Charlie Rich - Feel Like Going Home (1997)

Alternatieve titel: The Essential

Country
Label: Columbia

1. Lonely Weekends (2:07)
  2. Break Up (2:32)
  3. Who Will the Next Fool Be (2:23)
  4. Sittin' and Thinkin' (3:07)
  5. There's Another Place I Can't Go To (2:38)
  6. Let Me Go My Merry Way (2:26)
  7. River, Stay 'way from My Door (2:45)
  8. There Won't Be Anymore (2:22)
  9. Big Boss Man (2:33)
  10. Mohair Sam (2:16)
  11. I Washed My Hands in Muddy Water (2:39)
  12. A Field of Yellow Daisies (3:04)
  13. Down and Out (2:15)
  14. You Can Have Her (2:53)
  15. No Home (2:34)
  16. When Something Is Wrong with My Baby (2:45)
  17. The Milky White Way (3:50)
  18. Feel Like Going Home [Demo Version] (3:43)
  19. Set Me Free (2:31)
  20. Stay (2:15)
  21. I Almost Lost My Mind (2:34)
  22. I Miss You So (2:41)
  23. Your Place Is Here with Me (3:04)
  24. Nice 'n' Easy (3:00)
  25. Why Oh Why (2:31)
  26. Don't Put No Headstone on My Grave (2:09)
  27. Have a Heart (3:05)
  28. Peace on You (3:57)
  29. You Never Really Wanted Me (2:24)
  30. A Woman Left Lonely (3:12)
  31. Life's Little Ups and Downs (3:36)
  32. Behind Closed Doors (2:54)
  33. The Most Beautiful Girl (2:42)
  34. Since I Fell for You (3:03)
  35. Pictures and Paintings (4:22)
  36. Feel Like Going Home (4:46)
avatar van LeRoi
Afgelopen week, via Bol.com, 'Charlie Rich, The Most Beautiful Girl' uit 1993 binnen gekregen.

'Country' is nu niet bepaald 'oververtegenwoordigd' in mijn platencollectie (nadert 0): respect voor artiesten als Willie Nelson en Hank Williams, vanuit de jeugd geen vervelende herinneringen aan een Kenny Rogers en John Denver (in mindere mate Dolly Parton) en, vanzelfsprekend?, Johnny Cash in een een Held maar tja beschouw dat ook weer niet helemaal als 'Country' (van hem dus wel een aantal platen in bezit).

Afijn, Charlie Rich dus..
Het titelnummer was voor mij de overweging om toch iets van Rich aan te schaffen. En, indien in een 'romantische bui' en de 'zoetsappigheids-detector' uitschakeld, toch in de breedte een behoorlijke plaat met hele aardige composities. Mijn 3,5 oordeel is gebaseerd op de 20 nummers op de verzamel uit 1993 die bijna allemaal ook op 'Feel Like Going Home' staan (betreft dus een oevre-waardering).

kistenkuif
topverzameling. luister naar de demoversie van de titelsong. huiveringwekkend. hoezo elvis? deze man heeft een oeuvre waar je u tegen zegt en dit is een goede weergave daarvan.

kuifenco
Aha, die kistenkuif ken ik ergens van . Zo'n grondige recensie schrijven als hieronder kan ie zeker niet...

Charlie Rich - Feel Like Going Home: The Essential Charlie Rich | No Depression - nodepression.com

avatar van AbleMable
Ook deze verzamel dubbelcd kwam tevoorschijn uit mijn schatkamer op zolder. Deze verzameling gaat door Rich zijn gehele carriere heen en begint dus met zijn eerste opname's op Sun en opent met zijn eerste redelijk succesvolle single, het Elvis achtige, Lonely Weekends. Vervolgens verkaste Rich naar Groove Records, vervolgens RCA en al snel naar Smash records en zelfs 1 album op het Hi label om uiteindelijk bij Epic records onder de productionele leiding van Billy Sherill zijn grootste successen te behalen. Van al deze opname's vormt deze dubbelcd een mooie dwarsdoorsnede van. En ook staan er nog twee songs op van zijn allerlaatste album uit 1991, Picture's And Paintings w.o. het wonderschone Feel Like Going Home.
De verzamelaar geeft dus een mooi en goed beeld van zijn rijke carriere en verheugend is ook dat bv When Something Is Wrong With My Baby op deze verzamelaar staat wat Rich toen voor het Hi Label opnam en zijn opname was dus eerder dan de versie van Sam & Dave, die itt tot Rich er wel een grote hit mee scoorde.
En onder de productionele leiding van Billy Sherill op het Epic label werd met Charlie Rich de countrypolitan sound uitgevonden en scoorde hij dus zijn grootste successen mee zoals Behind Closed Doors en The Most Beautiful Girl, allebei ook aanwezig op dit album.
Grootste nadeel van dit soort verzamelaars is alleen dat er zoveel niet op staat, maar goed wat er opstaat geeft een mooi beeld van zijn gevarieerde oeuvre en carriere. En is het wel volop genieten van zijn prachtige stem...want zoals Tom Waits al eens over hem zong in zijn song Putnam County ; As the radio spit out Charlie Rich , man, and he sure can sing that son of a bitch!