The Band of Blacky Ranchette - ‎Sage Advice (1990)

Label: Demon

1. Loving Cup (2:39)
  2. Burning Desire (4:16)
  3. Trouble Man (3:32)
  4. Dreamville, N.M. (3:46)
  5. Indiosa (1:49)
  6. Wild Dog Waltz (6:03)
  7. Sage Advice (6:01)
  8. Outside an Angels Reach (3 6ixes) (3:31)
  9. Shards of Time (3:04)
  10. Still Too Far (2:26)
  11. Blanket of Stars [Loving Cup: Reprise] (3:55)
  12. You Are My Sunshine (3:53)
  13. Heartland (4:11)
  14. Moon Over Memphis (5:21)
  15. All Done In (4:03)
  16. Roof's on Fire (4:46)
  17. Underground Train (4:45)
  18. Steadfast (5:01)
  19. Change of Heart (3:51)
kuifenco
Wie is in hemelsnaam Blacky Ranchette? Welnu, die bestaat niet. De naam slaat op één van de vele vroege losvast projecten van Howe Gelb. De band Giant Sand is een beter bekende (?) loot aan Gelb's stam. Uit dat clubje zijn bijvoorbeeld Joey Burns en John Convertino voort gesproten die later aan de weg timmerden met Calexico. Gelb was en is kortom een muzikale nonconformist met lak aan het idee van een vaste band.

Ter verduidelijking even een tussenstapje. In de tweede helft van de jaren 80 beleefde de 'country'muziek een soort revival in de VS door toedoen van een aanvankelijk nog beperkt aantal relatief jonge gasten. Joe Ely en kornuiten, Dwight Yoakam en Steve Earle zijn daarvan de meest bekende voorbeelden. Die opleving was nodig ook want in Nashville waren de gevestigde countrysterren uitgeblust en ingeslapen. Ook in Texas leek het vuur gedoofd. De term 'country' was inmiddels zo besmet bij het publiek dat nieuwe aanduidingen opdoken om het genre beter te verduidelijken: bv. americana, roots en alt-country. Howe Gelb heeft zich altijd afzijdig gehouden bij al die ontwikkelingen en ging onverstoorbaar zijn eigen gang in Tuscon, Arizona.

Deze plaat is een goed voorbeeld van zijn eigenzinnige aanpak. Een rij van 21(!) muzikanten kwam op ongeregelde tijden langs om op tracks een stukkie mee te spelen waaronder de al genoemde Convertino, de jonge Lucinda Williams en de imo geweldige, inmiddels overleden, (slide)gitarist Rainer Ptacek. Het resultaat is er dan ook naar: een heerlijk zootje rafelrock en anderszins bevolkt deze plaat. Vanaf track 13 komt er meer lijn in het geheel omdat het daarna songs betreft die zijn getrokken van het al bestaande maar onopgemerkte album Heartland. Het moge duidelijk zijn: een aantrekkelijk soort muzikaal anarchisme kenmerkt deze opnamen en daar val ik voor als een blok. Ik betwijfel alleen of de plaat nog is te vinden.