Charles Tolliver - Mosaic Select (2005)

geen stemmen

Jazz
Label: Mosaic

1. Drought (12:14)
  2. Felicite (8:36)
  3. Orientale (17:55)
  4. Spanning (8:24)
  5. Wilpan's (10:35)
  6. Our Second Father (Dedicated to the Memory of John Coltrane) (15:59)
  7. Drought (12:14)
  8. Stretch (10:39)
  9. Truth (9:42)
  10. Effi (10:46)
  11. 'Round Midnight (8:36)
  12. On the Nile (12:31)
  13. Ruthie's Heart (Dedicated to My Mother) (9:14)
  14. Repetition (8:51)
  15. Impact (5:33)
  16. Our Second Father (Dedicated to the Memory of John Coltrane) (15:59)
  17. Earl's World (Dedicated to My Brother) (13:10)
Soledad
Laat ik beginnen mijn petje af te nemen voor het Mosaic label Het is een label dat vaak moeilijk verkrijgbare muziek samenbrengt op grote verzamelboxen (6 tot 10 cd's) of Selects zoals deze (3 cd's). Het betreft vaak kwalitatief fantastische muziek die onterecht altijd links is blijven liggen. Mosaic is een label voor en door liefhebbers: muziek is altijd ontzettend goed geremasterd, originele liner notes zijn aanwezig plus wat meer essays en mooie fotografie. De uitgaves zijn altijd beperkt tot een aantal van 5000. Van deze box heb ik nummertje 1919 in bezit. Dit heeft helaas wel altijd tot gevolg dat ze bijzonder prijzig zijn, maar het is de moeite waard moet ik zeggen.

Op deze verzamelaar brengt Mosaic de muziek van Charles Tolliver op het Strata-East uit: Live at Slugs 1 en 2 plus het concert in Tokyo en nog eens 6 niet eerder uitgebrachte tracks van deze concerten. De band omvat onder meer Stanley Cowell en Cecil McBee. Wat dat oplevert: kakstrakke postbop, modale knallende swing en prachtige ballads. Coltrane, Davis en Tyner hoor je allemaal terug. Ofwel typisch Strata East.

Dit muziek waar je wel even van op het puntje van je stoel gaat zitten. De tempo's liggen hoog, er wordt gespeeld als een bezetene en elke noot is raak. Op elke noot voelen de heren elkaar haarfijn aan. Het vliegt echter nergens totaal uit de bocht en is (zonder visite) een heel beluisterbaar album. Laten we het houden op post-bop. Het is bijna onwerkelijk dat ze dit live wisten neer te zetten. En Cecil McBee... wat een rots in de branding. Behoort toch wel tot mijn favoriete bassisten: in het rijtje met Jimmy Garrison en Reggie Workman.

Deze verzamelaar kent een ruime drie uur nergens een dieptepunt, nergens een saai moment. Muziek van topklasse, een uitgave van topklasse, muzikanten van topklasse en een label van topklasse.