Heilung - LIFA (2017)

Denemarken
Folk / Wereld
Label: Season of Mist

1. Opening Ceremony (0:56)
  2. In Maidjan (12:42)
  3. Alfadhirhaiti (7:18)
  4. Carpathian Forest (4:36)
  5. Krigsgaldr (9:48)
  6. Hakkerskaldyr (2:50)
  7. Fylgija Ear / Futhorck (12:45)
  8. Othan (10:34)
  9. Hamrer Hippyer (14:08)
avatar van RuudC
Een band die net als Wardruna teruggrijpt naar de vikingtijd en de oude Noordse goden. Er is duidelijk wel wat gespiekt, maar Heilung geeft er een duidelijk moderne draai aan met ambient op de achtergrond in plaats van natuuropnames. Dit album is ook een stuk heftiger.

avatar van trebremmit
Dit is wel gaaf zeg, alleen die zanger vind ik niet zo, daar moet ik eerder om lachen dan dat ik het serieus kan nemen, maar verder is dit dus erg goed, tranceopwekkend, meditatief en spannende folk, ambient/ tribal.

avatar van king_pin
Dit concert is blijkbaar hun alleerste optreden ooit als Heilung? Hoe werkt dat dan, zo'n compleet plaatje, volledig uitgedacht en geregisseerd, als headliner van Castlefest en ook nog geregistreerd op film? Dat klinkt onwerkelijk. Maar het concert zelf, zowel de audio als de video registratie, is fantastisch. Overtuigend in hun rol nemen ze het publiek mee op een reis door vele rituelen, van oorlog tot offers voor een goede oogst, en dat allemaal met heel veel percussie en mooie langgerekte klankwerelden waar overheen wordt gescandeerd, gebruld en gezongen. Het voelt allemaal zo echt. En dat vind ik knap aangezien heel veel middeleeuws of heidens bronmateriaal vandaag de dag niet echt goed uit de verf zal komen. Het kan heel snel cliché, cringe of onbedoeld grappig worden. Maar Heilung weet het juist weer spannend en interessant te maken. Ik zit geboeid te luisteren en te kijken naar wat ze te zeggen hebben. Sterker nog, ik raak er geïnspireerd van!