook nooit eerder gehoord is de 1974 demo opgenomen op de kunstacademie Enschede (AKI) in het zeer prille begin van de band. 4 tracks in het Engels en Achterhoeks, echt een enorme schat waarvan ik enorm blij ben dat deze boven water is ! Verder eerste single Hels As 'n Jagdhond / 't Is Klooten Hier (1976) dat ondanks dat het flopte al een pracht van een single is en ook zeker niet onderdoet voor het succesvolle Normaal uit 1977.

Het Engelse en Duitse materiaal is al eerder uitgebracht en is curiosa. Bedoeld om Europa mee te veroveren, maar de internationale doorbraak bleef uit. Bijna al het live materiaal is ook bekend van o.a. de verzamel LP Stark Wark en Maxi singles maar gelukkig wel steengoed. Zwoar Werk is een knullige reclame single uit 1987 (?!) en ook de Johnnie Hoes covers De Smokkelaar en Doe 't Nog Een Keer (uit 2003 ?!) zijn weinig memorabel.

Van deze hele berg bonusmateriaal had ik eigenlijk meer van verwacht qua ontdekkingen daar het meeste wat erop staat al bekend was. Maar om compleet te zijn is ook al dit bonusmateriaal onmisbaar.

Tot slot: De Bokse Vol en ook het bijgevoegde boek met als titel Alles Wurd Plat Espeuld! ziet er mooi uit, vol prachtige foto's uit de toptijd van onze helden en is duidelijk met veel liefde en aandacht gemaakt. De remasters klinken fantastisch en gaan voorlopige mijn CD speler niet meer uit. Hulde dus voor Pseudonym, hier zijn de høkers unmundig blij mee !

avatar van vielip
Mooi verhaal Izzy! En toch...ik haal deze bokse voorlopig nog niet in huis. Het enige voordeel dat ik tot zover kan opnoemen is dat het geluid daadwerkelijk is opgepoetst. Maar eerlijk gezegd vind ik de lp's zoals ze oorspronkelijk uitgebracht zijn al prima klinken. Het grootste minpunt aan deze release vind ik het toevoegen van extra nummers ná de reguliere lp nummers. Doodzonde en wat mij betreft heiligschennis! Had al die nummers mooi op aparte cd's gekwakt. De meeste nummers zijn destijds niet voor niets los van de albums op single uitgebracht. Nu verstoren ze voor mij persoonlijk de beleving van de lp. Verder vind ik de demo's uit '74 wel aardig maar ook niet meer dan dat. Normaal was in die jaren gewoon (nog) geen goed ingespeelde band vind ik. Dat kwam pas tijdens het eerste album (Oerend hard) een beetje op gang. Maar ook toen vond ik ze nog niet echt goed. De nummers lag het niet aan want die zijn fantastisch. Pas op D'n achterhoek tsjoek vind ik ze qua spel en band écht goed klinken. Uiteindelijk een zeer mooie release natuurlijk van Pseudonym. Maar als je alle vorige uitgaves van ze al hebt dan is hier niet zoveel extra's te halen. Ik begreep laatst van iemand dat Pseudonym de rechten tot '84 bezit. De mooiste jaren! Maar verdikke wat zou ik ook graag nooit uitgebracht spul uit de periode '85 - '90 willen horen.

Ilona1980
Ik als rasechte Achterhoeker die Normaal al volgt vanaf het prille begin, en daadwerkelijk alles heeft van deze band, ben het helemaal met Izzy Maurice eens, Dit is daadwerkelijk prachtig gedaan, en doet heel veel eer aan het werk van de boerenrock van Normaal, Ik vind deze box daadwerkelijk een monument. Overigens ook heel blij dat de box mijn favoriete album van Normaal bevat, "Ojadasawa" het meest authentieke album van Normaal.......en wat nu met een prachtig geluid, Ik hoor echt dingen die ik nooit eerder op de plaat of een CD album gehoord hebt.......dikke 5 sterren!

avatar van Larzz
Is het een idee Vielip dat je de originele album tracks voor programmeerd. Dan stopt de speler gewoon bij het laatste nr. Heb je geen last van dat het LP gevoel wordt verpest. Ik heb er geen moeite mee en geniet van alle mooie albums en extra tracks in een daadwerkelijk fantastische remastering. Het boek is ook schitterend mooi en de single een leuke curieusiteit.

avatar van vielip
Ja dat zou een optie kunnen zijn inderdaad. Al is dat elke keer zo'n gehannes. Maar wie weet...

vielip schreef:
...Maar verdikke wat zou ik ook graag nooit uitgebracht spul uit de periode '85 - '90 willen horen.

Van de uitgever van deze supermooie box heb ik vernomen dat Universal een box gaat uitbrengen met daarin de albums vanaf 1994.

Wat zijn bron is & wanneer deze zou moeten verschijnen weet ik niet, maar mocht dit waar zijn zou dat super zijn. Ik zou graag het complete werk van de band in huis willen hebben.

avatar van vielip
Oké maar laat '94 nou net het laatste jaar zijn waarin ik persoonlijk vind dat Normaal nog een écht goed album heeft uitgebracht (Gas d'r bi-j). Daarna begon het wel heel erg snel bergafwaarts te gaan. Top of the bult bevat nog een paar krakers maar vind ik als album niet heel best. Ook de bezettingswisselingen en het gedrag van Jolink begon me eind jaren 90 meer en meer tegen te staan.

avatar van Dirkrocker
Ik heb hem toen wel gelijk in huis gehaald, en eigenlijk geen moment spijt van gehad. En prachtige box hebben ze er toen van gemaakt. Allereerst zit er prachtig boek bij met verhalen , maar vooral mooie foto’s uit die tijd. En de je heb de beste albums geremasterd te pakken. Wel snap ik Vielip heel goed , dat hij het irritant vind dat de singles op de normale albums zijn toegevoegd. Aangezien je al cd’s erbij krijgt met veel extra live opnames , demo’s van het hele oude.Normaal met zelfs nog nummers in het Engels, hadden die singles ook gerust appart gekunt lijk mij. Maar verder niks op aan te merken. En voor de echte Normaal liefhebbers en must have

avatar van vielip
En inmiddels alleen nog voor pittige prijzen te koop als ik het goed heb. Zondag op de platenbeurs in Zwolle maar weer eens kijken of ik 'm tegen kom

avatar van Dirkrocker
Mooiste aan de box vind ik de springleavend opnamens. Hier heb je deel 1 en 2. Deel 2 konden we ook al, want dat is gewoon kriebel in de konte, maar wel heel fijn opgepoetst. Toen was de prijs heel schappelijk. Maar ook maar en beperkt aantal uitgebracht dacht ik, daarom toen gelijk besteld. Nu gaan ze rond idd voor mega prijzen. Hoop dat het je lukt er een te scoren voor en leuke prijs

avatar van Dirkrocker
In deze box zitten dus ook 2 cd’s met extra materiaal. Veel van het materiaal is oud en zijn het nummers die ze in het Engels en Duits hebben opgenomen. Nou trek me dat niet zo dus had er niet heel veel aandacht aanbesteed. Gisteren toch maar is uit zitten pluizen. Kwam erachter dat er oo interssant live materiaal opstaat. Waaronder deze live versie van hummelo. https://youtu.be/buXNa-t9tsQ?si=qhHeN6g0MADdwC9h

avatar van haythijs
Ik weet niet waar of van welk album/opname ik die uitvoering van Hummelo ken, maar ken het ook al jaren en deze is heerlijk. Op zijn Daldeejens als het ware.
Kaarten voor 11 mei zijn binnen. De jeugdliefde blijft….

avatar van vielip
Als je kaarten over hebt dan denk ik dat Dirk wel interesse heeft

avatar van Dirkrocker
Ik vraag me dan wel af welk album dat is waarvan jij hem kent? aangezien ik elk live album wel in huis heb of opnamens ik kwam hem echt voor t eerst hier tegen vraag me ook af of het Jan is die achter de drums zit ?

Dirkrocker schreef:

Geen idee waar ik die uitvoering vandaan heb. Maar in de tijd dat ik 20km verderop werkte en vrijwel dagelijks dit op de mountainbike deed ( we praten over 2002-2010) zat deze uitvoering regelmatig als mp3 op de toenmalige speler. Met maar liefst 512mb opslag!
Kan dus zomaar zijn dat ik de opname van een radiouitzending van de 80s heb opgepikt en gedigitaliseerd.
Heb ook nog wel op een aantal harde schijven backups van mijn pc’s uit die tijd, kan wel eens kijken of deze erbij staat met de bij behorende info/tag.
Dus blijkbaar is ‘helaas’ niet elke opname in je bezit

avatar van haythijs
Ik heb het even voor je nagekeken.

Op een harde schijf heb ik een album staan genaamd Deur de joaren hen waarop deze Hummeloversie het eerste nummer is van de cd. Dit is een set 7 livenummers uit de veldtocht 1982/83.
Totaal 18 nummers met daarop ook 5 Engelstalige en 6 Duitstalige nummers. Uitgegeven door Pseudonym records.
Het staat blijkbaar volgens Windows bij mij sinds 2004 gedigitaliseerd.

avatar van vielip
Jaaaa die cd heb ik ook! Gekocht omdat er voor het eerst extra opnames te krijgen waren van de Boer is troef veldtocht. Van dat concert waren eerder al live opnames gebruikt voor de live kant van het Stark wark album. En aangezien ik die fantastisch vond kon ik niet wachten om meer in huis te halen. En die versie van Hummelo is (heel) anders dan hoe ze 'm tot dan toe altijd hadden gespeeld. Maar jongens wat een mooie versie is dit! Echt heerlijk hoe na die drums (toch echt wel Jan!) die slaggitaar van Bennie erin komt raggen. Heerlijk! Toen wist Bennie nog wel hoe hij z'n gitaar af moest stellen

avatar van Dirkrocker
Nja ik heb deze box dus heb de opname dus wel degelijk in bezit nu maar kon me niet heugen dat hij eerder ergens op stond idd. Ik kwam hem hier voor t eerst tegen in deze cd box. Deur de jaren hen heb ik niet in mijn bezit , om dat Engelse en Duitse opnamens me nooit zo boeien In deze box zit een cd die heet : de konte vol bier. Daar kwam ik deze opnamens optegen, nu haythijsdeur de jaren hen noemde , ff opgezocht. De cd konte vol bier is bijna hetzelfde als deur de jaren hen dus wat verwarrend. Hier staan alleen de nummers door elkaar.Maar de opnamens zijn geweldig daar gaat t om bedankt voor je uitzoeken. En jazeker het was Jan, alleen de eerste keren dat ik hem hoorde twijfelde ik heel even omdat hij compleet anders klinkt

avatar van vielip
Ken je die uitzending van van Gewest tot gewest die ergens op youtube staat? Daarin zie je beelden (!!) voorbij komen van het optreden waarvan ze opnames gebruikt hebben voor Stark wark en later Deur de joaren hen. Dat betekend dus dat dat hele optreden ergens op een band ligt te vergaan. Man wat zou ik dat graag uitgebracht zien worden! De band was in die jaren in topvorm!

avatar van Dirkrocker
Jazeker of ik die ken, mooi uitzending met prachtige beelden. Nou daar zeg je me wat hè , daar sluit ik me volledig bij aan. Verbaasd me sowieso wel hoor, dat er niet meer live materiaal is uitgebracht. Bedoel verzamelaars worden we bijna mee dood gegooid, maar volgens mij ligt er genoeg live materiaal op de planken wat nooit is uitgebracht. Jammer , want daar ben ik nu juist in geïnteresseerd. Vooral tussen 1981 en 1984 was de band en lopende machine live idd en stond het als en huis.

avatar van haythijs
De vraag is dan natuurlijk wel, zijn de banden nog wel in takt , danwel bewaard gebleven? Of zijn de opnames gewist, denk aan de bezuinigingsrondes bij de omroepen destijds. Waarbij ‘opgenomen’ banden opnieuw gebruikt werden. Of zijn de gehele opnames bijv na het snijden en editen weggegooid?
Voorbeeldje, de Earring speelde zoals zoveel bands in de eind jaren 70 ook een show voor Countdown, opgenomen in de Vliegermolen juni 1979.
De nummers die wel op TV zijn uitgezonden liggen nog in het archief, maar het gehele optreden? Wel is er in de jaren80 middels de fanclub destijds een VHS uitgegeven met daarop hrt gehele concert ( het openingsnummer ontbreekt) en je ziet de ‘cameraklok’ meelopen. Die vind je ook op Youtube wel terug in VHS kwaliteit overigens, maar of het gehele concert er nog is….
Die vraag is wellicht ook hierop bij dergelijke Normaal opnames van toepassing,en indien ja….wie heeft dan de rechten.

avatar van Dirkrocker
Jaa misschien is dat nog wel het grootste probleem , de rechten ? Maar het beruchte optreden in Oldenzaal, waar de beelden ook van op YouTube staan, die opnamens zijn er nog en zijn zelfs onderhanden genomen en keurig opgepoetst. Vervolgens is het toen een keer uitgezonden op radio Gelderland , maar word niet uitgebracht? En misschien zijn ze bang dat het meer kost dan oplevert ? Afijn , ik zou het gelijk aanschaffen.